Σημαντική πρόοδο προς ένα σχέδιο για ειρηνευτική συμφωνία φέρεται να έχει επιτευχθεί μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Σύμφωνα με τους Financial Times, που επικαλούνται τρεις συμμετέχοντες στις συνομιλίες, πρόκειται για ένα προσχέδιο 15 σημείων που προβλέπει κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των δυνάμεων της Ρωσίας αν το Κίεβο δηλώσει ουδετερότητα και αποδεχτεί περιορισμό των ενόπλων δυνάμεών του.

Το σχέδιο

Η προτεινόμενη συμφωνία, την οποία οι Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συζήτησαν ανοιχτά για πρώτη φορά τη Δευτέρα, θα περιλαμβάνει την παραίτηση του Κιέβου από τις φιλοδοξίες του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την υπόσχεση να μην φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή όπλα με αντάλλαγμα την προστασία από του από συμμάχους όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και η Τουρκία.

«Αγκάθι» για οποιαδήποτε συμφωνία εκεχειρίας αποτελεί το είδος των δυτικών εγγυήσεων για την ασφάλεια της Ουκρανίας, και η αποδοχή τους από τη Μόσχα, καθώς και η τύχη των εδαφών που έχει καταλάβει η Ρωσία.

Τι λέει το Κρεμλίνο

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σε δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι η ουδετερότητα για την Ουκρανία με βάση το καθεστώς της Αυστρίας ή της Σουηδίας είναι μια πιθανότητα.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, είπε ότι «απολύτως συγκεκριμένες διατυπώσεις» είναι«κοντά στο να συμφωνηθούν» στις διαπραγματεύσεις.

Η θέση του Κιέβου

Από την πλευρά του ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε στους Financial Times ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τα εδάφη που καταλήφθηκαν από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου — συγκεκριμένα, τις νότιες περιοχές κατά μήκος της Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και εδάφη στα ανατολικά και βόρεια του Κιέβου.

«Προτείνουμε ένα “ουκρανικό μοντέλο εγγυήσεων ασφαλείας” το οποίο συνεπάγεται την άμεση και νομικά κατοχυρωμένη συμμετοχή ορισμένων εγγυήτριων χωρών στη σύγκρουση στο πλευρό της Ουκρανίας, εάν κάποιος παραβιάσει ξανά την εδαφική της ακεραιότητα», πρόσθεσε ο Ποντόλιακ.

Η ρωσική γλώσσα

Δύο από τα άτομα που επικαλούνται οι Financial Times είπαν ότι το προσχέδιο συμφωνίας περιλαμβάνει επίσης διατάξεις για την κατοχύρωση του δικαιώματος ομιλίας της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία. Σήμερα η Ρωσική ομιλείται ευρέως αν και η Ουκρανική είναι η μόνη επίσημη γλώσσα. Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία χαρακτήρισε την εισβολή της ως μια προσπάθεια να προστατεύσει τους Ρωσόφωνους στην Ουκρανία από αυτό που θεωρεί ότι αποτελεί «γενοκτονία» από «νεοναζί».

Κριμαία και Ντονμπάς

Μεγαλύτερο σημείο τριβής παραμένει το αίτημα της Ρωσίας να αναγνωρίσει η Ουκρανία την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και την ανεξαρτησία δύο αποσχισθεισών δημοκρατιών στην ανατολική συνοριακή περιοχή του Ντονμπάς.

«Τα αμφισβητούμενα εδάφη και τα εδάφη που μαίνονται οι συγκρούσεις αποτελούν δύο ξεχωριστές περιπτώσεις. Μέχρι στιγμής συζητάμε για την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τις περιοχές που κατέλαβαν μετά την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου», δήλωσε ο Ποντόλιακ.

Η αντίδραση Ποντόλιακ

Αντιδρώντας στο δημοσίευμα των Financial Times, ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ έγραψε στο twitter ότι το προσχέδιο εκφράζει τις απαιτήσεις της ρωσικής πλευράς. «Η ουκρανική πλευρά έχει τις δικές της θέσεις. Το μόνο που επιβεβαιώνουμε αυτή τη στιγμή είναι (ότι διαπραγματευόμαστε) εκεχειρία, απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και εγγυήσεις ασφαλείας από αρκετές χώρες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα