
Την ώρα που μαίνονται οι συγκρούσεις στην Ουκρανία, σε εξέλιξη βρίσκεται και ένας κυβερνοπόλεμος που σχετίζεται με τη εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.
Και μάλιστα, κάθε μέρα ολοένα και περισσότεροι «ψηφιακοί εθελοντές» από όλο τον κόσμο μπαίνουν στον αγώνα.
Σύμφωνα με τον ερευνητικό βραχίονα της Check Point Software Technologies, ο αριθμός των κυβερνοεπιθέσεων που πραγματοποιούνται από — και για λογαριασμό — και των δύο χωρών από το ξέσπασμα του πολέμου είναι «κλιμακωτός».
«Για πρώτη φορά στην ιστορία, ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει σε έναν πόλεμο», δήλωσε ο Λότεμ Φίνκελσταϊν, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών απειλών της Check Point Software.
«Βλέπουμε να εμπλέκεται ολόκληρη η διαδικτυακή κοινότητα, όπου πολλές ομάδες και άτομα έχουν πάρει το μέρος, είτε της Ρωσίας, είτε της Ουκρανίας. Είναι πολύ χάος στον κυβερνοχώρο», υπογράμμισε.
Λαϊκή βάση, παγκόσμια εξέγερση
Όπως μεταδίδει το CNBC, σύμφωνα με την Check Point Research τις πρώτες τρεις ημέρες μετά την εισβολή, οι διαδικτυακές επιθέσεις εναντίον ουκρανικών στρατιωτικών και κυβερνητικών τομέων αυξήθηκαν κατά 196%. Επίσης, αυξήθηκαν μέτρια έναντι των ρωσικών (4%) και των ουκρανικών (0,2%) οργανισμών, ενώ ταυτόχρονα υποχώρησαν στα περισσότερα άλλα μέρη του κόσμου.
Από τότε, οι ουκρανικές αρχές εκτιμούν ότι περίπου 400.000 πολυεθνικοί χάκερ έχουν προσφερθεί εθελοντικά να βοηθήσουν την Ουκρανία, δήλωσε ο Γιουβάλ Βόλμαν, πρόεδρος της εταιρείας κυβερνοασφάλειας CyberProof και πρώην γενικός διευθυντής του ισραηλινού υπουργείου Πληροφοριών.
Τρεις εβδομάδες μετά, η Ουκρανία συνεχίζει να δέχεται ένα μπαράζ διαδικτυακών επιθέσεων, με τις περισσότερες να στοχεύουν την κυβέρνηση και τον στρατό της, σύμφωνα με τα στοιχεία της CPR.
Η Μόσχα αρνείται επανειλημμένα ότι εμπλέκεται σε κυβερνοπόλεμο ή βοηθά σε κυβερνοεπιθέσεις. Στις 19 Φεβρουαρίου, η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ανέφερε στο Twitter ότι «δεν έχει πραγματοποιήσει και δεν διεξάγει καμία «κακόβουλη» επιχείρηση στον κυβερνοχώρο».
Τα δεδομένα CPR δείχνουν ότι οι επιθέσεις στη Ρωσία μειώθηκαν στο ίδιο χρονικό διάστημα, είπε ο Φίνκελσταϊν. Μπορεί να υπάρχουν αρκετοί λόγοι για αυτό, είπε, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών προσπαθειών για μείωση της ορατότητας των επιθέσεων ή αυξημένης ασφάλειας για την άμυνα εναντίον τους.
«Στρατός πληροφορικής της Ουκρανίας»
Ως μακροπρόθεσμος στόχος ύποπτων ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων , η Ουκρανία φαίνεται ότι καλωσορίζει την ψηφιακή βοήθεια.
Μετά από αίτημα που αναρτήθηκε στο Twitter από τον υπουργό ψηφιακών υπηρεσιών της Ουκρανίας Mykhailo Fedorov, περίπου 308.000 άτομα εντάχθηκαν σε μια ομάδα Telegram γνωστή ως
«Στρατός ΤΠ της Ουκρανίας».
Ένα μέλος της ομάδας είναι ο Gennady Galanter, συνιδρυτής της εταιρείας τεχνολογίας πληροφοριών Provectus. Είπε ότι η ομάδα επικεντρώνεται στη διακοπή των ρωσικών ιστοσελίδων, στην πρόληψη της παραπληροφόρησης και στη λήψη ακριβών πληροφοριών στους Ρώσους πολίτες.
Διαβάστε επίσης: Οι παγκόσμιες εταιρείες τεχνολογίας τρέχουν να προσλάβουν ουκρανούς προγραμματιστές


Latest News

Τίτλοι τέλους για την «μπλε οθόνη του θανάτου» των Windows!
Η Microsoft δοκιμάζει στα Windows ένα νέο BSOD που καταργεί το συνοφρυωμένο πρόσωπο, τον κωδικό QR και το παραδοσιακό μπλε χρώμα.

Η Arm ήθελε εξαγορά της Alphawave για να βάλει στο χέρι την τεχνολογία SerDes
Αυτό που... κέντρισε το ενδιαφέρον της Arm ήταν μία συγκεκριμένη τεχνολογία της Alphawave που καθορίζει πόσο γρήγορα οι πληροφορίες μπορούν να εισαχθούν αλλά και να εξαχθούν από ένα μικροτσίπ

Ο Michael Kratsios σε θέση «κλειδί» στον Λευκό Οίκο - Τα «πυρά» στην Κίνα από το OT Forum
Ο Michael Kratsios θα βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος της τεχνολογικής μάχης των ΗΠΑ με την Κίνα στην τεχνητή νοημοσύνη

Ανάδειξη καινοτόμων ιδεών με το Beyond Tomorrow Competition
Ο διαγωνισμός Beyond Tomorrow Competition υλοποιείται με την στήριξη των HDB, KPMG και ΕΚΚΟΜΕΔ Creative Greece

Kaspersky: Πώς να μετατρέπετε αρχεία με ασφάλεια
Οι ιστοσελίδες μετατροπής αρχείων στο διαδίκτυο αποτελούν έναν ελκυστικό τρόπο για να αλλάξετε τη μορφή των αρχείων σας, αλλά ενέχουν κινδύνους

Πόλος έλξης η Δ. Μακεδονία για data centers αμερικανικών κολοσσών - Το project της ΔΕΗ
Το σχέδιο της ΔΕΗ για data centers στη Δυτική Μακεδονία, το αμερικανικό ενδιαφέρον και οι κινήσεις των άλλων παικτών

Το 50% των τσιπ κέντρων δεδομένων φέτος θα έχει σχεδιαστεί από την Arm
Οι επεξεργαστές της Arm αποκτούν δημοτικότητα λόγω της χαμηλότερης κατανάλωσης ενέργειας - Οι Amazon, Google, Microsoft σχεδιάζουν τσιπ κέντρων δεδομένων που βασίζονται σε τεχνολογία της Arm

Η ΕΕ βάζει την Big Tech στο κάδρο του εμπορικού πολέμου - Ερχονται πρόστιμα σε Apple και Meta
Με φόντο την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου η Κομισιόν ετοιμάζεται να επιβάλει πρόστιμα στην αφρόκρεμα των αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών

Νορβηγία: Συνετρίβη ο πρώτος τροχιακός πύραυλος που εκτόξευσε η Ευρώπη
Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από διαστημοδρόμιο στη Νορβηγία - Η γερμανική εταιρεία Isar Aerospace είχε κάνει λόγο για «αρχική δοκιμή»

Ήρθε για να μείνει - Το blockchain, οι εφαρμογές του και οι προκλήσεις
Το blockchain είναι μια τεχνολογία που έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις συναλλαγές