Με πλούσια ατζέντα, ύψιστου ελληνικού ενδιαφέροντας, και εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεων που επιφέρει, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα το απόγευμα το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Eurogroup, Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Πασκάλ Ντόναχιου, ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στην Ουκρανία:

«Οι σκέψεις μου απευθύνονται πρώτα και κύρια στα θύματα της τρομερής επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι οδυνηρές εικόνες του ανθρώπινου πόνου μας έχουν αγγίξει όλους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι διεθνείς μας εταίροι έχουν κινητοποιηθεί πλήρως για να υποστηρίξουν τον λαό της Ουκρανίας, να απομονώσουν τη Ρωσία και να μεγιστοποιήσουν το τίμημα που θα πληρώσει το καθεστώς του Πούτιν καθώς επιδιώκει την απαίσια πολιτική του» τόνισε, και πρόσθεσε ότι οι οικονομικές επιπτώσεις αυτού του πολέμου γίνονται πλέον αισθητές σε όλη την Ευρώπη: «Οι οικονομικές επιπτώσεις δεν μοιάζουν καθόλου με τον ανθρώπινο πόνο εκατομμυρίων απλών Ουκρανών αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι θα υπάρξει κόστος για τη ζώνη του ευρώ και αυτό είναι μέρος της αξιολόγησης που άκουσε σήμερα το Eurogroup από την Κομισιόν και την ΕΚΤ. Αυτή η κρίση θα έχει αντίκτυπο στην ανάπτυξη. Έχει επηρεάσει τις αλυσίδες εφοδιασμού μας και ωθεί τις τιμές της ενέργειας σε επίπεδα που είναι προκλητικά για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Αλλά όσο υψηλό και αν είναι το κόστος, τονίζω ότι η ζώνη του ευρώ μπήκε σε αυτή τη νέα δοκιμασία σε καλή κατάσταση».

Ο κ. Ντόναχιου υπογράμμισε ότι μετά τη σημερινή συνάντηση, «είμαι βέβαιος ότι η ενότητά μας παραμένει άθικτη. Αυτό ήταν το πνεύμα με το οποίο προσεγγίσαμε τη συζήτησή μας για τη δημοσιονομική καθοδήγηση για το 2023. Καταλύτης ήταν η ανακοίνωση που εκπόνησε ο Επίτροπος Gentiloni, στην οποία σκιαγραφούσε τις απόψεις του για τη δημοσιονομική πολιτική για το επόμενο έτος. Αυτό ήταν ένα σημαντικό βήμα για να επιτραπεί στα κράτη μέλη να προετοιμάσουν τους προϋπολογισμούς τους με βάση μια κοινή αξιολόγηση».

Αναφερόμενος στην κοινή ανακοίνωση που εξεδόθη λίγο νωρίτερα επανέλαβε την αναγκαιότητα ευελιξίας στην παρούσα συγκυρία, δεδομένων των αβεβαιοτήτων και των κινδύνων, προσθέτοντας ότι υπήρξε συμφωνία να διατηρηθεί μια υποστηρικτική δημοσιονομική στάση για φέτος.

Διαφοροποιήση μεταξύ κρατών μελών

«Κοιτάζοντας το μέλλον, συμφωνήσαμε ότι η οικονομική ανάκαμψη θα θέσει το έδαφος για μια σταδιακή εξέλιξη της δημοσιονομικής πολιτικής, οδηγώντας σε μια γενικά ουδέτερη συνολική δημοσιονομική στάση το 2023 για τη ζώνη του ευρώ» τόνισε επαναλαμβάνοντας αυτό που αναφέρεται και στην κοινή δήλωση, τόσο για ανάγκη διαφοροποίησης μεταξύ των κρατών μελών όσο και για προσαρμογή των πολιτικών εάν το απαιτήσουν οι οικονομικές εξελίξεις. «Ως εκ τούτου, θα παρακολουθούμε ενεργά την εξελισσόμενη κατάσταση και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να συντονίσουμε τα σχέδιά μας», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης – Eurogroup: Σταδιακή προσαρμογή για τις χώρες με υψηλό χρέος

Εύσημα στην Ελλάδα

Ο κ. Ντόναχιου είπε επίσης, ότι συζητήθηκε, και η 13η έκθεση ενισχυμένης επιτήρησης για την Ελλάδα. «Χαιρετίζουμε θερμά την πρόοδο που σημείωσαν οι ελληνικές αρχές παρά τις προκλήσεις της πανδημίας. Θα επανέλθουμε σε αυτό το θέμα κατά τη συνάντησή μας τον Ιούνιο» τόνισε.

Ο επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι είπε ότι η 13η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, διαπιστώνει ότι η χώρα έχει λάβει επιπλέον βήματα για να επιτύχει τις δεσμεύσεις της, και παρά κάποιες καθυστερήσεις, υπάρχει πρόοδος σε διάφορους μεταρρυθμιστικούς τομείς. «Σε ορισμένους τομείς, αξιολογούμε ότι οι ελληνικές αρχές έχουν λάβει την απαραίτητη δράση, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες», είπε ο Π. Τζεντιλόνι. Υπενθύμισε, επίσης, ότι η επόμενη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που θα δημοσιοποιηθεί το Μάιο, συνδέεται με μέτρα ελάφρυνσης του χρέους από το Eurogroup.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε ότι συμφωνεί με τη «θετική αξιολόγηση της 13ης έκθεσης των θεσμών για την ελληνική οικονομία και για τη συνεχιζόμενη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ακόμα και υπό αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες». Τόνισε ωστόσο, ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν, καθώς δεν έχουν εφαρμοστεί όλες όσες είχαν συμφωνηθεί πριν από καιρό και σημείωσε ότι το Eurogroup θα εξετάσει τη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων το Μάιο, στο πλαίσιο της 14ης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας. «Ως ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας, ο ESM έχει ειδική σχέση με τη χώρα, ως μακροπρόθεσμος εταίρος και με κοινό συμφέρον για την οικονομική της επιτυχία», δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Οι δηλώσεις Σταϊκούρα

«Tο Eurogroup κατά τη συζήτηση της 13ης αξιολόγησης της έκθεσης, ενισχυμένης εποπτείας επικρότησε την πρόοδο της χώρας, αναγνωρίζοντας την ταχεία και ισχυρή ανάκαμψη αλλά και τις ευοίωνες προοπτικές της οικονομίας» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας σε δήλωσή του στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, προσθέτοντας ότι μέσα στο ρευστό περιβάλλον που υπάρχει , «η Ελλάδα κατέγραψε άλλη μία επιτυχία».

Ειδικότερα, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε:

«Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup περιλάμβανε μια ατζέντα δύσκολων θεμάτων, απόρροια των πρωτόγνωρων προκλήσεων και της έντονης αστάθειας, αβεβαιότητας και ανασφάλειας που έχουν δημιουργήσει οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις.

Μέσα σε αυτό το ρευστό περιβάλλον, η Ελλάδα κατέγραψε άλλη μία επιτυχία.

Το Eurogroup, κατά τη συζήτηση της 13 ης Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας, επικρότησε την πρόοδο της χώρας, αναγνωρίζοντας την ταχεία και ισχυρή ανάκαμψη, αλλά και τις ευοίωνες προοπτικές της οικονομίας.

Η Ελλάδα, παρά την υψηλή αβεβαιότητα που επικρατεί διεθνώς, συνεχίζει, με νηφαλιότητα, σύνεση, μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα, να υλοποιεί πολιτικές για την περαιτέρω ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, την επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης, τη δημιουργία πολλών, καλών νέων θέσεων απασχόλησης, την τόνωση της κοινωνικής συνοχής και την ενδυνάμωση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας