Την απόσυρση της υποψηφιότητας της για την θέση του επικεφαλής του τραπεζικού εποπτικού συμβουλίου της Federal Reserve απέσυρε η Σάρα Μπλουμ Ράσκιν, σύμφωνα με πληροφορίες του New Yorker. Πρόκειται για σημαντική πολιτική ήττα του Τζο Μπάιντεν στο εγχώριο πολιτικό πεδίο και στην κόντρα του με το υπερσυντηρητικό κατεστημένο.

Η κυρία Ράσκιν είχε εξελιχτεί στην πλέον διχαστική από τις επιλογές του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος κλήθηκε να ορίσει συνολικά πέντε νέα πρόσωπα στο συμβούλιο των κυβερνητών της Fed.

Είχε βέβαια εξαρχής βρει απέναντι το Ρεπουμπλικανικό κόμμα που την έκρινε ως υπερβολικά… αριστερή για τις απόψεις του, παρά το γεγονός πως διέθετε την εμπειρία για το πόστο. Είχε διατελέσει στο παρελθόν μέλος του συμβουλίου, όπως και υφυπουργός Οικονομικών επί κυβέρνησης Ομπάμα. Όμως, ήταν… βαμμένη Δημοκρατική δεδομένου πως ο σύζυγος της, Τζέιμι Ράσκιν, είναι βουλευτής των Δημοκρατικών.

Για το λόγο αυτό, εξάλλου, είχε από την πρώτη στιγμή τις… ευλογίες της αριστερής πτέρυγας του κόμματος και προοδευτικών στελεχών, όπως η Γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν.

Το τοπίο, ωστόσο, έγινε ακόμη πιο πολύπλοκο όταν η υποψηφιότητα της βρήκε αντιστάσεις από έναν ισχυρό Δημοκρατικό Γερουσιαστή, τον Τζο Μάντσιν, o οποίος δήλωσε πως δεν θα την ψηφίσει, μπλοκάροντας τη διαδικασία στην αρμόδια επιτροπή τραπεζικών υποθέσεων της Γερουσίας.

Το πρόβλημα του Γερουσιαστή της Δυτικής Βιρτζίνια είχε να κάνει με το γεγονός πως η κυρία Ράσκιν εμφανίστηκε αποφασισμένη να δώσει έμφαση στον τρόπο διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και το νέο της πόστο θα της επέτρεπε να προχωρήσει σε σημαντικές παρεμβάσεις στην πράσινη επενδυτική στρατηγική των τραπεζών και στη συνέχιση της χρηματοδότησης project ορυκτών καυσίμων.

Με δεδομένο ότι οι ισορροπίες των εδρών στη Γερουσία είναι στο 50-50, ένα και μόνο «όχι» ήταν ικανό να μπλοκάρει τη διαδικασία, που δεν αφορά μόνο την επικύρωση της υποψηφιότητας της Ράσκιν, αλλά και των υπόλοιπων υποψηφιοτήτων για το νέο συμβούλιο. Ακόμη και ο διορισμός του Τζερόμ Πάουελ παραμένει στον… αέρα, με τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να ασκεί ουσιαστικά προσωρινή διοίκηση σε ένα διάστημα πολύ σημαντικών αποφάσεων για την χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Fed.

Με δεδομένο το αδιέξοδο φαίνεται πως η κυρία Ράσκιν αποφάσισε να διευκολύνει την κατάσταση αποσύροντας την υποψηφιότητα της. Όμως, το όλο θέμα αφήνει σε δύσκολη θέση τον Λευκό Οίκο, που είχε προωθήσει την υποψηφιότητα Ράσκιν για να καταλαγιάσει την οργή της αριστερής πτέρυγας για την απόφαση του να κρατήσει τον Τζερόμ Πάουελ στο τιμόνι της Fed. Δίνει δε, την εικόνα πως ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει απέναντι του μόνο το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, αλλά δυσκολεύεται να συνεργαστεί και με στελέχη του ίδιου του κόμματος του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή