Σε μια σπάνια παρέμβαση για να καθησυχάσει τους επενδυτές προχώρησε ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος της κινεζικής κυβέρνησης, σε ένα διάστημα που η αγορά ανησυχεί τόσο για τις οικονομικές επιπτώσεις από την Ουκρανική κρίση και το ράλι στα commodities όσο και για διαταραχές στην εμπορική μηχανή της χώρας λόγω των lockdown που επιβλήθηκαν εξαιτίας της εκτίναξης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, ο Λιου Χε, αντιπρόεδρος και κυριότερος οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Σι Ζινπίνγκ διαβεβαίωσε δημοσίως τους επενδυτές ότι το Πεκίνο θα λάβει όσα μέτρα χρειάζονται για να υποστηρίξουν την οικονομία κατά το πρώτο, δύσκολο τρίμηνο της χρονιάς, όπως και να υιοθετήσει «πολιτικές που είναι ευνοϊκές για την αγορά».

Αν και δεν διευκρίνισε ποια μέτρα θα είναι αυτά, ο αντίκτυπος ήταν άμεσα ορατός στις κινεζικές αγορές, οι οποίες μετά το sell off των προηγούμενων ημερών έκλεισαν με σημαντική άνοδο. Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε κατά 9,01%, μετά τη βουτιά ύψους 6% την Τρίτη, ενώ ειδικά ο τεχνολογικός δείκτης Hang Seng Tech εκτινάχθηκε κατά 22,2%, με σημαντικές μετοχές του κλάδου να επιδίδονται σε μίνι ράλι. Ενδεικτικά η Alibaba ανέβηκε κατά 27,3% και η Tencent κατά 23,2%.

Διαβάστε επίσης: Εφιάλτης χωρίς τέλος στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα 

Οι δηλώσεις Λιου έγιναν, εξάλλου, μετά από μια έκτακτη συνάντηση της πολύ ισχυρής Επιτροπής Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Ανάπτυξης (FSDC) της χώρας. Η FSDC είναι το κεντρικό όργανο που διευθύνει και συντονίζει όλες τις χρηματοοικονομικές εποπτικές αρχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της αρμόδιας επιτροπής κεφαλαιαγοράς του χρηματιστηρίου αλλά και την κεντρική τράπεζα. Δεν είναι τυχαίο πως η έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου και οι δημόσιες διαβεβαιώσεις του επικεφαλής της λειτούργησαν σαν ένεση εμπιστοσύνης στην αγορά.

Τα κρατικά media, μάλιστα, υποστήριξαν πως στο πλαίσιο στήριξης των κινεζικών εταιρειών και των μετοχών τους η FSDC ετοιμάζει με τις αντίστοιχες αμερικανικές αρχές ένα σχέδιο που θα καλύπτει τις κινεζικές εταιρείες που είναι εισηγμένες ή θέλουν να προχωρήσουν σε δημόσια εγγραφή στο εξωτερικό και κυρίως στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Πληροφορία που επιτάχυνε το ράλι στις τεχνολογικές μετοχές.

Παράλληλα, η επιτροπή έχει βάλει στο στόχαστρο της την ευάλωτη αγορά ακινήτων δρομολογώντας επίσης μέτρα σταθεροποίησης της.

Το σύνολο των διεθνών σχολιάζοντας τις εξελίξεις επεσήμαναν πως η σπάνια παρέμβαση της FSDC και του Λιου δείχνει πως οι ιθύνοντες στο Πεκίνο ανησυχούν σοβαρά για τους κλυδωνισμούς που παρουσίαζαν το τελευταίο διάστημα οι κινεζικές μετοχές και το μήνυμα που εξέπεμπε η εξέλιξη αυτή για την οικονομία, με αποτέλεσμα να αποφασίσουν σοβαρές παρεμβάσεις στήριξης, ακόμη και για τις εταιρείες που διαπραγματεύονται στο NYSE. Και τα αποτελέσματα θα γίνουν σταδιακά ορατά…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή