Επενδυτές που διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία 130 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ζητούν από 10.000 και πλέον εταιρείες να κοινοποιούν ετήσια δεδομένα για τις περιβαλλοντικές επιδόσεις τους.
Οι πληροφορίες για τις εκπομπές ρύπων, τις επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και τα υδατικά αποθέματα χρησιμοποιούνται πλέον ως δείκτες προκειμένου να αξιολογούν οι επενδυτές τις αποδόσεις επιχειρήσεων, επισημαίνει το πρακτορείο Reuters.
Στην περυσινή Σύνοδο της Γλασκώβης για την κλιματική αλλαγή, η Οικονομική Συμμαχία της Γλασκώβης, στην οποία ανήκουν όλες οι μεγάλες Δυτικές τράπεζες, καθώς και ασφαλιστικές εταιρείες, ανακοίνωσε ότι επιχειρήσεις που διαχειρίζονται κεφάλαια 130 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ή το 40% των περιουσιακών στοιχείων σε όλο τον κόσμο, θα ευθυγραμμιστούν με τον στόχο να συγκρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου έως το τέλος του αιώνα.
Όμως, παρόλο που πολλές εταιρείες δεσμεύονται για μηδενισμό των καθαρών εκπομπών άνθρακα έως τα μέσα του αιώνα, πολλές αρνούνται μέχρι σήμερα να κοινοποιούν δεδομένα στην μη κερδοσκοπική πλατφόρμα CDP.
Θετική ανταπόκριση
Η πλατφόρμα έχει ήδη βρει θετική ανταπόκριση από 13.000 επιχειρήσεις που αντιστοιχούν στο 64% της παγκόσμιας κεφαλαιοποίησης.
Ο αριθμός θα μπορούσε να αυξηθεί, μετά την προσχώρηση ακόμα 680 οικονομικών ιδρυμάτων στην πρωτοβουλία επενδυτών για τη δημοσιοποίηση περιβαλλοντικών δεδομένων. Στην ομάδα συμμετέχει μεταξύ άλλων η Amundi, ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων στην Ευρώπη.
Η πρωτοβουλία έστειλε για πρώτη φορά επιστολές στους επικεφαλής χιλιάδων επιχειρήσεων το 2020 και τώρα επαναφέρει το αίτημα με επιστολές σε 10.000 εταιρείες.
«Αν και πολλές εταιρείες κοινοποιούν δεδομένα, θέτουν στόχους και λαμβάνουν μέτρα σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων τους και τις αλυσίδες αξίας, υπάρχει ακόμα ένα εντυπωσιακά μεγάλο μέρος της αγοράς που δεν έχει κάνει ακόμα τα πρώτα βήματα» δήλωσε ο Πολ Σίμπσον, διευθύνων σύμβουλος της μη κερδοσκοπικής CDP.
«Οι εταιρείες αυτές χάνουν όλο και περισσότερο την επαφή με την πραγματικότητα, τους επενδυτές και την κοινή γνώμη» είπε.
Τα ερωτηματολόγια της GDP, εξειδικευμένα ανά κλάδο, προσφέρουν σε επενδυτές και οίκους αξιολόγησης πρόσβαση σε τυποποιημένα δεδομένα, την ώρα που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για διεθνείς κανόνες υποχρεωτικής κοινοποίησης.
Latest News
ΔΕΔΔΗΕ: Η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ σε μία εφαρμογή
Η νέα εφαρμογή τυ ΔΕΔΔΗΕ δείχνει πόση ενέργεια παράγεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε όλη την Ελλάδα
ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ξεκινά την κατασκευή τριών νέων αιολικών πάρκων - Συνολικής ισχύος 100 MW
Τα νέα αιολικά πάρκα ξεκινούν να κατασκευάζονται στη Ροδόπη, τη Φωκίδα και την Αργολίδα με την προμήθεια 19 νέων ανεμογεννητριών του οίκου Nordex
Motor Oil: «Κοιλάδα Υδρογόνου της χρονιάς» για το 2024 ανακηρύχθηκε το έργο TRIĒRĒS
Το έργο TRIĒRĒS επικεντρώνεται στη δημιουργία Κοιλάδας Υδρογόνου με γεωγραφική αναφορά στα Διυλιστήρια της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα