![Βόρεια Εύβοια: Η διαδικασία πληρωμής των πυρόπληκτων αγροτικών εκμεταλλεύσεων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/03/1505981561_0_unnamed-2.jpg)
Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η δεύτερη απόφαση του υπουργού Οικονομικών για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της Βόρειας Εύβοιας το περασμένο καλοκαίρι. Υπενθυμίζεται ότι η επιχορήγηση ανέρχεται στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς.
Συγκεκριμένα, με τη δεύτερη απόφαση, 160 αγροτικές εκμεταλλεύσεις θα αποζημιωθούν με το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς τους, το οποίο αντιστοιχεί σε 475.034 ευρώ. Συνολικά, με τις δύο υπουργικές αποφάσεις που έχουν δημοσιευτεί μέχρι στιγμής, προβλέπεται η επιχορήγηση 213 επιχειρήσεων (45 επιχειρήσεις και 168 αγροτικές εκμεταλλεύσεις) με 1.590.934 ευρώ.
Ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς οι διαδικασίες αποζημίωσης των πυρόπληκτων επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Την Παρασκευή 11 Μαρτίου δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η δεύτερη απόφαση του υπουργού Οικονομικών για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν από τη μεγάλη πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια το περασμένο καλοκαίρι, σε συνέχεια, ασφαλώς, και της χορήγησης πρώτης αρωγής μέχρι και 8.000 ευρώ στους πληγέντες».
Υπενθυμίζεται ότι τα έγγραφα που πρέπει να προσκομίσουν οι πληγείσες αγροτικές εκμεταλλεύσεις στην Περιφέρεια, για να ολοκληρωθεί -αφού σταλούν στο υπουργείο Οικονομικών- η διαδικασία και η πληρωμή, είναι τα εξής:
- Υπεύθυνη Δήλωση με βεβαιωμένο το γνήσιο υπογραφής ότι ο δικαιούχος δεν αποζημιώνεται από άλλον φορέα για τις ζημιές της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4797/2021 που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2021 στην Εύβοια (εκδίδεται και ηλεκτρονικά από το www.gov.gr με κωδικούς TAXIS).
- Βεβαίωση της ασφαλιστικής εταιρείας στην οποία εμφανίζεται το συνολικό ύψος αποζημίωσης που έλαβε ή πρόκειται να λάβει ο δικαιούχος ή άλλως Υπεύθυνη Δήλωση του δικαιούχου περί μη ύπαρξης ασφαλιστικού συμβολαίου με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής (η τελευταία εκδίδεται και ηλεκτρονικά από το www.gov.gr με κωδικούς TAXIS).
- Έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού της δικαιούχου επιχείρησης (IBAN), καθώς και το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο ανήκει.
- Ειδικά για την περίπτωση ζημιών σε κτιριακές εγκαταστάσεις, απαιτείται επιπλέον και η δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9.
- Αποδεικτικό υποβολής δήλωσης ενιαίας ενίσχυσης στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου με αριθμό πρωτοκόλλου.
- Ασφαλιστική ενημερότητα από τον ΕΛΓΑ.
- Βεβαίωση εγγραφής στο μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σύμφωνα με τα φορολογικά στοιχεία του έτους της πυρκαγιάς και του έτους που γίνεται η πληρωμή, όπου αυτό είναι εφικτό.
- Υπεύθυνη Δήλωση ότι ο δικαιούχος ήταν κατ’ επάγγελμα αγρότης κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών στην Εύβοια τον Αύγουστο 2021 και ότι διατηρεί μέχρι σήμερα την ιδιότητα αυτή (εκδίδεται και ηλεκτρονικά από το www.gov.gr με κωδικούς TAXIS).
Επίσης, προς διευκόλυνση τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, για τους δικαιούχους για τους οποίους η επιχορήγηση αφορά και ζημιές σε κτιριακές εγκαταστάσεις, η απαιτούμενη βεβαίωση της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με την οποία βεβαιώνεται ότι «δεν έχει εγκριθεί στεγαστική συνδρομή για τις ίδιες ζημιές κτισμάτων με βάση το άρθρο 10 του ν. 2576/1998, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 84 του ν. 4313/2014 και ισχύει και δεν εκκρεμεί σε αυτήν σχετική αίτηση», θα λαμβάνεται ηλεκτρονικά από την Περιφέρεια, για όλους τους δικαιούχους, κατόπιν σχετικού αιτήματός της προς τη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Τέλος, προς διευκόλυνση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, η βεβαίωση εγγραφής στο μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δύναται να αναζητείται και ηλεκτρονικά.
