Τα ιδιαιτέρως ισχυρά οικονομικά στοιχεία της Κίνας για τους δύο πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους πυροδότησαν έντονες συζητήσεις μεταξύ των αναλυτών, οι οποίοι…αγωνίζονται να συγκρίνουν τα συγκεκριμένα στοιχεία με τους αντίστοιχους δείκτες που δείχνουν μια πολύ πιο αδύναμη εικόνα.

Ορισμένοι από τους αριθμούς που καταγράφονται στην ανακοίνωση της κινεζικής στατιστικής υπηρεσίας δεν υποστηρίζονται από την αντίστοιχη λεπτομερή ανάλυση των δεδομένων, όπως έχουν επισημάνει αρκετοί οικονομολόγοι. Ένα κοινό πρόβλημα που εγείρεται είναι η αποκλίνουσα τάση μεταξύ του άλματος κατά 12,2% στις επενδύσεις  και της ταυτόχρονης πτώσης της παραγωγής βασικών δομικών υλικών όπως το τσιμέντο και ο ακατέργαστος χάλυβας, η οποία συρρικνώθηκε κατά 17,8% και 10% αντίστοιχα.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλαπλές αντιφάσεις πίσω από τα καλύτερα -του αναμενόμενου- οικονομικά δεδομένα», έγραψαν ο Shen Jianguang, επικεφαλής οικονομολόγος στο διαδικτυακό κατάστημα λιανικής JD.com Inc., συμπληρώνοντας με νόημα πως «Η πραγματική οικονομική κατάσταση μπορεί να μην είναι τόσο ρόδινη».

Ασυνήθιστο κενό

Η παραγωγή τσιμέντου υποδηλώνει ότι οι επενδύσεις στην Κίνα είναι πιο αδύναμες από όσο δείχνουν τα επίσημα στοιχεία.

Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εξέφρασαν επίσης σκεπτικισμό για τα επίσημα στοιχεία. Μια ανάρτηση στο WeChat που ανέφερε πώς τα εκπληκτικά αυτά στοιχεία άφησαν απογοητευμένους τους οικονομολόγους να βρουν λογικές απαντήσεις, διαβάστηκε περισσότερες από 100.000 φορές.

Τα επίσημα στοιχεία έφεραν μόνο περιορισμένη ανακούφιση στην καταστροφή του χρηματιστηρίου την Τρίτη, με το ξεπούλημα των μετοχών να συνεχίζεται, αφήνοντας τον δείκτη αναφοράς CSI 300 να κλείσει τη συνεδρίαση κατά 4,6% χαμηλότερα.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούλιο του 2020.

Η ανάκαμψη στις λιανικές πωλήσεις έρχεται σε σύγκρουση με την ανάκαμψη του ποσοστού ανεργίας, τον υποτονικό πληθωρισμό και την πτώση των νέων βραχυπρόθεσμων δανείων των νοικοκυριών, ανέφεραν οι αναλυτές της JD.com.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή