
Η εμβληματική φωτογραφία βραζιλιάνου εφήβου που περιεργάζεται χριστουγεννιάτικο δέντρο με φόντο σκουπιδότοπο γεμάτο όρνια προκάλεσε τέτοιο κύμα αλληλεγγύης που η οικογένεια του Γκαμπριέλ Σίλβα μπόρεσε να δει να γίνεται πραγματικότητα το όνειρό της: να αγοράσει σπίτι.
Η φωτογραφία του δεκατριάχρονου εφήβου, που απαθανάτισε ο συνεργάτης του Γαλλικού Πρακτορείου Ζουάου Πάουλου Γκιμαράες, τον εικονίζει με το πλαστικό δέντρο στα χέρια, με φόντο σωρούς σκουπιδιών και όρνια, στην Πινιέιρου, στην πολιτεία Μαρανιάου (βορειοανατολικά). Συγκλόνισε ολόκληρη τη Βραζιλία.
Η φωτογραφία, λίγο πριν από τις γιορτές του τέλους της χρονιάς, έγινε σύμβολο της ανέχειας εκατομμυρίων οικογενειών, της μιζέριας που επεκτάθηκε ακόμα περισσότερο στη Βραζιλία εξαιτίας της κρίσης που έφερε η πανδημία του νέου κορωνοϊού.
«Είμαι πολύ ευτυχισμένος. Προηγουμένως, ζούσαμε σε πλινθόκτιστο σπίτι, χωρίς καμία άνεση. Τώρα, έχουμε ωραίο σπίτι», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο έφηβος, που καθημερινά περνάει μετά το σχολείο αρκετές ώρες μαζί με τη μητέρα του σε χωματερή, τη βοηθά να μαζέψει από τα σκουπίδια ανακυκλώσιμα υλικά.
Στο παλιό τους σπίτι, μαζί με τη μητέρα του και τα τρία αδέλφια του κοιμούνταν στο χώμα. Από το εσωτερικό, έβλεπε τον ουρανό από το κενό ανάμεσα στον τοίχο και την οροφή.
Αλλά χάρη στη μετάδοση της φωτογραφίας με το χριστουγεννιάτικο δέντρο, συγκεντρώθηκε μέσω διαδικτύου ποσό που επέτρεψε στην οικογένεια να αποκτήσει σπίτι.

«Δεν φανταζόμουν πως εκείνη η φωτογραφία θα τα προκαλούσε όλα αυτά. Μου προκάλεσε μεγάλη έκπληξη», παραδέχεται ο Γκαμπριέλ Σίλβα, περήφανος που έχει πλέον δικό του δωμάτιο στο καινούργιο του σπίτι.
Στο ακίνητο που αγόρασε πριν από μερικές εβδομάδες, η οικογένεια διαθέτει τρία δωμάτια, κουζίνα, χώρο στάθμευσης. Και «πάνω απ’ όλα, ηλεκτρικό, τρεχούμενο νερό και ντους», λέει η μητέρα, η Μαρία Φραντσίσκα Σίλβα, 45 χρονών. «Πριν, έπρεπε να διανύουμε μεγάλη απόσταση για να πάρουμε νερό με κουβά για να πλυθούμε», πρόσθεσε.
Πάνω από 2.000 άνθρωποι συνεισέφεραν χρήματα και το ποσό που συγκεντρώθηκε έφθασε τα 80.000 reais (κάπου 14.000 ευρώ). Σύμφωνα με την κυρία Σίλβα, το σπίτι κόστισε 49.000 και «δεν μένει πλέον παρά να μπουν μερικά πλακάκια και να αγοραστούν μερικά έπιπλα».
Τώρα, ο Γκαμπριέλ Σίλβα ελπίζει να μπορέσει να εκπληρώσει άλλο ένα όνειρό του, να γίνει «επαγγελματίας ποδοσφαιριστής».
Με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα από το βραζιλιάνικο ινστιτούτο στατιστικής IBGE, το 24,1% των 213 εκατομμυρίων Βραζιλιάνων ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας το 2020.
Η πολιτεία Μαρανιάου, όπου ζει η οικογένεια Σίλβα, είναι αυτή με το υψηλότερο ποσοστό κατοίκων σε κατάσταση ακραίας φτώχειας (σχεδόν το 20%), σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που είχε δημοσιοποιηθεί το 2019.
Πηγή: ΑΠΕ


