Ο λόγος για τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη. Στη παρέμβαση του δεν παρέλειψε να επισημάνει τη σημασία των ανοιχτών δεδομένων και την αξία που αυτά μπορούν να «γεννήσουν» για την οικονομία και τη χώρα: «Υπήρχε τα παλαιότερα χρόνια μία φράση, η οποία από πολλούς θεωρήθηκε κλισέ, ότι “τα δεδομένα είναι το νέο πετρέλαιο”. Δεν ξέρω αν στη σημερινή συγκυρία θα μπορούσαμε να επαναλάβουμε το ίδιο, πάντως σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι αυτό αντανακλά την τεράστια σημασία την οποία έχουν, έτσι ώστε να “γεννήσουν” αξία. Ο ΣΕΒ πριν λίγα χρόνια είχε κάνει μια σχετική μελέτη, όπου είχε υπογραμμίσει ότι μέσα από το άνοιγμα των δεδομένων του ελληνικού κράτους μπορούν να δημιουργηθούν έως και 1.000 θέσεις εργασίας σε μία πενταετία και προστιθέμενη αξία στο ΑΕΠ 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Βέβαια, νομίζω ότι είναι ακόμη μεγαλύτερες οι αποδόσεις που μπορεί να δώσει πλέον το άνοιγμα των δεδομένων στη χώρα μας».
Στοχευμένες και όχι οριζόντιες παρεμβάσεις
Η έκθεση για το Δ΄ Τρίμηνο του 2021 του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (Μάρτιος 2022) δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από μια αξιόπιστη θεσμική προσέγγιση όπως θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται κρίσιμες πτυχές των δημοσίων πραγμάτων. Η διαπίστωση που έκανε τον γύρο των media και ιδιαίτερα, στο σκληρό πεδίο των social media ότι η έκθεση προκρίνει τις στοχευμένες υπέρ των ευάλωτων ομάδων παρεμβάσεις αντί των οριζόντιων παρεμβάσεων φαίνεται πως αφαιρεί από το οπλοστάσιο των επιχειρημάτων της αντιπολίτευσης. Με ένα ιδιαίτερο τρόπο, η έκθεση και οι συγγραφείς της δικαιώνουν έστω και με καθυστέρηση βασικές επιλογές της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα αλλά και τα επιχειρήματα που έχει χρησιμοποιήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης ως προς τις στοχευμένες παρεμβάσεις.
Η έκθεση: «(…) οι όποιες επεκτατικές παρεμβάσεις πρέπει να είναι προσωρινές και να περιοριστούν αποκλειστικά στην απορρόφηση του αυξημένου ενεργειακού κόστους με στόχευση στις ευάλωτες ομάδες. Αντίθετα, θα πρέπει να αποφευχθούν οριζόντιες παρεμβάσεις καθώς και μόνιμα μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης που δεν σχετίζονται με το ενεργειακό κόστος».
Συντονιστής της Επιστημονικής Επιτροπής ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης και μέλη της, ο Άγγελος Κανάς, ο Παναγιώτης Κωνσταντίνου, ο Ναπολέων Μαραβέγιας και ο Αθανάσιος Ταγκαλάκης.
Υπενθυμίζεται ότι ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, λέκτορας από το 2012 στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Φεβρουάριο του 2015 ανέλαβε Προϊστάμενος στο Οικονομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και τον Οκτώβριο του 2015 ανέλαβε Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής στο Υπουργείο Οικονομικών. Τον Μάρτιο του 2018 ανέλαβε συντονιστής στο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.
Αξίζει να διαβαστεί ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της έκθεσης: «(…)θεωρούμε ότι η επαναφορά της δημοσιονομικής ισορροπίας αποτελεί μείζονα προτεραιότητα. Συνεπώς, όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, οι όποιες επεκτατικές παρεμβάσεις πρέπει να είναι προσωρινές και να περιοριστούν αποκλειστικά στην απορρόφηση του αυξημένου ενεργειακού κόστους με στόχευση στις ευάλωτες ομάδες. Αντίθετα, θα πρέπει να αποφευχθούν οριζόντιες παρεμβάσεις καθώς και μόνιμα μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης που δεν σχετίζονται με το ενεργειακό κόστος.
