Επενδυτές που διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία 130 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ζητούν από 10.000 και πλέον εταιρείες να κοινοποιούν ετήσια δεδομένα για τις περιβαλλοντικές επιδόσεις τους.
Οι πληροφορίες για τις εκπομπές ρύπων, τις επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και τα υδατικά αποθέματα χρησιμοποιούνται πλέον ως δείκτες προκειμένου να αξιολογούν οι επενδυτές τις αποδόσεις επιχειρήσεων, επισημαίνει το πρακτορείο Reuters.
Στην περυσινή Σύνοδο της Γλασκώβης για την κλιματική αλλαγή, η Οικονομική Συμμαχία της Γλασκώβης, στην οποία ανήκουν όλες οι μεγάλες Δυτικές τράπεζες, καθώς και ασφαλιστικές εταιρείες, ανακοίνωσε ότι επιχειρήσεις που διαχειρίζονται κεφάλαια 130 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ή το 40% των περιουσιακών στοιχείων σε όλο τον κόσμο, θα ευθυγραμμιστούν με τον στόχο να συγκρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου έως το τέλος του αιώνα.
Όμως, παρόλο που πολλές εταιρείες δεσμεύονται για μηδενισμό των καθαρών εκπομπών άνθρακα έως τα μέσα του αιώνα, πολλές αρνούνται μέχρι σήμερα να κοινοποιούν δεδομένα στην μη κερδοσκοπική πλατφόρμα CDP.
Θετική ανταπόκριση
Η πλατφόρμα έχει ήδη βρει θετική ανταπόκριση από 13.000 επιχειρήσεις που αντιστοιχούν στο 64% της παγκόσμιας κεφαλαιοποίησης.
Ο αριθμός θα μπορούσε να αυξηθεί, μετά την προσχώρηση ακόμα 680 οικονομικών ιδρυμάτων στην πρωτοβουλία επενδυτών για τη δημοσιοποίηση περιβαλλοντικών δεδομένων. Στην ομάδα συμμετέχει μεταξύ άλλων η Amundi, ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων στην Ευρώπη.
Η πρωτοβουλία έστειλε για πρώτη φορά επιστολές στους επικεφαλής χιλιάδων επιχειρήσεων το 2020 και τώρα επαναφέρει το αίτημα με επιστολές σε 10.000 εταιρείες.
«Αν και πολλές εταιρείες κοινοποιούν δεδομένα, θέτουν στόχους και λαμβάνουν μέτρα σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων τους και τις αλυσίδες αξίας, υπάρχει ακόμα ένα εντυπωσιακά μεγάλο μέρος της αγοράς που δεν έχει κάνει ακόμα τα πρώτα βήματα» δήλωσε ο Πολ Σίμπσον, διευθύνων σύμβουλος της μη κερδοσκοπικής CDP.
«Οι εταιρείες αυτές χάνουν όλο και περισσότερο την επαφή με την πραγματικότητα, τους επενδυτές και την κοινή γνώμη» είπε.
Τα ερωτηματολόγια της GDP, εξειδικευμένα ανά κλάδο, προσφέρουν σε επενδυτές και οίκους αξιολόγησης πρόσβαση σε τυποποιημένα δεδομένα, την ώρα που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για διεθνείς κανόνες υποχρεωτικής κοινοποίησης.
Latest News
Θα μπορούσε να γίνει η Αθήνα Βαλένθια;
Ποιες περιοχές της πρωτεύουσας κινδυνεύουν από μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα – Η αυθαίρετη δόμηση, τα ελλιπή αντιπλημμυρικά έργα και οι επιπτώσεις από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αθήνα
«Πράσινη» απόβαση από τις ελληνικές επιχειρήσεις ενέργειας στο Μπακού – Ισχυρά ονόματα στην COP29
ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, AKTOR, Κοπελούζος, ΤΙΤΑΝ, Helleniq Energy, Motor Oil και άλλες ενεργειακές επιχειρήσεις στην COP29
Ανταγωνισμοί στους λιωμένους πάγους - Πώς θα αποφευχθεί το χάος στην παρθένα ήπειρο
Το μόνο που βρίσκεται μεταξύ του status quo και του χάους στην Ανταρκτική είναι μια εύθραυστη Συνθήκη του 1959
Πίστωση χρόνου για τα πρόστιμα στα EV ζητά η Γαλλία
Μεγαλύτερη ευελιξία ζητούν ευρωπαικές κυβερνήσεις και αυτοκινητοβιομηχανίες για το ζήτημα των ορίων στα ποσοστά εκπομπών των αυτοκινήτων
Εως το 2025 η Ευρώπη θα παράγει ετησίως 32 GW από ανεμογεννήτριες
Η Γερμανία ενισχύοντας τα έργα ΑΠΕ, τετραπλασίασε τις αδειοδοτήσεις για νέα χερσαία αιολικά πάρκα
«Μαρσάρει» η F1 με στόχο τις μηδενικές εκπομπές
H Formula 1, που αποτελεί το κορυφαίο πρωτάθλημα αγώνων αυτοκινήτου, στρέφει την τεχνογνωσία του στην υπερθέρμανση του πλανήτη
Το deal της AKTOR στην αποθήκευση ενέργειας – H εξαγορά από Enercoplan και οι επενδύσεις 1,5 δισ.
H AKTOR, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, εξαγόρασε χαρτοφυλάκιο έργων αντλησιοταμίευσης της Enercoplan Energy & Investments
Η Xiaomi παρέδωσε 20.000 EV τον Οκτώβριο - Μήνες μόνο μετά το πρώτο της
Το αξιοσημείωτο είναι ότι η Xiaomi παρέδωσε το πρώτο αυτοκίνητο της πριν λίγους μήνες
Τα έσοδα της BYD ξεπέρασαν της Tesla για πρώτη φορά
Τα έσοδα της BYD αυξήθηκαν κατά 24% καθώς οι κρατικές επιδοτήσεις δίνουν ώθηση στην αυτοκινητοβιομηχανία της Κίνας
Τι θα συνέβαινε στην Αθήνα αν είχαμε το ίδιο καιρικό φαινόμενο με τη Βαλένθια
Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας «οι φυσικές διεργασίες, είναι φυσικές διεργασίες. Ό, τι και να κάνουμε εμείς, αυτές ακολουθούν τους δικούς τους νόμους