Εκατοντάδες διαπραγματευτές έφθασαν τη Δευτέρα στην ελβετική πόλη της Γενεύης για τις τελικές συνομιλίες των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με ένα φιλόδοξο σύμφωνο που στοχεύει να σταματήσει και να αναστρέψει την απώλεια οικοτόπων για απειλούμενα είδη, ενόψει της συνόδου κορυφής στην Κίνα αργότερα φέτος.
Πρόκειται για την πρώτη που που διαπραγματευτές από περίπου 164 χώρες συναντώνται δια ζώσης εδώ και δύο χρόνια εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που χαρακτηρίζουν τη συνάντηση την τελευταία ευκαιρία, να τεθούν οι βάσεις του «παγκόσμιου πλαισίου βιοποικιλότητας μετά το 2020» για να βοηθήσουν στην προστασία των ειδών που πιστεύεται ότι θα εξαφανιστούν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 10 εκατομμυρίων ετών.
Στη σκιά της ρωσικής εισβολής
Ωστόσο, οι συζητήσεις κινδυνεύουν να επισκιαστούν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς Ρώσοι και Ουκρανοί αντιπρόσωποι συμμετείχαν στην εναρκτήρια συνεδρίαση και αρκετές άλλες δυτικές χώρες καταδίκασαν τις ενέργειες της Ρωσίας στις εναρκτήριες ομιλίες τους.
«Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι επίσης επίθεση στο περιβάλλον», είπε ο αναπληρωτής πρέσβης της Ουκρανίας Oleksandre Kapustin, αναφέροντας τους κινδύνους διαρροής ραδιενέργειας καθώς και ζημιές σε πάρκα για είδη υπό εξαφάνιση κατά την εισβολή.
Η Ρωσίδα εκπρόσωπος Μαρίνα Βελικάνοβα απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς ως “ψευδείς και άσχετους” με το έργο της Σύμβασης για τη Βιοποικιλότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι καμία από τις δύο χώρες, δεν έστειλε εκπρόσωπο από τις πρωτεύουσές της, λόγω του πολέμου, αλλά έστειλε διπλωμάτες που βρίσκονταν ήδη στην Ελβετία.
Νέες καθυστερήσεις για τη Σύνοδο Κορυφής
Η πανδημία της COVID-19 έχει προκαλέσει μεγάλες διαταραχές στις διαπραγματεύσεις και η τελική σύνοδος κορυφής στο Κουνμίνγκ της Κίνας όπου πρόκειται να επικυρωθεί η συμφωνία έχει καθυστερήσει πολλές φορές από την αρχική ημερομηνία του Οκτωβρίου 2020. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ είπαν στο Reuters ότι είναι πιθανό να καθυστερήσει και πάλι μετά τον Απρίλιο του 2022.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκεται η έκκληση των Ηνωμένων Εθνών προς τις χώρες να προστατεύσουν και να διατηρήσουν το 30% της επικράτειάς τους έως το 2030 – ένας στόχος γνωστός ως «30 επί 30».
Οι διαπραγματευτές στοχεύουν επίσης να αυξήσουν τη χρηματοδότηση για προστατευόμενες περιοχές καθώς και μεταρρυθμίσεις στις γεωργικές επιδοτήσεις που θεωρούνται κύρια αιτία απώλειας βιοποικιλότητας.
Η εκτελεστική γραμματέας της CBD, Elizabeth Maruma Mrema, παραδέχτηκε στην εναρκτήρια δήλωσή της ότι οι διαπραγματευτές θα «εργάζονται στη σκιά μιας παγκόσμιας πανδημίας και στρατιωτικής σύγκρουσης». Ωστόσο, τους κάλεσε «να επιδείξετε με τις ενέργειές σας τη δύναμη της διεθνούς συνεργασίας και της πολυμέρειας».
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων