Βάση για την πρωτοβουλία του Υπουργού Εργασίας είναι και η διαπίστωση ότι «περισσότεροι από 50.000 συμπολίτες μας είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για πάνω από 10 χρόνια. Την ίδια στιγμή το 72% των εργοδοτών δηλώνει ότι αναζητεί εργαζόμενους και δεν μπορεί να βρει αυτούς που θέλει. Και παράλληλα 40.000 άτομα είναι στο μητρώο του ΟΑΕΔ, ενώ έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ!»
Με θέα τον Βόσπορο
Μετά και τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – με θέα τον Βόσπορο- θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί – αν και θα ήταν σχετικά πρόωρο- ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εισέρχονται σε μια περίοδο ήρεμων νερών. Στο νέο διεθνές περιβάλλον που άνοιξε η εισβολή της Ρωσίας του Πούτιν στην Ουκρανία η σταθερότητα στην Νοτιοανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ είναι το πρώτο και ίσως το μοναδικό ζητούμενο.
Στο primeminister.gr φιλοξενείται ένα ενημερωτικό σημείωμα για την επίσκεψη και τις επαφές του Πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη. Σε αυτό διαβάζω το τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο: «(…)επισκέφθηκα τον Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος είχε την καλοσύνη να μου παραθέσει το γεύμα με μία λαμπρή θέα του Βοσπόρου.
Ήταν μία συνάντηση που έγινε πρέπει να σας πω σε καλό κλίμα. Ελπίζω ότι συμφωνήσαμε ότι αντιμετωπίζουμε τόσες προκλήσεις ως ανθρωπότητα αλλά και ως δύο χώρες σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αυτή την εποχή, που είναι πιο σημαντικό να εστιάζουμε σε αυτά που μας ενώνουν και λιγότερο σε αυτά που μας χωρίζουν.
Προφανώς επαναλάβαμε τις πάγιες εθνικές μας θέσεις, δώσαμε, όμως, έμφαση στην οικοδόμηση μιας θετικής ατζέντας κυρίως στον τομέα της οικονομίας όπου νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε μία σημαντική πρόοδο τους επόμενους μήνες.
Kαι εφόσον όλα πάνε καλά πιστεύω ότι θα μπορούμε να συγκαλέσουμε ένα Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Ελλάδα πια,- είναι η σειρά μας να το διοργανώσουμε- με το καλό το φθινόπωρο.
Οπότε νομίζω ότι ήταν μία ευκαιρία για μία πολύ ανοιχτή, πολύ ειλικρινή συζήτηση και πιστεύω ότι βάλαμε τα θεμέλια. Είμαι προσεκτικός στις διατυπώσεις μου γιατί όπως καταλαβαίνετε έχουμε μεγάλες διαφορές οι οποίες δεν γεφυρώνονται από τη μία στιγμή στην άλλη. Πιστεύω ότι βάλαμε τα θεμέλια για τη βελτίωση των σχέσεών μας και κυρίως για να συνεργαστούμε στα μεγάλα ζητήματα τα οποία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε τεράστιες προκλήσεις.
Αυξήστε τους μισθούς!
«Αν δεν μπορείτε να βρείτε κόσμο, αυτό είναι διότι δεν προσφέρετε αρκετά χρήματα. Αυξήστε τους μισθούς!». Μια άποψη που διατύπωσε ο Αλέξης Πατέλης και κάνει τον γύρο των social media. Ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού μπορεί να διατυπώνει μια προσωπική άποψη σε ένα κρίσιμο ζήτημα των ημερών, αλλά σε καμία περίπτωση δεν βρίσκεται εκτός των προβληματισμών που υπάρχουν σήμερα εντός της κυβέρνησης για την ανάγκη να κερδηθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και μέσω των καλύτερων αμοιβών σε εξειδικευμένα στελέχη επιχειρήσεων.
Ο Αλέξης Πατέλης μιλά ως οικονομολόγος όπως σπεύδει να διευκρινίσει και η συμβουλή- παρότρυνση προς τους εργοδότες (που δεν βρίσκουν, όπως υποστηρίζουν, εργαζομένους) είναι να αυξήσουν τους μισθούς. Δεν κάνει λόγο για γενικευμένες αυξήσεις αλλά για περισσότερα χρήματα σε όλους όσοι το αξίζουν και μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
Tο «αντάρτικο» των μικρών της βιομηχανίας για την ενεργειακή κρίση
Δυσθυμία προκάλεσε στην κυβέρνηση αλλά και στους κορυφαίους εκπροσώπους της βιομηχανίας η κίνηση τεσσάρων περιφερειακών βιομηχανικών συνδέσμων και της ΕΒΙΚΕΝ (Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας) να δημοσιεύσουν ενιαία επιστολή διαμαρτυρίας για το ενεργειακό κόστος αλλά και για τα μέτρα που επιδιώκουν και δεν λαμβάνει η κυβέρνηση.
Για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά στις 10 Μαρτίου πέντε σύνδεσμοι βιομηχανιών και συγκεκριμένα της Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας (ΣΕΒΠΔΕ), της Αττικής-Πειραιώς (ΣΒΑΠ), της Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΘΣΕ), της Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ) καθώς και η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) δημοσίευσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία ζητούσαν μεταξύ άλλων την παρέμβαση της κυβέρνησης στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και συγκεκριμένα τη φορολόγηση των υπερβολικών κερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.
Όπως πληροφορούμαστε, η πρωτοβουλία αυτή έγινε κι ενώ οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι όπως και ο ΣΕΒ και η Ελληνική Παραγωγή είχαν προσκληθεί από τους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και Επικρατείας Άκη Σκέρτσο σε συνάντηση για τις 11 Μαρτίου. Πρόσκληση που είχε αποσταλεί πριν τη δημοσίευση της επιστολής. Η σύσκεψη είχε ως αντικείμενο το ενεργειακό κόστος των βιομηχανιών αλλά και την καθιέρωση μίας πιο τακτικής επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο ΣΕΒ και η Ελληνική Παραγωγή, αναφέρουν πηγές μας, είχαν εκφράσει την αντίθεση τους με τη δημοσιοποίηση αυτής της επιστολής, με δεδομένο το ό,τι είχε προγραμματιστεί η συνάντηση με την κυβέρνηση. Μία τέτοια κίνηση, συνιστούσαν εκπρόσωποι των δύο κορυφαίων βιομηχανικών συνδέσεων στους περιφερειακούς θα έμοιαζε με «εκβιασμό» της κυβέρνησης και ιδίως σε μία τέτοια κρίσιμη περίοδο με τον πόλεμο της Ουκρανίας να απειλεί κάθε οικονομική δραστηριότητα και να ανοίγει νέες γεωπολιτικές αβεβαιότητες.
Πράγματι, όπως μαθαίνουμε, στη διάρκεια της σύσκεψης της 11ης Μαρτίου κυβερνητικά στελέχη δεν έκρυψαν την ενόχληση τους απέναντι σε αυτήν την πρωτοβουλία, Έφτασαν μάλιστα να απαριθμούν σειρά μέτρων που ξεδιπλώνονται από την κυβέρνηση για τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών.
Αλλά και οι ίδιοι οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος και της Ελληνικής Παραγωγής Μιχάλης Στασινόπουλος, λένε πηγές μας, ήρθαν σε δύσκολη θέση απέναντι στην κυβέρνηση με την κίνηση των μικρότερων βιομηχανιών.
Κυβερνητικό στέλεχος δε, μας ανέφερε χαρακτηριστικά, «θα δούμε ποιος θα βγάλει υπερκέρδη. Η ΔΕΗ ή οι βιομηχανίες…; Και τελικά μήπως οι τελευταίες έχουν τον τρόπο να ανακτούν τα κόστη της ενέργειας από τις αυξήσεις των τιμών των προϊόντων…;»
Όπως και να ‘χει στη διάρκεια της σύσκεψης της 11ης Μαρτίου το αρχικά ψυχρό κλίμα, όπως πληροφορούμαστε, αποκαταστάθηκε. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε πιο τακτική επικοινωνία.
Ως προς την ουσία της ενδο-βιομηχανικής γκρίνιας, αυτό που έχουμε εμείς να προσθέσουμε είναι ότι τα συμφέροντα είναι διαφορετικά: Για παράδειγμα οι βιομηχανίες υψηλής τάσης (ΣΕΒ και Ελληνική Παραγωγή) έχουν κλειδωμένες χαμηλές τιμές σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα, ρεύματος με βάση τις συμβάσεις που έκαναν με τη ΔΕΗ πριν το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης. Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις της μέσης τάσης δεν το κατάφεραν αυτό αν και είχαν προτάσεις ιδίως και από ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς να κλειδώσουν συμβάσεις με ανταγωνιστικές τιμές ρεύματος… Όμως τότε ακόμη και τα 60 και 70 ευρώ/MWh τα θεωρούσαν ακριβά συμβόλαια…
Επιπλέον οι βιομηχανίες της μέσης τάσης τώρα έχουν αρχίσει να αναζητούν τις εναλλακτικές της αυτοπαραγωγής από ΑΠΕ ή τα PPAs. Και εδώ είναι που η κυβέρνηση πραγματικά θα πρέπει να επισπεύσει τις όποιες παρεμβάσεις εκείνοι ζητούν.
Ο αντίκτυπος στην οικονομία
Ο Global Chairman & CEO της ΕΥ, Carmine Di Sibio θα είναι ο συνομιλητής του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε μια συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί – σήμερα στις 7 – στο πλαίσιο του Greek Economic Summit του Ελληνο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με συντονιστή τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Νικόλαο Μπακατσέλο.
Στη σχετική πρόσκληση διαβάζω: «Σε μια περίοδο γεωπολιτικής αναταραχής, με σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία και τις επιχειρήσεις, είναι ιδιαίτερα επίκαιρη η συζήτηση».
Για περισσότερες πληροφορίες και για να αποθηκεύσετε το link της εκδήλωσης στο ημερολόγιό σας, πατήστε εδώ: http://spr.ly/6045KilvV
Τα εγγειοβελτιωτικά έργα
«Μόνοι μας μπορούμε να κάνουμε τόσο λίγα. Μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσο πολλά».
Η Διευθύντρια Ερευνών της διαΝΕΟσις Φαίη Μακαντάση όπως η ίδια έγραψε σε μια ανάρτηση της στο fb παρουσίασε την έρευνα της διαΝΕΟσις που χαρτογραφεί τη λειτουργία των εγγειοβελτιωτικών έργων. «Έργα ζωτικής σημασίας για τον πρωτογενή τομέα , δομικός πυλώνας ανάπτυξης του νομού Καρδίτσας», μιας και η ίδια ήταν παρούσα στην εκδήλωση «Επόμενη Ημέρα για την Καρδίτσα: Σχέδιο Οικονομικής και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης μετά το Μεσογειακό Κυκλώνα “Ιανός”» που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Επιμελητήριο Καρδίτσας, το Σάββατο 12 Μαρτίου.
Ο τομέας των εγγειοβελτιωτικών έργων έχει εξαιρετική αξία καθώς ξεκινά η υλοποίηση του προγράμματος ΥΔΩΡ 2.0 – του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων- με τα δύο πρώτα ΣΔΙΤ να εγκρίνονται από την Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ και να προχωρούν.
Εδώ, ένα μικρό χαρακτηριστικό απόσπασμα της μελέτης: «Η σημασία των έργων άρδευσης – Ο κλάδος της γεωργίας είναι ο κυρίαρχος καταναλωτής νερού στη χώρα. Πιο συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι περίπου το 80 έως 85% της συνολικής κατανάλωσης νερού σε ολόκληρη την Ελλάδα αφορά τη γεωργία.
