
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων της Covid ανά τον κόσμο, παρόλο που οι άνθρωποι όλο και λιγότερο κάνουν τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού.
Ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκρεμπρεγέσους δήλωσε σήμερα ότι η παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων μπορεί να είναι η κορυφή του παγόβουνου καθώς ορισμένες χώρες επίσης αναφέρουν μείωση στα ποσοστά των τεστ.
Αύξηση 8%
«Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, διαπιστώσαμε αύξηση κατά 8% των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν, με περισσότερα από 11 εκατομμύρια κρούσματα να έχουν αναφερθεί στον ΠΟΥ και αυτό παρά τη σημαντική μείωση των τεστ ανίχνευσης στον κόσμο», δήλωσε η επιδημιολόγος του ΠΟΥ Μαρία Βαν Κέρκοβ σε συνέντευξη Τύπου.
Η Κέρκοβ, που είναι αρμόδια για την καταπολέμηση της Covid-19 στον ΠΟΥ μετά την εμφάνιση της νόσου στα τέλη του 2019, εκτιμά ότι η αύξηση εκ νέου των κρουσμάτων είναι το αποτέλεσμα ενός «συνδυασμού παραγόντων».
Ενισχύεται η Ομικρον 2
Το κύμα των μολύνσεων ενισχύεται σε μεγάλο βαθμό από την υποπαραλλαγή BA.2 της ‘Ομικρον, που ήδη υπερισχύει της αδελφής της BA.1 σε ορισμένες χώρες. Αναμφίβολα, η BA.2 «είναι η πιο μεταδοτική παραλλαγή του ιού SARS-CoV-2 που έχουμε δει μέχρι τώρα», επέμεινε η Κέρκοβ.

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η άρση των υγειονομικών μέτρων που είχαν ληφθεί κατά της Covid σε πολλές χώρες, που δίνει στον ιό «την ευκαιρία να εξαπλωθεί», καθώς και μια ημιτελής εμβολιαστική κάλυψη σε πολλές περιοχές του κόσμου.
«Δεν τέλειωσε η πανδημία»
Τέλος, η ειδική του ΠΟΥ αποδοκιμάζει την παραπληροφόρηση για την Covid-19 που κυκλοφορεί σε πολύ υψηλά επίπεδα: ορισμένοι λένε ότι η ‘Ομικρον είναι καλοήθης και ότι πρόκειται για την τελευταία παραλλαγή την οποία θα αντιμετωπίσει ο πλανήτης, άλλοι ότι η πανδημία τελείωσε… «όλα αυτά προκαλούν μεγάλη σύγχυση», που ωφελεί τον ιό.
«Διαπιστώνουμε συνεπώς αύξηση των κρουσμάτων που εντοπίζονται σε όλο τον κόσμο για έναν ορισμένο αριθμό λόγων. Είναι οι ίδιοι παράγοντες που προκαλούν τη μετάδοση του ιού αυτού από την αρχή της πανδημίας», τόνισε η Κέρκοβ.
Ωστόσο η καλή είδηση, δηλώνει η Κέρκοβ, είναι ότι ο κόσμος διαθέτει τα μέσα για να την αντιμετωπίσει, πριν επαναλάβει: μάσκα, φυσική απόσταση, εμβόλια, τεστ ανίχνευσης, θεραπείες…


Latest News

ΕΟΦ: Προσοχή σε φάρμακα για σεξουαλική απόδοση και απώλεια κιλών
Οι ανακοινώσεις του ΕΟΦ για τα προϊόντα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Το Μ. Σάββατο με το ΒΗΜΑ: Αρκάς-Το σημειωματάριο της Άνοιξης, Harper’s Bazaar, ΟΠΑ News και όπως πάντα, ΒΗΜΑGAZINO
Κυκλοφορεί εκτάκτως το Μ. Σάββατο 19 Απριλίου

Ο Μπάιντεν στην πρώτη ομιλία μετά την αποχώρηση προειδοποιεί για την «καταστροφή» του Τραμπ
Ο πρώην πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέκρινε τον Τραμπ και έκανε έκκληση για την προστασία της Κοινωνικής Ασφάλισης

Το... χαρέμι του Μασκ και οι «λεγεώνες» παιδιών – Το συγκρότημα στο Όστιν
Ποιες τακτικές χρησιμοποιεί ο Μασκ για να διαχειριστεί τη «λεγεώνα» των μωρών του - και τις μητέρες τους. Έχει ήδη αποκτήσει 14 παιδιά, αλλά μπορεί να έχει πολλά περισσότερα

Άνοδος της θερμοκρασίας και τοπικές λασποβροχές
Ο καιρός ανά περιοχή – Η πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για σήμερα Μεγάλη Τετάρτη

Από σήμερα η επιστροφή των πινακίδων για το Πάσχα - Ποιοι εξαιρούνται
Τι ισχύει με την επιστροφή πινακίδων σε ιδιοκτήτες οχημάτων που προέβησαν σε αντικοινωνική στάθμευση

Δένδιας – Πιτσιλής υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας: Στόχος η διαφάνεια στις αγορές των εξοπλιστικών
Πρέπει «να προστατεύσουμε τελικά το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου» τόνισε ο Δένδιας

Μποϊκοτάζ της Κίνας στην Boeing - Σταματά να παραλαμβάνει αεροσκάφη
Κλιμακώνεται η εμπορική διαμάχη μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών

Μητσοτάκης: Χτίζουμε πάνω στα θεμέλια της δημοσιονομικής πειθαρχίας
Αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας εμφανίστηκε ο Κ. Μητσοτάκης κατά την πρώτη του συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ .Τασούλα

Από 16 Απριλίου σε ισχύ η επιστροφή πινακίδων - Ποιοι περιπτώσεις εξαιρούνται
Τι ισχύει με την επιστροφή πινακίδων σε ιδιοκτήτες οχημάτων που προέβησαν σε αντικοινωνική στάθμευση