Το περασμένο Σάββατο το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ξεκίνησε τη χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου της αμερικανικής εταιρείας Clearview AI.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters, το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας αναλαμβάνει τόσο να «αποκαλύψει» Ρώσους καταδρομείς που έχουν διεισδύσει αλλά και να βοηθήσει στην αναγνώριση των θυμάτων του πολέμου.

Όπως δήλωσε στο Reuters ο Λι Βολόσκι, πρώην διπλωμάτης και σύμβουλος της Clearview, η ουκρανική κυβέρνηση έχει απεριόριστη πρόσβαση στη μηχανή αναζήτησης προσώπων ώστε να μπορούν να ελέγχουν αποτελεσματικά τα άτομα που διέρχονται από τα διάφορα σημεία ελέγχου, μεταξύ άλλων χρήσεων.

Η συνεργασία ξεκίνησε όταν μετά τη ρωσική εισβολή ο CEO της εταιρείας, Χον Τον-Δατ, απέστειλε επιστολή στην ουκρανική κυβέρνηση προσφέροντας τεχνολογική βοήθεια. Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν έχει προσφερθεί στη Μόσχα.

Αν και το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας δεν σχολίασε το δημοσίευμα, προηγουμένως το ουκρανικό υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης είχε εν μέρει επιβεβαιώσει, ανακοινώνοντας ότι εξετάζονται διάφορες τεχνολογικές προτάσεις που προέρχονται από εταιρείες όπως η Clearview. Σημειώνεται ότι πολλές δυτικές εταιρείες έχουν προσφέρει βοήθεια στην Ουκρανία σε επίπεδο παροχής τεχνικών μέσων, εργαλείων κυβερνοασφάλειας κλπ.

Διαβάστε ακόμη: Εταιρεία αξιοποιεί προσωπικά δεδομένα που συλλέχθηκαν παράνομα

Γιατί είναι χρήσιμη η τεχνολογία της Clearview

Ο ιδρυτής της Clearview δήλωσε στο Reuters ότι η εταιρεία έχει στην κατοχή της πάνω από δύο δισεκατομμύρια εικόνες προερχόμενες από τη ρωσική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης VKontakte, ενώ στο σύνολό της η βάση δεδομένων της περιέχει άνω των δέκα δισεκατομμυρίων φωτογραφιών.

Στην επιστολή του Τον-Δατ προς την κυβέρνηση στο Κίεβο αναφέρεται ότι με τη χρήση της βάσης δεδομένων θα είναι ευκολότερη η αναγνώριση των θυμάτων, αποφεύγοντας χρονοβόρες λύσεις όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα.

Επιπλέον, εκεί γίνεται λόγος για χρήση της τεχνολογίας στην επανένωση προσφύγων αλλά και η αναγνώριση πιθανών Ρώσων καταδρομέων και πρακτόρων καθώς επίσης και ο εντοπισμός  ψεύτικων αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Διαβάστε ακόμη: Το Ευρωκοινοβούλιο κατά της μαζικής παρακολούθησης μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης

Παραμένει άγνωστο ποια από τις παραπάνω αποστολές τελικά αναλαμβάνει η συγκεκριμένη τεχνητή νοημοσύνη στην Ουκρανία. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η Meta Platforms (Facebook) έχει απαγορεύσει στην Clearview να έχει πλέον πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών της πλατφόρμας.

Πάντως, ειδικοί σε θέματα ασφαλείας αναφέρουν ότι σε περίπτωση λάθος αναγνώρισης από το σύστημα ενδέχεται να προκύψουν θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού που προσεγγίζουν σημεία ελέγχου. Άλλωστε τέτοιου είδους λάθος ταυτοποιήσεις έχουν προκαλέσει δημόσια κατακραυγή στη δοκιμαστική λειτουργία ανάλογων προγραμμάτων (Surveillance Technology Oversight Project) στη Νέα Υόρκη και όχι μόνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Τεχνητή Νοημοσύνη: Η έλλειψη ενέργειας για τα data centers αλλάζει τον τεχνολογικό χάρτη της Ευρώπης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η αδηφάγα Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τον τεχνολογικό χάρτη της Ευρώπης - Που πάνε τα νέα data centers

Η πεινασμένη για ενέργεια τεχνητή νοημοσύνη καταπονεί τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Ιρλανδίας, θέτοντας σε κίνδυνο τη θέση της χώρας ως τεχνολογικού κόμβου της Ευρώπης

Κυριάκος Μητσοτάκης για AI: Τεράστια ευκαιρία για τη χώρα η Τεχνητή Νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Κυριάκος Μητσοτάκης για AI: Τεράστια ευκαιρία για τη χώρα η Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με το μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη και αντιπρόεδρο του Endeavor Greece Ανδρέα Σταυρόπουλο στο πλαίσιο του GenAI Summit

IBM: Ενίσχυση των επιχειρηματικών επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Ενίσχυση των επιχειρηματικών επενδύσεων στην AI - Τι δείχνει έρευνα της IBM

Έρευνα της IBM δείχνει ότι τα στελέχη των επιχειρήσεων αναγνωρίζουν τα οφέλη των επενδύσεων στην πληροφορική για την ενίσχυση της βιωσιμότητας, με το 88% να σχεδιάζει να αυξήσει τις επενδύσεις