Η κα. Σδούκου αναφέρθηκε στα έργα που είναι σε εξέλιξη στη χώρα στον τομέα της ενέργειας κατά την παρουσία της στο 3ο Συνέδριο για την Νοτιο-Ανατολικη Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, στην Ουάσιγκτον.

Κατά τη συζήτηση σε πάνελ με τον Dr. Andrew Light, Assistant Secretary for International Affairs στο Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ και τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας, καθηγητής κ. Γιάννη Μανιάτη, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις υποδομές για LNG, τον αγωγό TAP, την διασύνδεση της Αλεξανδρούπολης. Ακόμα μίλησε για την πρωτοβουλία 3+1 καθώς και για το East Med Gas Forum.

Από την πλευρά του ο κ. Light σημείωσε ότι «η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει όλους τους παραπάνω τομείς και βοηθά ενεργά στη δημιουργία νέων ευκαιριών για επενδύσεις. Η ουκρανική κρίση για ακόμη μία φορά απέδειξε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο νέος ενεργειακός διάδρομος για φθηνή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Ο κ. Light είπε επίσης ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας για ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση είναι σημαντικές και ότι θα πρέπει η χώρα να επικεντρωθεί στην αναβάθμιση υποδομών που θα την βοηθήσουν στην μετάβαση σε ενεργειακά προϊόντα που θα είναι πιο «πράσινα» και που θα την στρέψουν μακριά από την εξάρτησή της από τη Ρωσία.

«Η αφοσίωση των ΗΠΑ σε πρωτοβουλίες, όπως η Πρωτοβουλία 3+1 είναι δεδομένες. Η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας είναι μείζονος σημασίας και θα δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες και για τις δύο πλευρές», συμπλήρωσε.

Ο καθηγητής κ. Μανιάτης, τόνισε ότι η ενεργειακή στρατηγική της Ελλάδας είναι η μόνη που τα τελευταία 10 χρόνια έχει την πολιτική και οικονομική στήριξη όλων των παρατάξεων της χώρας.

«Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει έναν ρόλο-κλειδί στον τομέα της ενέργειας. Ο αγωγός East-Med είναι η μόνη εναλλακτική λύση για την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο», είπε.

Η νέα εποχή (μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία) είναι σημαντική και στηρίζεται και στην συνεργασία στον τομέα του LNG με τις ΗΠΑ, έτσι ώστε μακροχρόνια συμβόλαια να εξασφαλίσουν σταθερές τιμές για τους καταναλωτές. «Στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας η Ελλάδα μπορεί να καταστεί ένα κέντρο (hub) για όλη την Ευρώπη, από όπου η ενέργεια θα περνά μέσω της Ελλάδας (και τον Βαλκανίων) στην κεντρική Ευρώπη», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα