Οι ουσιαστικές αλλαγές που σημειώνονται στο εργασιακό τοπίο αναπτυγμένων και μη χωρών, με την πανδημία Covid-19 απέκτησαν ιδιαίτερο βάρος γιατί επιταχύνονται. Πραγματοποιούνται δηλαδή ερήμην της βούλησης και των αντιδράσεων όλων αυτών που μπροστά στις αλλαγές «ξεσπαθώνουν» ξορκίζοντας και αναθεματίζοντας τον… «νεοφιλελευθερισμό» και την παγκοσμιοποίηση.

Παρ’ όλα αυτά, οι εργασιακοί μετασχηματισμοί συνεχίζονται και σαφώς προοιωνίζουν την κανονικότητα του μέλλοντος. Αν μπορεί να γίνει λόγος για κάτι τέτοιο. Έτσι, στις σημερινές συνθήκες, η τηλεργασία γίνεται καθεστώς, παράλληλα δε μέσω των τηλεσυσκέψεων μεταβάλλονται εν μέρει και οι τρόποι λήψης αποφάσεων στους οργανισμούς και επιχειρήσεις.

Διαβάστε ακόμη: Μεγάλη Παραίτηση – Η πανδημία ως αφορμή για αλλαγή καριέρας

Είναι σαφές δε, ότι οι αλλαγές που σημειώνονται θα αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα, γεγονός που από μόνο του έχει και σημαντικό κοινωνικό – οικονομικό βάρος.

Στο πλαίσιο αυτό, η γνωστή εταιρεία συμβούλων Adecco ιεράρχησε μια σειρά από αλλαγές, δίνοντας βάρος στον άνθρωπο. Το ίδιο βέβαια πράττουν και άλλες εταιρίες, όπως η Accenture και η McKinsey, φέρνοντας στο προσκήνιο και τον ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) μια εξέλιξη πραγματικά επαναστατική.

Υπό τις νέες αυτές συνθήκες, οι εταιρίες και οι οργανισμοί, όσο γίνεται πιο προσεκτικά και με επαρκή διαύγεια, θα πρέπει να επανεξετάσουν την αποστολή και τις αξίες τους μελετώντας ταυτόχρονα τις μεταβολές στην εργασιακή κουλτούρα και τη διοίκηση αλλά και την ενίσχυση του αυτοματισμού στην εργασία, καθώς αναμένεται επιτάχυνση των αλλαγών στον εργασιακό κόσμο.

Σύμφωνα με τον CEO της Adecco Group, Alain Dehaze, το ζήτημα που προέχει είναι ο αντίκτυπος στην υγεία και την ευημερία των ανθρώπων και αυτό πρέπει να είναι προτεραιότητα όλων. «Πέρα από την άμεση αυτή κρίση που αντιμετωπίζουμε, είναι δύσκολο να προβλέψουμε πόσο γρήγορα θα ανακάμψει η παγκόσμια οικονομία από αυτήν την κατάσταση και πόσο σύντομα θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε κάποιο είδος κανονικότητας. Ωστόσο, η κανονικότητα στην οποία θα επανέλθουμε! είναι πιθανόν να είναι διαφορετική από αυτή που είχαμε συνηθίσει και πρόκειται ενδεχομένως να αποτελέσει την αρχή ενός θεμελιώδους μετασχηματισμού στον κόσμο της εργασίας». Ο κ. Dehaze τονίζει ότι τώρα είναι η ώρα που οι εργοδότες θα πρέπει να ταχθούν υπέρ και να δράσουν προορατικά σε ό,τι αφορά τον μετασχηματισμό της αγοράς εργασίας, καθώς οι επιχειρήσεις που θα ευδοκιμήσουν σε έναν μετα-πανδημικό κόσμο, θα είναι εκείνες με το πιο ανθεκτικό ανθρώπινο δυναμικό. «Οι τρεις τάσεις στις οποίες θα πρέπει να εστιάσουμε και να ανταποκριθούμε είναι η εργασία από απόσταση ως μια νέα κανονικότητα, η ανάδυση ενός νέου ηγετικού μοντέλου στους οργανισμούς ικανού να ηγηθεί αποτελεσματικά σε απομακρυσμένες ομάδες, και η ανάγκη για μία νέα κοινωνική σύμβαση, για τη διασφάλιση της κοινωνικής προστασίας των εργαζομένων σε περιόδους κρίσης», καταλήγει.

Καθώς η πανδημία του κορωνοϊού μετέτρεψε την τηλεργασία από παροχή προς τους εργαζόμενους, όπως ίσχυε νωρίτερα, σε ανάγκη, η Adecco πρότεινε δέκα χρήσιμες συμβουλές για να διατηρηθεί η παραγωγικότητα του ανθρώπινου δυναμικού.

Από την πλευρά της, η Accenture, δίνει έμφαση στην Τεχνητή Νοημοσύνη και σε μελέτες της υπογραμμίζει με ιδιαίτερη έμφαση με ποιους τρόπους οι εργασίες και τα καθήκοντα θα πρέπει να επανασχεδιαστούν αφού επαναθεωρηθούν. Και από την άποψη αυτή, το βιβλίο δύο στελεχών του Ομίλου (Paul R. Daugherty, H.James Wilson) με τίτλο Human + Machine, αποτελεί μια μοναδική τροφή για σκέψη και βέβαια για δημιουργικό προβληματισμό.

«Μην έχετε αμφιβολίες, λένε οι δύο συγγραφείς. Η ΤΝ είναι εδώ για να μείνει και από την χρησιμοποίηση αναπτύσσονται και μετασχηματίζονται πιο γρήγορα από τους άλλους. Αυτή είναι η πραγματικότητα και όποιος θέλει προσαρμόζεται στις διάφορες πτυχές της».

Κατά την McKinsey, η πανδημία πυροδότησε την επιτάχυνση μετασχηματισμών που είχαν ήδη δρομολογηθεί και φέρνει στο προσκήνιο το τριπλό παιχνίδι της ανάπτυξης για επιχειρήσεις και οργανισμούς. Μέσα σε διάστημα έτσι λίγων μηνών, το 2020 και το 2021 πραγματοποιήθηκαν μεταβολές που θα χρειάζονταν πάνω από 10 χρόνια για να ολοκληρωθούν. Ανατράπηκε έτσι η κανονικότητα στην οποίαν ήσαν συνηθισμένοι εργαζόμενοι και στελέχη επιχειρήσεων και σήμερα βρίσκονται σε καλό δρόμο οι εταιρίες, που καταφέρνουν να συνδυάσουν δημιουργικότητα, γνώση και σκοπό.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της McKinsey, η οποία βασίστηκε σε συνεντεύξεις με περισσότερους από 860 εκπροσώπους εταιρειών παγκοσμίως, οι οργανισμοί που αξιοποιούν συνδυαστικά δημιουργικότητα, γνώση και σκοπό, επιτυγχάνουν σημαντικά μεγαλύτερο μέσο όρο ανάπτυξης. Στις καλύτερες περιπτώσεις η ανάπτυξη μπορεί να είναι μέχρι και 2,7 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη εταιρειών που αξιοποιούν λιγότερους από τους τρεις παραπάνω παράγοντες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το 2,7 είναι το αποτέλεσμα της έρευνας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ήταν αυξημένο σε σχέση με το 2,3 που είχε μετρηθεί την περίοδο πριν την πανδημία. Πιο αναλυτικά, την περίοδο 2018-19, οι εταιρείες που αξιοποίησαν έναν από τους τρεις παραπάνω παράγοντες, πέτυχαν ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους από 6%, για τις εταιρείες που αξιοποίησαν και ένα δεύτερο παράγοντα, ο ρυθμός ανάπτυξης έφτασε το 7% και τέλος για αυτές που αξιοποίησαν και τους τρεις παράγοντες η ανάπτυξη έφτασε μέχρι και το 12%. Καθένα από τα συστατικά της συνταγής επιτυχίας είναι εξίσου σημαντικό.

Και αυτός είναι ο λόγος που θα επανέλθουμε στο θέμα πιο διεξοδικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive
Εργασία: Οι αλλαγές συνθηκών τα τελευταία χρόνια «απομακρύνουν» τους εργαζόμενους
Executive |

Μόλις ένας στους πέντε είναι ικανοποιημένος από την εργασία του στις ΗΠΑ, λέει έκθεση της Gallup

Στην εργασία τους πολλοί εργαζόμενοι δεν είναι ευχαριστημένοι και οι περιορισμένες επιλογές τους για μια νέα συμβάλλουν σε μια εποχή που η Gallup αποκαλεί «Η μεγάλη αποσύνδεση»

Παραπληροφόρηση: Η «καταιγίδα» που πλήττει τώρα περισσότερο τις εταιρείες
Executive |

Η καταιγίδα της παραπληροφόρησης πλήττει τώρα περισσότερο τις εταιρείες

Οι κυβερνήσεις διαμαρτύρονται εδώ και καιρό για την παραπληροφόρηση που υπονομεύει τις εκλογές, υποκινεί αναταραχές και βαθαίνει τις κοινωνικές διαιρέσεις - Οι επιχειρήσεις βρίσκονται τώρα επίσης στο στόχαστρο