![Intel: Επένδυση έως 80 δισ. δολάρια στην Ευρώπη για την παραγωγή μικροτσίπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/12/intel.jpg)
Η Intel παρουσίασε ένα «ιστορικό» επενδυτικό πλάνο οικονομικού ύψους έως 80 δισεκατομμυρίων ευρώ και βάθος χρόνου εφαρμογής τα δέκα χρόνια, για την παραγωγή μικροτσίπ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 17 δισ. ευρώ για την εγκατάσταση ενός εργοστασίου αιχμής για την κατασκευή ημιαγωγών στο Μαγδεμβούργο, στη βορειοανατολική Γερμανία, αλλά και τη δημιουργία ενός κέντρου έρευνας και ανάπτυξης στη Γαλλία και επενδύσεις σε Ιρλανδία, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία, με στόχο να δημιουργηθεί ένα «ευρωπαϊκό οικοσύστημα μικροτσίπ», διευκρίνισε ο όμιλος σε ανακοίνωσή του.
Το όλο σχέδιο εντάσσεται στο πλάνο του CEO της εταιρείας, Πατ Γκέλσινγκερ να ανανεώσει και να ενισχύσει τη θέση και το κύρος της Intel, που τα τελευταία χρόνια έχει χάσει σημαντικό έδαφος έναντι των ανταγωνιστών της. Ο Γκέλσινγκερ θέλει να αντισταθμίσει την μέχρι τώρα παραγωγική κυριαρχία της Ασίας, επαναφέροντας την παραγωγή είτε στην εγχώρια αμερικανική αγορά είτε στην Ευρώπη.
Με την ενίσχυση της παρουσίας της Intel στην Ευρώπη και η ίδια η ήπειρος θα ωφεληθεί, καθώς φιλοξενεί πολύ λίγα εργοστάσια ημιαγωγών σε ένα διάστημα που οι ελλείψεις στον κλάδο αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για την παγκόσμια βιομηχανία και έχουν φουντώσει την ανησυχία για την υπερβολική συγκέντρωση εργοστασίων ημιαγωγών στην Ασία.
Αυτή τη στιγμή η NXP Semiconductors και η STMicroelectronics NV αποτελούν τις κυριότερες εγχώριες εταιρείες ημιαγωγών και αμφότερες εστιάζουν σε μικροτσίπ για αυτοκίνητα και άλλα προϊόντα σε αντίθεση με την Intel που εστιάζει σε προηγμένα συστήματα επεξεργαστών για ηλεκτρονικούς υπολογιστές κάθε είδους (σταθερούς, φορητούς, σέρβερ).
Πρόσφατα, η Intel ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει ένα ποσό άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή δύο νέων εργοστασίων παραγωγής μικροτσίπ στην πολιτεία του Οχάιο, στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια προσπάθεια να αυξήσει ουσιαστικά την παραγωγή της και να «ανακουφίσει» την αγορά από τις συνεχιζόμενες ελλείψεις σε ημιαγωγούς.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Coca-Cola: Μπορεί να στραφεί στο πλαστικό λόγω δασμών Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/james-quincey-coca-cola-600x480.jpg)
Πώς οι δασμοί Τραμπ «ξαναγράφουν» την στρατηγική της Coca Cola
Εάν οι δασμοί του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ καταλήξουν να κάνουν τα κουτιά αλουμινίου ακριβότερα θα στραφούμε στο πλαστικό μπουκάλι, είπε ο CEO της Coca-Cola
![Έρευνα και καινοτομία: Το κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/unnamed-1-600x400.jpg)
Κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη η έρευνα και η καινοτομία
Η δυναμική των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα και οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη διατήρηση της ανάπτυξης και τις νέες προοπτικές βρέθηκαν στο επίκεντρο του 6ου Φόρουμ των Δελφών στην Ουάσιγκτον.
![CATL: Η ΙΡΟ του γίγαντα μπαταριών θα είναι η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στο Χονγκ Κονγκ από το 2021](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/CATL-600x391.jpg)
Μπαίνει στο χρηματιστήριο του Xονγκ Κονγκ η CALT - Ο γίγαντας μπαταριών «πάει» για 5 δισ. δολ.
Με την εισαγωγή, η CALT αναμένεται να συγκεντρώσει τουλάχιστον 5 δισεκατομμύρια δολάρια
![Heineken: Ανεβάζει ταχύτητα λόγω ισχυρών πωλήσεων premium μπύρας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/heineken-1-600x353.jpg)
Η Heineken ανεβάζει ταχύτητα - Οι ισχυρές πωλήσεις premium μπύρας
Η Heineken αναφέρει σταθερή ανάπτυξη το 2024 παρά τις αντιξοότητες
![SoftBank: Οικονομικά αποτελέσματα «έκπληξη» – Στο κόκκινο οι επενδύσεις του Vision Fund](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/08/softbank-600x417.jpg)
Οικονομικά αποτελέσματα «έκπληξη» για τη SoftBank - Στο κόκκινο το Vision Fund
Ο ευρύτερος τομέας του Vision Fund της SoftBank - ο οποίος επηρεάζει το διοικητικό κόστος, τις διακυμάνσεις του νομίσματος, μεταξύ άλλων - ανέφερε ζημία 309,93 δισεκατομμυρίων γεν
![Foxconn: Σε διαπραγματεύσεις για το μερίδιο της Renault στη Nissan](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/foxconn-600x400.jpg)
Η Foxconn σε διαπραγματεύσεις για το μερίδιο της Renault στη Nissan
Η ταϊβανέζικη εταιρεία συναρμολόγησης ηλεκτρονικών Foxconn λέει ότι εξετάζει μια συμφωνία μόνο ως μέρος συνεργασίας για ηλεκτρικά οχήματα
![ΗΠΑ: Ευρείας κλίμακας απολύσεις στο Δημόσιο διέταξε ο Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Capture-15-600x397.jpg)
ΗΠΑ: Ευρείας κλίμακας απολύσεις στο Δημόσιο διέταξε ο Τραμπ
Ο Μασκ και ο Τραμπ υπολόγισαν την εξοικονόμηση για το Δημόσιο σε 1 τρισ. δολάρια από τον «περιορισμό της σπατάλης», στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες
![Johnson & Johnson: Προς πώληση η επιχείρηση φροντίδας εγκεφαλικών επεισοδίων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/Johnson_J_Lobby01-600x400.jpg)
Johnson & Johnson: Προς πώληση η επιχείρηση φροντίδας εγκεφαλικών επεισοδίων
Η Johnson & Johnson έχει προσεγγίσει πιθανούς ιδιωτικούς επενδυτές και στρατηγικούς αγοραστές μέσω συμβούλων για να εξετάσει το πιθανό ενδιαφέρον τους για την Cerenovus
![ΗΠΑ, η μεγαλύτερη φούσκα της ανθρωπότητας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/stock-market-600x400.jpg)
ΗΠΑ, η μεγαλύτερη φούσκα της ανθρωπότητας
Το μοντέλο των ΗΠΑ – χρηματιστικοποίηση, ολιγαρχία εισοδηματιών και επιβολή ηγεμονίας του δολαρίου – έχει φτάσει στα όριά του.
![Golden Visa: Η Πορτογαλία επιταχύνει την διαδικασία μετά από μεγάλες καθυστερήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/ot_golden_visa24_1-600x352.png)
Η Πορτογαλία επιταχύνει την διαδικασία Golden Visa μετά από μεγάλες καθυστερήσεις
Η Πορτογαλία επισπεύδει τις αιτήσεις για Golden Visa μεταβαίνοντας από ένα σύστημα ψηφιακής υποβολής αιτήσεων