Με απώλειες έκλεισαν την Τρίτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω αβεβαιότητας για την έκβαση των συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stox600 έκλεισε με πτώση 0,28% στις 435 μονάδες, περιορίζοντας ωστόσο τις αρχικές του απώλειες.

Τις ισχυρότερες πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος των πρώτων υλών με πτώση της τάξης του 2%, ενώ τα μεγαλύτερα κέρδη κέρδη κατέγραψε ο κλάδος των media που ενισχύθηκε κατά 1,8%.

Ο γερμανικός DAX έκλεισε με απώλειες 0,09% στις 13.917 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 0,23% στις 6.355 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 προσγειώθηκε στις 7.175 μονάδες μειωμένος κατά 0,25%.

Οι συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων συνεχίζονται προκειμένου να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και να βρεθεί χώρος για συμβιβασμό μεταξύ των δύο πλευρών.

Πέρα από τις εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι στραμμένο και στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζα των ΗΠΑ η οποία αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,25%. Οι επενδυτές αναμένουν επίσης τις νέες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια, τον πληθωρισμό και την οικονομία, δεδομένης της αβεβαιότητας από την κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων.

Οι αγορές σε ΗΠΑ και Ασία

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ανοδικά κινούνται οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, καθώς οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν την πτωτική πορεία και διαπραγματεύονται κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι και οι ανακοινώσεις για τον δείκτη τιμών παραγωγού κινήθηκαν κάτω από τις εκτιμήσεις.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 289 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,88% στις 33.241 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο της τάξης του 1,27% στις 4.226 μονάδες  και ο Nasdaq 1,94% στις 12.822 μονάδες

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν σήμερα οι δείκτες των ασιατικών χρηματιστηρίων  -πλην του Nikkei-, υπό το βάρος της αύξησης των κρουσμάτων στην Κίνα και του προβληματισμού για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και εν αναμονή της ανακοίνωσης αύξησης των επιτοκίων από τη Fed.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 6,35% στις απογευματινές συναλλαγές, με τον δείκτη αναφοράς να κλείνει τη Δευτέρα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2016.

Στα μάκρο της ημέρας, τα επίπεδα εμπιστοσύνης στην ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας κατέγραψαν βουτιά στο χαμηλότερο σημείο από την έναρξη της πανδημίας το 2020, καθώς ανησυχούν για τις επιπτώσεις από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα ο δείκτης προσδοκιών του ινστιτούτου ZEW κατέρρευσαν στο -39,3 το Μάρτιο από το 54,3 τον περασμένο μήνα, ενώ σημαντική επιδείνωση παρουσίασε και ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών.

Στο «κόκκινο» το Χρηματιστήριο Αθηνών

Με πτώση έκλεισε τελικά ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών ύστερα από αρκετές εναλλαγές προσήμου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Συγκεκριμένα, υποχώρησε κατά 0,59% και διαμορφώθηκε στις 825,16 μονάδες, με τον τζίρο στα 65,5 εκατομμύρια ευρώ.

Στήριγμα στην αγορά έδωσαν οι μετοχές της Viohalco, της Elvalhalcor και της Τέρνα Ενεργειακή, ενώ πιέστηκαν οι τίτλοι του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ, της Lamda και της Jumbo.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές