
Στα κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων αναφέρθηκε ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών στην Ουάσιγκτον.
Όπως τόνισε ο κ. Παπαθανάσης, «οι νομοθετικές ρυθμίσεις για ταχύτερες διαδικασίες αδειοδότησης εταιριών έχουν δημιουργήσει ένα φιλικό, άνετο επενδυτικό περιβάλλον που προσελκύει ξένους επενδυτές»
Ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο κ. Αντώνης Αχιλλεούδης, Group managing director AXIA Ventures και η κα. Erika Olson, Deputy Assistant Secretary, Bureau of European and Eurasian Affairs στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, συζήτησαν για το πώς η Ελλάδα μπορεί να γίνει πιο ανθεκτική. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 3ου Συνεδρίου για την Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο που συνδιοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το Ελληνο-Αμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας, στην Ουάσιγκτον.
Κατά τη συζήτηση, την οποία συντόνισε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας, κ. Endy Zemenides, ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι η Ελλάδα προσφέρει πολλές επενδυτικές ευκαιρίες για τις αμερικανικές, αλλά και τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. «Κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης, δεν υπήρχε ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα. Στην μετά Covid-19 εποχή, η οπτική της χώρας έχει αλλάξει», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ανέφερε ότι ακολουθώντας αυστηρά την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η Ελλάδα έχει καταφέρει να γίνει ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον και αυτό φαίνεται από το ενδιαφέρον μεγάλων εταιριών από τις ΗΠΑ, όπως η Pfizer και η Microsoft. «Η Ελλάδα έχει κάνει πολύ μεγάλα βήματα στην μείωση της γραφειοκρατίας, την αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, αλλά και στην επιστροφή εξειδικευμένων επιστημόνων στη χώρα μας που έφυγαν την περίοδο της κρίσης (reverse brain drain). Oι νομοθετικές ρυθμίσεις για ταχύτερες διαδικασίες αδειοδότησης εταιριών έχουν δημιουργήσει ένα φιλικό, άνετο επενδυτικό περιβάλλον που προσελκύει ξένους επενδυτές», ανέφερε. Μιλώντας για τον τουρισμό, είπε ότι «οι Αμερικανοί τουρίστες είναι ζητούμενο για την ελληνική τουριστική αγορά και ειδικά για την Αττική. Η περαιτέρω διασύνδεση με απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα είναι ένα σημαντικό βήμα στην αύξηση του τουρισμού».
Ο κ. Αχιλλεούδης δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας. «Η Ελλάδα προσφέρει πολλές ευκαιρίες που παλαιότερα δεν υπήρχαν. Η λιγότερη γραφειοκρατία και οι προσπάθειες για απλούστευση των διαδικασιών έχουν κάνει την Ελλάδα έναν ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις». Για τον τομέα του τουρισμού ο κ. Αχιλλεούδης σημείωσε ότι οι Αμερικανοί αναζητούν υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στα χρήματα που δαπανούν. Αυτό το βρίσκουν πλέον στην ελληνική αγορά που έχει αναβαθμίσει το προσφερόμενο τουριστικό της προϊόν».
Η κα. Olson μίλησε για τις αλλαγές που έχουν γίνει στην Ελλάδα και ειδικότερα μετά την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά. «Η Ελλάδα είναι πλέον μία χώρα που προσελκύει επενδύσεις από όλο τον κόσμο και τις ΗΠΑ. Η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά έχει δημιουργήσει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις αμερικανικές εταιρίες», δήλωσε. Σε ό,τι αφορά στον τουρισμό, η κα Olson τόνισε ότι οι 14 απευθείας πτήσεις σε 8 ελληνικά αεροδρόμια κατά την καλοκαιρινή περίοδο καθώς και το Μνημόνιο Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας βοηθούν πολύ στην προσέλκυση Αμερικανών τουριστών στην Ελλάδα. «Οι Αμερικάνοι αγαπούν την Ελλάδα, αυτό που πρέπει να συμβαίνει είναι να υπάρχει και το αντίστοιχο θετικό αφήγημα που να συνοδεύει τις προσπάθειες της χώρας», συμπλήρωσε.


Latest News

Πώς θα λειτουργήσουν καταστήματα και σούπερ μάρκετ το Μ. Σάββατο
Αναλυτικά οι ώρες λειτουργίας - Οι συστάσεις του ΕΦΕΤ

Worldline: Το μέλλον των ψηφιακών πληρωμών είναι ανθρώπινο και προσωποποιημένο
«Το μέλλον των πληρωμών δεν είναι απλώς ψηφιακό. Είναι έξυπνο, ανθρώπινο και εξατομικευμένο» επισήμανε ο κ. Κιτιξής, Country Head and Managing Director της Worldline

Πώς επηρεάζονται οι τραπεζικές συναλλαγές από τις αργίες
Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω web banking και mobile apps θα λειτουργούν κανονικά

Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν από τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ
Νέα εποχή φθηνού χρήματος στην Ελλάδα με τη βούλα της ΕΚΤ - Η μείωση στα επιτόκια ρίχνει τα έσοδα στις τράπεζες και τις αποδόσεις στις καταθέσεις

Δωδώνη: Τριάντα χρόνια συγκρούσεων, 3 ιδιοκτήτες και ο νικητής
Μετά από 13 χρόνια και μεγάλη προσπάθεια τα αδέλφια Σαράντη αποκτούν το ισχυρότερο εξαγωγικό brand name στην φέτα, την Δωδώνη

Με 1,7 δισ. χτίζει εργοστάσια και αποθήκευση ενέργειας - Το deal με Κοπελούζο
Η ΔΕΗ ολοκληρώνει την απόκτηση του μεριδίου του Κοπελούζου στο CCGT Αλεξανδρούπολης - Οι νέες επενδύσεις για ευέλικτη παραγωγή συνολικής ισχύος περίπου 2,3 GW

Πώς θα λειτουργήσουν καταστήματα και σούπερ μάρκετ Μ. Παρασκευή και Μ. Σάββατο
Αναλυτικά οι ώρες λειτουργίας - Οι συστάσεις του ΕΦΕΤ

Δωδώνη: Στα Ελληνικά Γαλακτοκομεία με 110 εκατ. ευρώ η ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία
Τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία αναλαμβάνουν τον δανεισμό, 95 εκατ. ευρώ, της «Δωδώνη» - Είσοδος με επώνυμο προϊόν στη φέτα για τους Αφούς Σαράντη

Παρελθόν ο Μαρινόπουλος από τη Marks & Spencer - Πέρασε στα χέρια του μητρικού ομίλου
Μονομετοχική πλέον η Marks & Spencer στην Ελλάδα - Μέσα σε ένα μόλις μήνα, άλλαξε το ΔΣ της εταιρείας - Εκτός ο Στέφανος Μαρινόπουλος

Κατασκευή φράγματος στον Ασωπό από τον όμιλο AKTOR
Το έργο είναι συμβατό με το Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Βόρειας Πελοποννήσου.