Κατανοούμε ότι η έντονη πολιτική πόλωση που επικρατεί δεν ενθαρρύνει τη δημοσιονομική υπευθυνότητα. Όμως η παράδοση της δημοσιονομικής πλειοδοσίας δεν καθιστά λιγότερο επιτακτική την ανάγκη προετοιμασίας απέναντι σε προκλήσεις με άγνωστη διάρκεια και έκβαση. Η δημοσιονομική ασφάλεια της χώρας απαιτεί μια ελάχιστη πολιτική συναίνεση πάνω στους κύριους άξονες στρατηγικής που θα ενισχύσει το κλίμα οικονομικής εμπιστοσύνης, θα βελτιώσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, και κατ’ επέκταση θα καταστήσει περισσότερο διαχειρίσιμες τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. Διαφορετικά, αν η χώρα μας οδηγηθεί σε νέα αύξηση του δημόσιου χρέους, κινδυνεύει να αντιμετωπίσει δυσάρεστες δημοσιονομικές καταστάσεις».
Τα ανοικτά δεδομένα
Τον πρωτοποριακό ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδος ως προς την αξιοποίηση των ανοικτών δεδομένων ανέδειξε σε χαιρετισμό που απηύθυνε σε ειδική εκδήλωση ο Διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας: «Τα ανοικτά δεδομένα προσφέρουν σημαντικά οφέλη, τόσο για τον οργανισμό-πάροχο των δεδομένων όσο και για τους παραλήπτες των δεδομένων αυτών. Η αναζήτηση πληροφορίας γίνεται ταχύτερη και αποτελεσματικότερη για κάθε ενδιαφερόμενο. Η εσωτερική και εξωτερική διαφάνεια ενός οργανισμού ενισχύεται. Η επιστημονική έρευνα και ο πειραματισμός διευκολύνονται, προάγοντας την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών και προϊόντων. Η καινοτομία οδηγεί με τη σειρά της στην δημιουργία νέων επιχειρήσεων και νέων θέσεων εργασίας, την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την προσφορά καλύτερων προϊόντων στους καταναλωτές. Τέλος, το άνοιγμα των δεδομένων του δημόσιου τομέα επιτρέπει στους πολίτες να ασκούν έλεγχο στις δημόσιες υπηρεσίες και συμβάλλει στην πιο ενεργό συμμετοχή τους στο δημόσιο βίο».
Μια ψύχραιμη προσέγγιση
Ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου επιμένει ότι είναι «πρόωρο να εκτιμηθεί ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος στην ελληνική οικονομία και κοινωνία» από τις πρόσφατες εξελίξεις. Ας διαβαστεί ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα των δηλώσεων του: «Το 2021, η ελληνική οικονομία σημείωσε ισχυρή ανάκαμψη, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 8%, και έθεσε τα θεμέλια για βιώσιμη ανάπτυξη από το 2022 και για αρκετά χρόνια στο μέλλον. Η έναρξη των έργων στο πλαίσιο του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η εφαρμογή σχετικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αναμένεται να διασφαλίσουν τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας, ακόμη και εν μέσω της αβεβαιότητας που εξελίσσεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις δημιουργούν κινδύνους, επηρεάζοντας – μεταξύ άλλων – τις τιμές της ενέργειας και των προϊόντων του αγροτικού τομέα, και έχουν ως αποτέλεσμα αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις τόσο σε ένταση όσο και σε διάρκεια, οι οποίες ξεπερνούν τις αρχικές εκτιμήσεις. Οι δευτερογενείς επιπτώσεις ενδέχεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην κατανάλωση και την επιχειρηματική δραστηριότητα. Καθώς η κατάσταση εξακολουθεί να εξελίσσεται, είναι πρόωρο να εκτιμηθεί ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Ωστόσο, με τις προϋποθέσεις για την επίτευξη διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας να έχουν τεθεί, οι επιπτώσεις ενδέχεται να περιοριστούν με μέτρα ανάλογα της πανδημίας που αναμένεται να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Το προφίλ της διεκδικήτριας της μαρίνας Ιτέας
H DIVING STATUS που κατέθεσε τη μοναδική προσφορά στο ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση της μαρίνας Ιτέας δεν είναι μια κλασσική περίπτωση εταιρείας διαχείρισης μαρινών αλλά διαθέτει μια σημαντική γνώση και εμπειρία σε συναφείς δραστηριότητες καθώς παρέχει συντήρηση σκάφους, επισκευές έλικα, εγκαταστάσεις/επισκευές ελλιμενισμού και υποβρύχιες δραστηριότητες (καθαρισμός σκάφους, στίλβωση έλικας, υποβρύχια επιθεώρηση, επιθεώρηση NDT, επισκευές πλοίων, υπηρεσίες υποβρύχιων λιμένων, υπηρεσίες ROV, μεταλλουργικές εργασίες). H DIVING STATUS, έχοντας πάνω από 40 χρόνια εμπειρίας, ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1976 με σημαντική εστίαση στην παροχή υποθαλάσσιων εμπορικών καταδυτικών υπηρεσιών για τη ναυτιλία και τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η εταιρεία έχει επενδύσει σε ισχυρό εξελιγμένο εξοπλισμό και εντατικά προγράμματα εκπαίδευσης για την ανάπτυξη έμπειρων, καταρτισμένων ομάδων τεχνικών/δυτών και Ναυτικών Μηχανικών, οι οποίοι μπορούν να παρέχουν υποβρύχιες υπηρεσίες σύμφωνα με τον IMO, το ADCI και το US NAVY. Η εταιρεία επεκτάθηκε στην Κύπρο (DIVING STATUS – Cyprus) και στην Μάλτα (DIVING STATUS – Malta)παρέχοντας υποβρύχιες υπηρεσίες σε κάθε πλοίο που διέρχεται τη Μεσόγειο & τη Μαύρη Θάλασσα.
Ο λόγος πλέον ανήκει στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ.
Τα ακίνητα στα Οινόφυτα
Από το σύνολο των αντληθέντων κεφαλαίων από την έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου των 250 εκατομμυρίων ευρώ της ElvalHalcor απομένουν δίχως να έχουν ακόμη διατεθεί ποσό περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό που απομένει θα διατεθεί για την καταβολή τιμήματος (συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εξόδων και φόρων) για την αγορά οικοπέδου και αποθηκευτικών χώρων στα Οινόφυτα. Τα ακίνητα θα χρησιμοποιηθούν, μακροπρόθεσμα, για αποθήκευση και διακίνηση προϊόντων του Ομίλου της ElvalHalcor. Όπως διευκρινίζεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας «αν δεν ολοκληρωθεί η ως άνω συναλλαγή, η Εταιρεία θα αναζητήσει ακίνητα, γειτονικά με τα βιομηχανικά ακίνητα της Εταιρείας ή των θυγατρικών της στην περιοχή των Οινοφύτων που εξυπηρετούν τις επιχειρηματικές ανάγκες του Ομίλου και στην περίπτωση που δεν καταστεί δυνατόν να βρεθούν ως άνω ακίνητα μέχρι τις 31.10.2022 ή το ποσό που διατεθεί είναι μικρότερο των €30 εκατ., η εταιρεία θα διαθέσει μέχρι τις 31.12.2022 το τυχόν αδιάθετο ποσό για να καλυφθούν ανάγκες κεφαλαίου κίνησης».
Μία ανάρτηση
Ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής στο Οικονομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού επανέρχεται στο θέμα των μισθών. Σε ανάρτηση του στο fb γράφει: «Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε πολλά πράγματα. Τιμές εμπορευμάτων εκτοξεύθηκαν. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις ισχυρότερες πληθωριστικές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία εδώ και πολλές δεκαετίες. Ο κόσμος πιέζεται. Οι μισθοί παραμένουν χαμηλοί. Σε ενάμιση μήνα θα έρθει η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού. Αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση ανακοινώνει ένα ακόμα πακέτο υποστήριξης. Στοχευμένο στους συμπολίτες μας που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη. Στους πιο ευάλωτους. Χωρίς να τινάξουμε την μπάνκα στον αέρα. Έχουμε απόλυτη αίσθηση των δυσκολιών που υπάρχουν σήμερα στην ελληνική κοινωνία. Και όπως έχω πει, είναι και η σειρά των επιχειρήσεων να αυξήσουν τους μισθούς. Οι εργαζόμενοι το αξίζουν. Η χώρα μας έχει έρθει αντιμέτωπη με πολλές δυσκολίες. Θα περάσουμε και αυτόν τον κάβο. Μαζί».
Εκτιμήσεις για το 2022
Οι εκτιμήσεις που διατυπώνει για τη συνέχεια η διοίκηση ενός μεγάλου παραγωγικού ομίλου της ελληνικής αγοράς χρειάζεται να διαβάζονται με προσοχή. Έτσι, οι εκτιμήσεις για το 2022 – αυτή τη δύσκολη και περίεργη για την οικονομία και τη κοινωνία χρονιά- που διατυπώνει δημοσίως η διοίκηση της ElvalHalcor αναδεικνύουν πτυχές που δεν είναι όλες τις φορές ορατές δια γυμνού οφθαλμού: «Για το 2022, οι ανοδικές τάσεις των τιμών της ενέργειας αναμένεται να κάνουν περισσότερο εμφανή την επίδρασή τους καθώς σημειώνονται ιστορικά υψηλές τιμές ενέργειας, οι οποίες δημιουργούν πληθωριστικές πιέσεις και ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη. Ο Όμιλος προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις με την χρήση τεχνικών αντιστάθμισης ταμειακών ροών για μέρος του κόστους του φυσικού αερίου και να μετακυλήσει το όποιο αυξημένο κόστος στις πωλήσεις, όσο οι συνθήκες της ζήτησης συνεχίζουν να παραμένουν ευνοϊκές και το επιτρέπουν. Επιπρόσθετα, αναφορικά με τα εξελισσόμενα γεγονότα της σύρραξης στην περιοχή στης Ουκρανίας, αξίζει να σημειωθεί, ότι οι πωλήσεις του Ομίλου για το 2021 δεν ξεπερνούσαν το 0,9% του κύκλου εργασιών του στην αγορά της Ρωσίας και το 0,6% στη αγορά της Ουκρανίας, ενώ σε επίπεδο εταιρείας οι πωλήσεις άγγιξαν το 1% και 0,6% αντίστοιχα. Και οι δύο αγορές είναι ασήμαντες ως προς το μέγεθος, ενώ οι ποσότητες είναι εύκολο να απορροφηθούν από άλλες αγορές στις οποίες υπάρχει ζήτηση για τα προϊόντα του Ομίλου και της Εταιρείας. Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί, οι πρώτες ύλες που προμηθεύονταν ότι ο Όμιλος και η Εταιρεία από την αγορά της Ρωσίας, κυρίως πρωτόχυτο αλουμίνιο, κινούνται σε αξίες που αντιστοιχούν σε ποσοστό 5%-7% των συνολικών αγορών ενώ υπάρχει η δυνατότητα να αντικατασταθούν από άλλες πηγές χωρίς ιδιαίτερο αντίκτυπο στη εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία της Εταιρείας και του Ομίλου».
Latest News
«Ναυαγούν» οι προσδοκίες του CVC, η Ideal, η «Μπάρμπα Στάθης» και τα σενάρια, το χαρτί της Goldair για τον Βόλο, το πριβέ δείπνο της Αθήνας
Το «ναυάγιο» του CVC
Αμερικανική σκιά στο ΧΑ, τα ραντεβού της Lamda στο Μονακό τα νέα project της ΔΕΗ, το δίωρο Κοντόπουλου – Γεράρδου, τα ΙΧ των ξένων μάνατζερ
Αμερικανικές εκλογές
Η χρηματιστηριακή «μεταμόρφωση», το μέτωπο των τραπεζών, παράλυση στους ΟΤΑ, ο πονοκέφαλος του Τζιτζικώστα, το καμπανάκι για τον τουρισμό της Αθήνας, οι αλλαγές στην Coca Cola HBC
Ο… άλλος Νοέμβριος
Το σινιάλο στις τράπεζες, ο «εξαφανισμένος» τεχνικός σύμβουλος του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα «σύννεφα» της ακρίβειας, αλλαγή ρόλων στον ΟΤΕ, τι περιμένουμε από Aktor
DTCs σε fast track
Οι επιχειρηματίες μιλούν, οι «ουρές» των Σερρών, ζητούνται επενδυτές στο Χρηματιστήριο, το deal AVE – Κρητικός, τα «γκρεμίσματα» του Κικίλια
Η γλώσσα του σώματος
Το σαρδάμ του Εξάρχου, «καίγονται» ονόματα στη Νέα Δημοκρατία, το χαρτί των φόρων, νέος φορέας data, χάος στην οικοδομή, οι συντάξεις των Ναυτικών
Η συγκίνηση Εξάρχου
Το μεγάλο τεστ των αγροτών, το μεγάλο ξεκαθάρισμα στις κατασκευαστικές, με την πλάτη στον τοίχο το ΧΑ, το deal στην Elpedison, χαρές για τον Πιτσιλή κι ένα κουίζ
Αύριο (;) η λυπητερή...
Τα λογιστικά του Μαξίμου, το «χαρτί» του χρέους, ο φόβος Κατρούγκαλου, βλέπει Παγκόσμιο Πόλεμο ο Ντίμον, το “κόκκινο” Χρηματιστήριο, “ξεκόλλησε” η ΠΥΡΚΑΛ
Αλλαγή ρότας από το Μαξίμου
Ο «σταρ» Θεοδωρόπουλος, ο Ναύαρχος και ο ηθοποιός, ποιοι πήγαν και δεν πήγαν στον ΣΕΒ, οι «ωδίνες» των τραπεζών, ο «ταλαντούχος» του Μπίσαλα, η «πόρτα» του Innovation Fund στους μεγάλους
Στον ΣΕΒ
Το λακωνίζειν Περιστέρη, δάκτυλος Λατινοπούλου στη δεξιά «πολυκατοικία», φθινοπωρινή μπόρα για αγρότες, τα λογιστικά «πρότυπα» της ΕΡΤ, η ΡΑΑΕΥ στον «Μύλο των Ξωτικών»
Το λακωνίζειν Περιστέρη