Σαφή προσπάθεια ανάκαμψης παρουσιάζουν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα οι αμερικανική δείκτες στην Wall Street, ελπίζοντας σε καλά νέα από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων Ουκρανίας και Ρωσίας δεδομένου πως ξένα δημοσιεύματα (όπως των Financial Times) και δηλώσεις κάνουν λόγο για σημαντική πρόοδο για την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας. Εξάλλου, η αγορά έχει προεξοφλήσει προ πολλού πως απόψε η διήμερη συνεδρίαση της Federal Reserve θα ολοκληρωθεί με την πρώτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από το 2018.
Κάπως έτσι το αμερικανικό ταμπλό… πρασίνισε με το «καλημέρα». Ο βιομηχανικός Dow Jones ξεκίνησε με δυναμική άνοδο 1,37% ή 459 μονάδες στις 34.003. Ο S&P 500 ενισχύεται κατά 1,9% στις 4.344 μονάδες, ενώ ισχυρό comeback καταγράφει ο ταλαιπωρημένος τις προηγούμενες ημέρες τεχνολογικός κλάδος με τον Nasdaq να ανεβαίνει κατά 3% στις 13.337 μονάδες.
Αντίθετες τάσεις στα commodities, όπου η αποσυμπίεση στις τιμές είναι σαφής. Το Brent βρίσκεται κάτω από το όριο των 100 δολαρίων, στα 98,92 δολάρια το βαρέλι, ενώ και το αμερικανικό WTI έχει πέσει στα 96,13 δολάρια το βαρέλι. Θυμίζουμε πως μόλις πριν λίγες ημέρες το αργό είχε πλησιάσει τα 140 δολάρια, πυροδοτώντας ντόμινο ανατιμήσεων σε όλους τους κλάδους.
Στα μέταλλα, ο χρυσός υποχωρεί σχεδόν 1% στα 1.910 δολάρια την ουγγιά, ενώ πτώση ύψους 1,70% στα 24,73 δολάρια καταγράφει το ασήμι.
Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς συνεχίζει να ανεβαίνει φτάνοντας στο 2,17%, ενώ στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ κερδίζει έδαφος με την ισοτιμία με το δολάρια να κινείται στο 1,101.
Αναμενόμενη η απόφαση της Fed
Η εικόνα αυτή δείχνει πως η αγορά έχει σαφώς προεξοφλήσει την αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας. Μάλιστα, θεωρείται βέβαιο πως με φόντο την πίεση που προκαλεί ο πόλεμος στις οικονομίες, το συμβούλιο θα βάλει πλώρη για τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής ξεκινώντας με μια προσεκτική, μετριοπαθή αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης.
Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, τα γεράκια του συμβουλίου επέμεναν πως η εκτίναξη του πληθωρισμού σε επίπεδα ρεκόρ απαιτεί δυναμικές κινήσεις, με πρώτη αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης.
Αν και ο ίδιος ο Τζερόμ Πάουελ μιλώντας στο Κογκρέσο προ ημερών παραδέχτηκε πως η Fed θα πρέπει να διαμορφώσει με προσοχή τις επόμενες κινήσεις της λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που δημιουργεί ο πόλεμος, αυτό έχει να κάνει κυρίως με το πόσες αυξήσεις θα δρομολογήσει συνολικά η Τράπεζα μέσα στη χρονιά. Οι αναλυτές στις εκτιμήσεις τους «βλέπουν» κατά μέσο όρο πέντε με έξι αυξήσεις, δεδομένου πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε επίμονα υψηλά επίπεδα για πολύ ακόμη, «στριμώχνοντας» νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Latest News
Συντήρηση δυνάμεων στη Wall Street - Σε μίνι μετεκλογικό απολογισμό η αγορά
Οι αμερικανικοί δείκτες προσπαθούν να συντηρήσουν τα κέρδη της εβδομάδας
Δύο ταχυτήτων σήμερα η Wall Street: Άλμα για τον Dow- Άδύναμος ο Nasdaq
O Dow Jones κατέγραψε κέρδη 1,06% και έκλεισε στις 43.870 μονάδες
Παραιτείται στις 20 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της SEC Γκάρι Γκένσλερ
H παραίτηση του έρχεται δυο χρόνια πριν τη λήξη της θητείας του
Ανακάμπτει η Nvidia, νευρική η… Wall Street
Τα αποτελέσματα της Nvidia στο μικροσκόπιο της Wall Street
Έριξε τις προσδοκίες στη Wall Street η Μπόουμαν - Πιέσεις και στην Nvidia
Η Wall Street περίμενε με ανυπομονησία τα αποτελέσματα της Nvidia - H αλυσίδα λιανικών πωλήσεων Target υποχώρησε πάνω από 21%
Στην αναμονή για την Nvidia η Wall Street
Τα αποτελέσματα της Nvidia θα ανακοινωθούν μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Nvidia
«Ταύρος» για τον S&P η Goldman Sachs - Ανεβάζει τον πήχη στις 6.500 μονάδες
Η Goldman προέβλεψε ότι τα κέρδη ανά μετοχή για εταιρείες του S&P 500 θα ανέλθουν το 2025 στα 268 δολάρια
Μικτά πρόσημα στη Wall Street, ξεχώρισε η Tesla
Στη Wall Street, το άλμα της Tesla βοήθησε τον τεχνολογικό κλάδο, η υπόλοιπη αγορά εμφάνισε σημάδια διόρθωσης του μετεκλογικού ράλι
Morgan Stanley: Στις 6.500 μονάδες ο S&P 500 το 2025
Η Morgan Stanley παραμένει αισιόδοξη για τους «ποιοτικούς κυκλικούς κλάδους»
Στη «γυάλινη σφαίρα» της UBS - Τι φέρνει η δεύτερη φορά Τραμπ σε ΕΕ και αγορές [πίνακες]
Φιλοεπιχειρηματικές πολιτικές αλλά και άνοδο του πληθωρισμού λόγω δασμών αναμένει η UBS - Μεγάλος χαμένος η Κίνα