
Τα πλεκτά χαλάκια με τα ουκρανικά σχέδια διακοσμούσανε περίτεχνα τις γκρι αστικές κολώνες έξω από το cafe bistrot στον αριθμό 67 της οδού Εμμανουήλ Μπενάκη στα Εξάρχεια.
Ένας γλυκός φωτισμός έλουζε το εσωτερικό του μαγαζιού και έκανε τα χρώματα σε κίτρινους και πορτοκαλί τόνους να φαίνονται πιο έντονα.
Ένας κύριος σπρώχνει την πόρτα και ρωτάει αν βρίσκεται εκεί η ιδιοκτήτρια του μαγαζιού. Η κυρία Αλεξάνδρα – Λέσια Σλομποντιάν καθόταν στην μπάρα, φορώντας ένα σκούρο σακάκι και παίζοντας με τα μαλλιά της.
Την πλησιάζει, της δίνει το χέρι και της λέει «να ξέρετε πως είμαστε μαζί σας».
Η κυρία Αλεξάνδρα Σλομποντιάν έφτασε μόνη της στην Ελλάδα το 1999. Όταν κατέρρευσε το σοβιετικό καθεστώς στην Ουκρανία αναζήτησε δουλειά στη χώρα μας, καθώς η οικονομική κατάσταση στην πατρίδα της ήταν δυσχερής.
Μακριά από την πατρίδα και την οικογένεια
Η επιδείνωση της κατάστασης υγείας των παιδιών της μετά το Τσερνόμπιλ ήταν ένας ακόμη λόγος να αναζητήσει ένα καλύτερο μέλλον για εκείνη και την οικογένεια της. Με όσα λεφτά μάζευε στην Ελλάδα, τους έστελνε τρόφιμα, οικονομική βοήθεια και φάρμακα, καθώς η ραδιενέργεια τους είχε διαλύσει.
Ωστόσο εννέα μήνες μετά, όπως λέει και η ίδια στο in αναγκάστηκε να φέρει την μικρή Ολένα και τον μικρό Μπογδάν στην Ελλάδα καθώς δεν έβλεπε κάποια βελτίωση, εκτιμώντας πως η αλλαγή περιβάλλοντος θα βοηθούσε.
«Όταν έφυγα έμεναν με τον πατέρα τους, καθώς μόνο ένας από εμάς μπορούσε να φύγει και έτσι έφυγα εγώ γιατί ήξερα να μιλάω αγγλικά. Νομίζω εκείνη την περίοδο οι γυναίκες μπορούσαν να βρουν πιο εύκολα δουλειά» αναφέρει.

Η κυρία Αλεξάνδρα- Λέσια Σλομποντιάν
Η πρώτη της δουλειά στην Ελλάδα ήταν babysitter σε μια οικογένεια και όπως αναφέρει στάθηκε τυχερή, «γιατί αυτή η οικογένεια μου φέρθηκε πάρα πολύ καλά. Πέρασαν κάποιοι μήνες με έβλεπαν στεναχωρημένη και να κλαίω συνέχεια, όταν αρρώστησε η κόρη μου. Με ρώτησαν πόσα παιδιά έχω και όταν τους απάντησα δύο μου είπαν “και τέσσερα να είχες το ίδιο θα κάναμε’’. Μου βγάλανε εισιτήριο για την Ουκρανία, ώστε να μπορέσω να τα φέρω» εξομολογείται η κυρία Αλεξάνδρα.
«Να πάρεις τότε τα παιδιά σου από την Ουκρανία ήταν πάρα πολύ δύσκολο» περιγράφει, «τα έφερα και μείναμε έξι μήνες με την οικογένεια αυτή».
Το Cafe Bar 67
Η ζωή δεν ήταν εύκολη στην Ελλάδα. Για να μην λείψει τίποτα στα παιδιά της και να έχουν μια καλή ποιότητα ζωής αναγκαζόταν να κάνει έως και τρεις δουλειές παράλληλα για πολλά χρόνια. Εργάστηκε στην λάντζα, σε καφέ και ως μαγείρισσα μέχρι που στα 47 της χρόνια αποφάσισε να ανοίξει το Cafe Bar 67. Τα παιδιά της είχαν μεγαλώσει αρκετά ώστε να μπορούν να τη βοηθήσουν στη διαχείρισή του.
Η ανταπόκριση του κόσμου μεγάλη, με τους κατοίκους της περιοχής να το «αγκαλιάζουν» με μεγάλη αγάπη.
Μπαίνοντας κανείς στο μαγαζί αισθάνεται να σαν βρίσκεται σε ένα μέρος οικείο και ζεστό.
«Άνοιξα το μαγαζί κατά την οικονομική κρίση και ο κόσμος ήθελε μια ζεστασιά και να νιώθουν ότι βρίσκονται σε κάποιο φιλικό σπίτι ή στο »σπίτι της γιαγιάς». Έχω πολλά αντικείμενα από την πατρίδα μου και τη γιαγιά μου. Αυτό είναι το στυλ μου και έτσι βγήκε και στο μαγαζί και αυτό φαίνεται να αρέσει στους ανθρώπους» αναφέρει η κυρία Αλεξάνδρα.
Σερβίρει δεκάδες ανθρώπους καθημερινά και προσπαθεί να κρατάει το μυαλό της απασχολημένο, ωστόσο δεν μπορεί με τίποτα να βγάλει από το μυαλό της τη φρίκη που ζουν καθημερινά τις τελευταίες μέρες οι συγγενείς της στην Ουκρανία.
«Η μισή καρδιά μου είναι στην Ουκρανία»
«Η μισή καρδιά μου είναι εδώ και η μισή εκεί» αναφέρει, «όλοι είμαστε στεναχωρημένοι και παρακολουθούμε τα γεγονότα. Ο ανιψιός μου βρίσκεται εκεί, προσέχει τη γιαγιά του που έχει πάθει εγκεφαλικό και δεν μπορεί να τη μεταφέρει και γι’ αυτό αποφάσισε να μείνει εκεί».
«Δεν είναι εύκολο να αφήσεις τη χώρα σου, όπως και για μένα δεν ήταν. Προς το παρόν είναι όλοι ενωμένοι και δεν θέλουν να φύγουν από εκεί» λέει με πόνο η κυρία Αλεξάνδρα.
«Όλοι οι Ουκρανοί είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά, ακόμα και αυτοί που βρισκόμαστε στο εξωτερικό, βοηθάμε ο καθένας όσο μπορούμε. Οργανωνόμαστε και βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση ενώ η Ελλάδα έχει βοηθήσει επίσης πάρα πολύ τον ουκρανικό λαό. Έρχονται πελάτες και μας ρωτάνε πως μπορούν να βοηθήσουν τον άμαχο πληθυσμό» περιγράφει.
Η ίδια ελπίζει να τελειώσει ο πόλεμος σύντομα, αλλά είναι, όπως λέει, τόσο περίπλοκα τα πράγματα που δεν ξέρει με ποιον τρόπο μπορεί να συμβεί αυτό. «Η ανθρωπότητα έκανε πολλά βήματα πίσω, όλα τα βλέμματα του κόσμου είναι στραμμένα στην Ουκρανία. Είναι θλιβερό αυτό που γίνεται. Πρέπει να μπει ένας τέλος στον πόλεμο, να υπάρχει μόνο ειρήνη και αγάπη».
Τα ξημερώματα της 24ης Φεβρουαρίου ήχησαν οι σειρήνες του πολέμου στην Ουκρανία. Η Ρωσία είχε εισβάλλει στη χώρα. Το πρωί εκείνο η κυρία Αλεξάνδρα έβλεπε έντρομη τις ειδήσεις. Δέχτηκε τηλεφωνήματα από συγγενείς της από την Ουκρανία, αλλά και από φίλους και γνωστούς στην Ελλάδα. Μια από αυτούς ήταν και η Όλγα, η οποία ήθελε να της πει μονάχα ένα πράγμα: «συγγνώμη, ντρεπόμαστε για όλο αυτό που γίνεται».