Τα έργα τα οποία διαχειρίζονται οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, οργανισμοί που λειτουργούν από το 1958, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ερευνητών, εξυπηρετούν περίπου 6.000.000 στρέμματα, δηλαδή το 45% του συνόλου της αρδευόμενης αγροτικής γης. Άρα, σχετίζονται με ένα πολύ σημαντικό, όμως δύσκολο να προσδιοριστεί ακριβώς, μέρος της συνολικής κατανάλωσης νερού στην Ελλάδα.
Τελικά, παρόλο που το ευρύ κοινό δεν γνωρίζει τη σημασία τους για τη γεωργία, οι ΟΕΒ αφορούν τη συνολική διαχείριση πολύτιμων φυσικών πόρων, όπως είναι το νερό και το έδαφος, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος εν μέσω της κλιματικής αλλαγής και του αγώνα αυτή να ανακοπεί».
Latest News
Αμερικανική σκιά στο ΧΑ, τα ραντεβού της Lamda στο Μονακό τα νέα project της ΔΕΗ, το δίωρο Κοντόπουλου – Γεράρδου, τα ΙΧ των ξένων μάνατζερ
Αμερικανικές εκλογές
Η χρηματιστηριακή «μεταμόρφωση», το μέτωπο των τραπεζών, παράλυση στους ΟΤΑ, ο πονοκέφαλος του Τζιτζικώστα, το καμπανάκι για τον τουρισμό της Αθήνας, οι αλλαγές στην Coca Cola HBC
Ο… άλλος Νοέμβριος
Το σινιάλο στις τράπεζες, ο «εξαφανισμένος» τεχνικός σύμβουλος του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα «σύννεφα» της ακρίβειας, αλλαγή ρόλων στον ΟΤΕ, τι περιμένουμε από Aktor
DTCs σε fast track
Οι επιχειρηματίες μιλούν, οι «ουρές» των Σερρών, ζητούνται επενδυτές στο Χρηματιστήριο, το deal AVE – Κρητικός, τα «γκρεμίσματα» του Κικίλια
Η γλώσσα του σώματος
Το σαρδάμ του Εξάρχου, «καίγονται» ονόματα στη Νέα Δημοκρατία, το χαρτί των φόρων, νέος φορέας data, χάος στην οικοδομή, οι συντάξεις των Ναυτικών
Η συγκίνηση Εξάρχου
Το μεγάλο τεστ των αγροτών, το μεγάλο ξεκαθάρισμα στις κατασκευαστικές, με την πλάτη στον τοίχο το ΧΑ, το deal στην Elpedison, χαρές για τον Πιτσιλή κι ένα κουίζ
Αύριο (;) η λυπητερή...
Τα λογιστικά του Μαξίμου, το «χαρτί» του χρέους, ο φόβος Κατρούγκαλου, βλέπει Παγκόσμιο Πόλεμο ο Ντίμον, το “κόκκινο” Χρηματιστήριο, “ξεκόλλησε” η ΠΥΡΚΑΛ
Αλλαγή ρότας από το Μαξίμου
Ο «σταρ» Θεοδωρόπουλος, ο Ναύαρχος και ο ηθοποιός, ποιοι πήγαν και δεν πήγαν στον ΣΕΒ, οι «ωδίνες» των τραπεζών, ο «ταλαντούχος» του Μπίσαλα, η «πόρτα» του Innovation Fund στους μεγάλους
Στον ΣΕΒ
Το λακωνίζειν Περιστέρη, δάκτυλος Λατινοπούλου στη δεξιά «πολυκατοικία», φθινοπωρινή μπόρα για αγρότες, τα λογιστικά «πρότυπα» της ΕΡΤ, η ΡΑΑΕΥ στον «Μύλο των Ξωτικών»
Το λακωνίζειν Περιστέρη
Το «μυστικό» του trade στην Attica Bank, τα σενάρια με Στάσση και Τσαμάζ, το καμπανάκι Ρέτσου, τα σφυριά χτυπούν στην αγορά, “βαραίνουν” τα επιτόκια
Attica Bank