Δείτε την απόφαση ΕΔΩ
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![ΕΛΣΤΑΤ: Υποχώρησαν οι εισροές και εκροές σε γεωργία – κτηνοτροφία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/proionta.2098-600x391.jpg)
Υποχώρησαν οι εισροές και εκροές σε γεωργία - κτηνοτροφία
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους δείκτες τιμών εισροών και εκροών στη γεωργία και κτηνοτροφία το Δεκέμβριο του 2024
![Αγρότες: Αύριο Παρασκευή η συνάντηση με τους υπουργούς – Τι θα συζητηθεί](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/agrotes.platikampos1-600x405.jpg)
Επί ποδός οι αγρότες εν αναμονή της συνάντησης με τους υπουργούς
Συγκεκριμένες απαντήσεις και χρονοδιαγράμματα θα ζητήσουν από το κλιμάκιο των υπουργών οι αγρότες
![Αμπέλι: Πώς κατανεμήθηκαν οι άδειες για νέες φυτεύσεις οινοποιήσιμων ποικιλιών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/wine-828201_1280-600x400.jpg)
Πώς κατανεμήθηκαν οι άδειες για νέες φυτεύσεις οινοποιήσιμων ποικιλιών
Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τη χορήγηση αδειών νέων φυτεύσεων οινοποιήσιμων ποικιλιών για το 2025 – Η κατανομή στις εννέα περιφέρειες/ομάδες περιφερειών
![Θεσσαλία: Στήριξη της αγροτικής παραγωγής με επέκταση του προγράμματος «Τυτώ»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/d46735a-600x450.jpg)
Στήριξη της αγροτικής παραγωγής στη Θεσσαλία - Επεκτείνεται το πρόγραμμα «Τυτώ»
Με το πρόγραμμα που υλοποιείται στη Θεσσαλία μειώνεται ο πληθυσμός των τρωκτικών χωρίς τη χρήση δηλητηρίων
![ΕΘΕΑΣ: Ανάγκη για ολιγοήμερο άνοιγμα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ της ΕΑΕ 2024](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_agrotis_sitari-600x352.png)
Ολιγοήμερο άνοιγμα της ΕΑΕ 2024 ζητά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η ΕΘΕΑΣ
Την άμεση συνάντησή της με τη νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά με επιστολή της η ΕΘΕΑΣ
![Κρασί: Εναλλακτικοί και όχι ανταγωνιστικοί οι μη αλκοολούχοι οίνοι](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/roze.wine-20-600x402.jpg)
Εναλλακτικά και όχι ανταγωνιστικά τα μη αλκοολούχα κρασιά
Το κρασί χωρίς αλκοόλ καθιστά δυνατή την προσέλκυση νέων πελατών καθώς απευθύνεται σε ένα νέο καταναλωτικό κοινό
![Αγρότες: Οριστικοποιήθηκε το ραντεβού με τους υπουργούς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/agrotes.platikampos3-600x395.jpg)
Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες - Πότε θα συναντηθούν με τους υπουργούς
Στη συνάντηση με τους αγρότες θα συμμετέχουν υπουργοί από το Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών, Οικονομικών και Ανάπτυξης
![ΕΕ: Ξεκινούν αιτήσεις για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» για το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_georgos_PROIONTA-1-600x352.png)
Ξεκινούν αιτήσεις για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» για το 2025
Ποιος μπορεί να υποβάλει αίτηση για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» - Οι κατηγορίες που θα βραβευθούν
![Αγρότες: Εν αναμονή της συνάντησης με τους υπουργούς – Παραταγμένα παραμένουν τα τρακτέρ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/agrotes.thessalia.mploka3-600x400.jpg)
Εν αναμονή οι αγρότες για τη συνάντηση με τους υπουργούς – Παραταγμένα τα τρακτέρ
Ενισχύονται και δυναμώνουν τα μπλόκα σε κομβικά σημεία - Καθημερινές οι αγωνιστικές δράσεις για τους αγρότες
![Μεσογειακή διατροφή: Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό και θεμέλιο μιας υγιεινής διατροφή](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/elaiolado_0606-600x391.jpg)
Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής
«Η Μεσογειακή Διατροφή ζει και σώζει ζωές!», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4 Ε)