Latest News

Βαγγέλης Μαρινάκης: Υπερηφάνεια για τους Έλληνες της ομογένειας που «είναι όλοι μαζί ενωμένοι»
Συγκινημένος από τις επαφές του με Έλληνες στη Νέα Υόρκη, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, τελετάρχης της 86ης ελληνικής παρέλασης στην 5η Λεωφόρο, μίλησε με πολύ θερμά λόγια για τους Έλληνες της ομογένειας. «Δύο φορές Έλληνες, δυο φορές Ολυμπιακοί» είπε χαμογελώντας.

Παρέλαση 25η Μαρτίου Νέα Υόρκη: Τελετάρχης ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο Ολυμπιακός τιμά την επέτειο
Η 86η ελληνική παρέλαση στην 5η Λεωφόρο στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Τελετάρχης ο Βαγγέλης Μαρινάκης.
![Μητσοτάκης – Νετανιάχου: Επαναβεβαίωσαν τη στρατηγική σχέση Ελλάδας – Ισραήλ [video]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/mits0_neta-600x400.jpg)
Επαναβεβαίωση στρατηγικής σχέσης Ελλάδας – Ισραήλ [video]
Οι δυο πρωθυπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τις περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για τις προκλήσεις στη Συρία, στον Λίβανο και στην Ερυθρά Θάλασσα

Τραμπίζει ο Στάρμερ; Φυλάκιση σε όσους προσλαμβάνουν παράτυπους μετανάστες
Οι επιχειρήσεις που δεν θα πραγματοποιούν ελέγχους για τους μετανάστες που απασχολούν θα αντιμετωπίσουν σημαντικές κυρώσεις, ακόμα και λουκέτο

Μητσοτάκης: Πρόγραμμα υποτροφιών προς τιμήν του Ιωνά Καρούση – Προαναγγελία από τον Ισραήλ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ

Greek Retailers Bank on ‘Easter Basket’ to Boost Sales
The "Easter Basket" which will likely go into effect on Wednesday, April 9, and remain until Holy Saturday, April 19, will traditionally include lamb, goat, Easter bread, chocolate Easter eggs, and other chocolate-based products.

Ο Τραμπ απειλεί το Ιράν με βόμβες ή δασμούς
Ο Τραμπ απειλεί το Ιράν ότι είτε θα υπάρξουν βομβαρδισμοί είτε δευτερεύοντες δασμοί αν δεν υπάρξει συμφωνία για τα πυρηνικά

Νησιά Τόνγκα: Σεισμός 7 βαθμών, κίνδυνος για τσουνάμ
Επικίνδυνα κύματα τσουνάμι ως αποτέλεσμα του σεισμού στα νησιά Τόνγκα είναι πιθανό να προκληθούν εντός 300 χιλιομέτρων από το επίκεντρο

Κίνα: Κεφάλαια 69 δισ. δολαρίων προς τέσσερις μεγάλες κρατικές τράπεζες
Το Πεκίνο θέλει να ενισχύσει περαιτέρω τα κεφάλαια των μεγάλων τραπεζών για να δώσουν περισσότερα δάνεια και να τονώσουν την οικονομία

Poste: Γίνεται ο μεγαλύτερος επενδυτής παρόχου τηλεφωνίας
H Poste Italiane παίρνει τα ηνία της Telecom Italia, μέσω της εξαγοράς του 15% της Vivendi