Διχασμένες εμφανίζονται οι αγροτικές δυνάμεις του πλανήτη απέναντι στο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά των λιπασμάτων και σχετικών πρώτων υλών από την Ρωσία, σε ένα διάστημα που οι ανατιμήσεις σε όλα τα είδη πιέζουν τα νοικοκυριά και ενισχύουν τις πληθωριστικές πιέσεις.

Τα λιπάσματα για την ώρα δεν έχουν στοχοποιηθεί από τους Αμερικανούς, που τείνουν να τα προσθέσουν στη λίστα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Ήταν κάτι στο οποίο αναφέρθηκε και ο Αμερικανός υπουργός Γεωργίας, Τομ Βίλσακ, μιλώντας χθες σε διαδικτυακή εκδήλωση του FAO. «Ορισμένες θυσίες είναι απαραίτητες προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τον άδικο πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία» τόνισε.

Το θέμα έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Βραζιλίας, που είναι μία από τις κυριότερες εξαγωγικές δυνάμεις αγροτικών προϊόντων, κυρίως καφέ και ζάχαρης, παγκοσμίως και η οποία εισάγει τα λιπάσματα που χρειάζεται. Κατά την ίδια τα λιπάσματα θα πρέπει να εξαιρεθούν από τις κυρώσεις προκειμένου να αποτραπεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση σε ένα διάστημα που ήδη οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα απειλεί με ένα νέο κύμα πείνας την υφήλιο, όπως προειδοποίησαν και τα Ηνωμένα Έθνη.

Οι Αμερικανοί ακούνε με… συμπάθεια τις επισημάνσεις αυτές, αλλά εμφανίζονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν την πίεση προς τη Ρωσία. Εξάλλου, οι ΗΠΑ αν και εισάγουν σημαντικές ποσότητες λιπασμάτων από το εξωτερικό, καλύπτουν μεγάλο μέρος των αναγκών τους σε ποτάσα, από τον Καναδά. Επίσης, τα φωσφορούχα λιπάσματα έρχονται κυρίως από την Αυστραλία και τη Σαουδική Αραβία.

Η Βραζιλία αντιθέτως έχει σοβαρό πρόβλημα. Το 85% των αναγκών της σε λίπασμα καλύπτεται από εισαγωγές, που ειδικά σε ποτάσα και άζωτο ξεπερνά το 90%. Κορυφαίος προμηθευτής της είναι η Ρωσία καλύπτοντας 9 εκατ. τόνους ή το ένα πέμπτο των εισαγωγών της, ανά στην ποσότητα αυτή προστίθενται εισαγωγές και από την Ουκρανία.

Αναφερόμενη στο θέμα η υπουργός Γεωργίας της Βραζιλίας, Τερέζα Κριστίνα, προειδοποίησε πως η διακοπή τα λιπάσματα απειλεί την διατροφική ασφάλεια και μάλιστα όχι μόνο για την χώρα της. «Μπορεί να δημιουργήσουμε ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα επιδεινώνοντας τα επίπεδα της πείνας παγκοσμίως» τόνισε.

Σημειωτέον πως ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Ζαϊρ Μπολσονάρου επισκέφθηκε τη Μόσχα, μόλις λίγες ημέρες πριν την εισβολή στην Ουκρανία και ένα από τα θέματα συζήτησης ήταν η αύξηση των πωλήσεων βοδινού προς τη Ρωσία και η ενίσχυση των προμηθειών λιπασμάτων από τη Ρωσία προς τη χώρα του.

Ειδικά στον ευρύτερο χώρο της Λατινικής Αμερικής, η Βραζιλία δεν είναι στο θέμα αυτό μόνη της συσπειρώνοντας ένα σημαντικό μπλοκ κρατών από την κεντρική και νότιο Αμερική. Συνολικά έξι χώρες, η Αργεντινή, η Βολιβία, η Χιλή, η Ουρουγουάη και η Παραγουάη, στάθηκαν στο πλευρό της στηρίζοντας την πρόταση της χώρας να μην επιβληθούν κυρώσεις κατά των λιπασμάτων, σε συνεδρίαση του Food and Agriculture Organization του ΟΗΕ. Οι Αμερικανοί δεν φαίνεται να έχουν λάβει ακόμη τις τελικές αποφάσεις τους, περιμένοντας να δουν και την πορεία των συνομιλιών Ουκρανίας-Ρωσίας. Όμως, αρνούνται να το αποκλείσουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
Δήμας: Καμία αλλαγή στη διακίνηση μικρής ποσότητας ελαιολάδου – Τι γίνεται με το 17λιτρο τενεκέ
AGRO |

Δήμας: Καμία αλλαγή στη διακίνηση μικρής ποσότητας ελαιολάδου – Τι γίνεται με το 17λιτρο τενεκέ

«Το θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει τη μεταφορά του ελαιολάδου ισχύει από το 2017», είπε ο κ. Δήμας, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση αλλαγής στο σημερινό καθεστώς