Latest News

Ο Τι Τζέι Σορτς, οι 450.000 στην Παρί και το «χρυσό» συμβόλαιο που ψάχνει στην αγορά
Ο Τι Τζέι Σορτς απασχολεί τη… μισή Euroleague, μετά την καταπληκτική σεζόν με την Παρί – Πόσα χρήματα παίρνει στη γαλλική ομάδα και πόσα αναμένεται να βρει στην αγορά…

Ποια επαγγέλματα «ανθούν» στην αγορά εργασίας - Τι δείχνει έρευνα του ΙΟΒΕ
Η απασχόληση κερδίζει έδαφος με την αγορά εργασίας στην Ελλάδα να βελτιώνεται αλλά παραμένουν δομικές προκλήσεις

GenZ: Ένας στους δύο σκέφτεται να αλλάξει δουλειά
Ενώ η GenΖ στη Γερμανία θέλει να αλλάζει θέση εργασίας, οι Boomer μένουν δεκαετίες στον ίδιο εργοδότη, αναφέρει η Deutsche Welle

Warner Bros και DC τιμούν την 87η επέτειο του Superman
Η ταινία «Superman» του Τζέιμς Γκαν, μία από πολυαναμενόμενες ταινίες του καλοκαιριού, αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες στις 11 Ιουλίου

Επίσημο: Ο Ντιαλό ανανέωσε για τρία χρόνια με τη Μονακό
Ο Άλφα Ντιαλό παραμένει και επίσημα στο Μόντε Κάρλο, καθώς η Μονακό ανακοίνωσε την ανανέωση του συμβολαίου του για τα επόμενα τρία χρόνια.

Γιατί για κάποιους η ακαταστασία είναι παραγωγική
Όλες οι έρευνες επιμένουν πως η ακαταστασία μειώνει την παραγωγικότητά μας. Ωστόσο, για κάποιους, αποτελεί κομμάτι της δημιουργικότητάς τους.

Ο Ρόλος της Τεχνολογίας στη Διαχείριση του Επιχειρηματικού Ρίσκου
Το ρίσκο, η αβεβαιότητα και τα σύγχρονα Συστήματα Διαχείρισης της Εταιρικής Απόδοσης

Ράιαν Γκόσλινγκ: Από το οσκαρικό La La Land στο Star Wars
Μετά από μήνες συζητήσεων, ο σταρ του Χόλιγουντ Ράιαν Γκόσλινγκ συμφώνησε να πρωταγωνιστήσει στην επερχόμενη ταινία του franchise Star Wars.

Τι είναι Skinnytok και γιατί προσφεύγει το Παρίσι στην Κομισιόν
Το Skinnytok είναι μία νέα επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία τάση που κυριαρχεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Λιγότερη δουλειά - περισσότερες ανησυχίες: Τι αποκαλύπτει μελέτη της ΕΚΤ
Οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν χαμηλότερο φόρτο εργασίας τείνουν να φοβούνται για τη δουλειά τους και να περιμένουν χαμηλές μισθολογικές αυξήσεις