Σε σύμπραξη προχώρησαν ο Δήμος Αθηναίων, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο υπογράφοντας πενταετές μνημόνιο συνεργασίας, με στόχο τη στήριξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στην πόλη.

Ο Δήμος Αθηναίων θα παρέχει μεταξύ άλλων φιλοξενία στον χώρο του Innovathens της Τεχνόπολης για τις δραστηριότητες των δύο Πανεπιστημίων που σχετίζονται με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

Τα δύο Πανεπιστήμια έχουν πολυετή δραστηριότητα στη στήριξη φοιτητών και ερευνητών στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα, μέσα από μαθήματα, διαγωνισμούς, θερμοκοιτίδες, δράσεις επιχειρηματικής επιτάχυνσης και μεταφοράς τεχνολογίας. Η μεταξύ τους συνεργασία και η φιλοξενία των δράσεων στο κέντρο της πόλης μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία νέων διεπιστημονικών ομάδων και να συμβάλλει σημαντικά στην επιχειρηματική επιτάχυνση και ώσμωση με την αγορά.

Ειδικότερα, ο Δήμος Αθηναίων προσβλέπει στην προαγωγή και στην ανάπτυξη του κέντρου της πόλης ως πόλου έλξης και φυσικής φιλοξενίας δράσεων καινοτόμου επιχειρηματικότητας στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων. Επιπλέον, μέσα από τη δράση του Athens Digital Lab, προσδοκά να εμπλέξει τους πολίτες σε έναν δημιουργικό διάλογο και σε δράσεις επίλυσης των προβλημάτων της πόλης, συμβάλλοντας μεταξύ άλλων στη δοκιμή και υιοθέτηση καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών από τον ίδιο τον Δήμο Αθηναίων προς τους δημότες του.

Η Αθήνα σημείο αναφοράς για την καινοτόμα επιχειρηματικότητα

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης: «Η Αθήνα έχει όλες τις δυνατότητες να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την καινοτόμα επιχειρηματική δραστηριότητα της χώρας. Είμαστε υπερήφανοι για τη σύμπραξη με τα δύο κορυφαία -στον τομέα τους- ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς η συνεργασία αυτή αποτελεί εγγύηση για την ενίσχυση του οικοσυστήματος καινοτομίας της πόλης και εν τέλει για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας. Ο Δήμος Αθηναίων συνεχίζει να πρωτοπορεί, συμπράττοντας από την πρώτη στιγμή, με όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, στο πεδίο της έρευνας, της καινοτομίας και της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας».

Τόσο το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τη δραστηριότητα του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας ACEin, όσο και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με τη δραστηριότητα του Επινοώ, (η ανάπτυξη των οποίων χρηματοδοτήθηκε από το Δήμο Αθηναίων το 2015) διακρίνονται όλα αυτά τα χρόνια για τη δράση τους. Από το 2022 τα δύο ιδρύματα συμπράττουν και έχουν σχεδιάσει να διεξάγουν πολλές δραστηριότητες στήριξης της επιχειρηματικότητας, της μεταφοράς τεχνολογίας και της startup «σκηνής» από κοινού, πέρα από τη μεμονωμένη δράση του κάθε ιδρύματος, στο πλαίσιο δημιουργίας κόμβου μεταφοράς τεχνολογίας και innovation hub(s). Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη διεξαγωγή σεμιναρίων/workshops, την καθοδήγηση (coaching), τη συμβουλευτική (mentoring) και τη φιλοξενία (incubation) επιχειρηματικών ομάδων, την οργάνωση προγραμμάτων ανοιχτής καινοτομίας, τη διοργάνωση δράσεων δικτύωσης με την εγχώρια, τη διεθνή αγορά και με πιθανούς επενδυτές για τη στήριξη και προβολή του οικοσυστήματος καινοτομίας της πόλης.

Οι δύο Πρυτάνεις, δήλωσαν αντίστοιχα:

Καθηγητής Ανδρέας Μπουντουβής, Πρύτανης ΕΜΠ: «Η συνεργασία και η συνδημιουργία αξίας αποτελεί βασικό συστατικό της καινοτομίας. Το δυναμικό των ιδρυμάτων μας και η διεθνούς εμβέλειας έρευνα που διεξάγεται στα εργαστήρια μας αποκτά μέσα από τη σύμπραξη αυτή μία νέα δίοδο για να επηρεάσει ουσιαστικά την οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης. Η δημοτική αρχή με όραμα και πρωτοβουλίες, φιλοξενεί και προβάλλει το σημαντικό εγχείρημα ΕΜΠ και ΟΠΑ».

Καθηγητής Δημήτριος Μπουραντώνης, Πρύτανης ΟΠΑ: «Η υπογραφή αυτού του Μνημονίου αποτελεί ορόσημο για την ανάπτυξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στην πόλη μας. Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Μπακογιάννη που με την κίνησή του αυτή αναγνωρίζει με τον πιο έμπρακτο τρόπο τον βαρύνοντα ρόλο που το ΟΠΑ και το ΕΜΠ διαδραματίζουν και τη σημαντική προσπάθεια που αυτά καταβάλλουν στα πεδία της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia
ΟΤ Delphi Economic Forum X-Γεράσιμος Σιάσος: Το ΕΚΠΑ καταθέτει αίτηση για παράρτημα στην Κύπρο
Academia |

ΟΤ Delphi Economic Forum X-Γεράσιμος Σιάσος: Το ΕΚΠΑ καταθέτει αίτηση για παράρτημα στην Κύπρο

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Γεράσιμος Σιάσος, μιλώντας στο πλαίσιο του ΟΤ Delphi Economic Forum X, δήλωσε ότι «το Χάρβαρντ, το Γέιλ, το Κολούμπια και το Τζονς Χόπκινς είναι ήδη παρόντα στην Ελλάδα μέσω συνεργασιών»

Γεράσιμος Σιάσος: Τα δημόσια πανεπιστήμια διακρίνονται στο διεθνές στερέωμα και θα παραμείνουν στην κορυφή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
Academia |

Γ. Σιάσος: Τα δημόσια πανεπιστήμια διακρίνονται στο διεθνές στερέωμα και θα παραμείνουν στην κορυφή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Πρωταρχικός στόχος της ελληνικής Πολιτείας θα πρέπει να είναι η στήριξη των δημόσιων πανεπιστημίων, που αποτελούν την ατμομηχανή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τονίζει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Γεράσιμος Σιάσος

ΟΠΑ: Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψε η Netcompany με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Academia |

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψε η Netcompany με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το μνημόνιο υπέγραψε από τη Netcompany, o κ. Αλέξανδρος Μάνος, Διευθύνων Σύμβουλος Netcompany-Intrasoft, και από το ΟΠΑ, ο Πρύτανης και Καθηγητής στο Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Βασίλης Βασδέκης

ΕΤΕπ: Δάνειο 95 εκατ. ευρώ για φοιτητικές εστίες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
Academia |

ΕΤΕπ: Δάνειο 95 εκατ. ευρώ για φοιτητικές εστίες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) συγχρηματοδοτεί με δάνειο ύψους €95 εκατ. την κατασκευή και λειτουργία φοιτητικών εστιών και νέων ακαδημαϊκών εγκαταστάσεων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

PODCAST Economics & Business TALKS- Σέργιος Δημητριάδης | Η στρατηγική Μάρκετινγκ στα χρόνια των Social Media και του AI
Economics & Business Talks |

PODCAST Economics & Business TALKS | Η στρατηγική μάρκετινγκ στα χρόνια των Social Media και του AI

Σε αυτό το επεισόδιο υποδεχόμαστε τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου στο Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας κ. Σέργιο Δημητριάδη. Στη συζήτησή μας, συμμετέχει, και ο Γιώργος Γκριτζάλας συνιδρυτής διαφημιστικής εταιρείας και σύμβουλος στρατηγικής μάρκετινγκ.