Ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον του λαού της Ουκρανίας είναι μια βαθιά οδυνηρή στιγμή για τον κόσμο. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκατομμύρια εκτοπίζονται. Πέρα από τη συνεχιζόμενη ανθρωπιστική καταστροφή, η οικονομική ζημιά είναι ήδη αισθητή σε όλο τον κόσμο και κινδυνεύει να γίνει όλο και πιο σοβαρή.
Στην πρώτη του αξιολόγηση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων και των πολιτικών επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία , ο ΟΟΣΑ λέει ότι η εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου 2022 έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία, καταστρέφοντας ζωές, σπίτια και υποδομές, ενώ παράλληλα θέτει εν αμφιβόλω την ισχυρή παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία της COVID 19.
Επιβράδυνση της ανάπτυξης – Επιτάχυνση του πληθωρισμού
Εν μέσω της αβεβαιότητας, ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα είναι κατά περισσότερο από 1 ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερη φέτος ως αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης, ενώ ο πληθωρισμός, ήδη υψηλός στην αρχή του έτους, θα μπορούσε να αυξηθεί κατά περίπου 2,5 εκατοστιαίες μονάδες συνολικά, σε όλο τον κόσμο.
Προσφυγικές ροές
Ήδη περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία με περισσότερα κύματα προσφύγων να αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες. Στην Ευρώπη αυτό είναι πολύ υψηλότερο από ό,τι μετά την πρόσφατη προσφυγική κρίση της Συρίας. Ενώ οι περισσότερες ροές προσφύγων έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής σε γειτονικές χώρες, ο ΟΟΣΑ ζητά μεγαλύτερη αλληλεγγύη από την ΕΕ για τη διαχείριση αυτής της πρόκλησης.
Ράλι στα εμπορεύματα
Οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Η Ρωσία και η Ουκρανία μαζί αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού και είναι σημαντικοί παραγωγοί λιπασμάτων και μετάλλων που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία, όπως το νικέλιο και το παλλάδιο. Οι διαταραχές στο σιτάρι, τον αραβόσιτο και τα λιπάσματα κινδυνεύουν να αυξήσουν την πείνα και την επισιτιστική ανασφάλεια σε όλο τον κόσμο. Οι αυξανόμενες τιμές των μετάλλων θα μπορούσαν να επηρεάσουν ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών όπως η κατασκευή αεροσκαφών, αυτοκινήτων και τσιπ.
Με τη Ρωσία να προμηθεύει περίπου το 16% του παγκόσμιου φυσικού αερίου και το 11% του πετρελαίου, οι τιμές της ενέργειας έχουν εκτοξευθεί ανησυχητικά. Η Ευρώπη ειδικότερα, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο. Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι τώρα πάνω από 10 φορές υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο, ενώ το κόστος του πετρελαίου έχει σχεδόν διπλασιαστεί την ίδια περίοδο. Το σοκ τιμών θα βλάψει τα νοικοκυριά και θα διαταράξει την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών παγκοσμίως.
Απαιτείται δράση
Μιλώντας στην παρουσίαση της Αξιολόγησης, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν είπε: «Η συμπίεση της προσφοράς εμπορευμάτων που προκύπτει από αυτόν τον πόλεμο, επιδεινώνει τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας που προκλήθηκαν από την πανδημία. Όσον αφορά την πολιτική και την απάντηση της αγοράς, πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι. Χρειαζόμαστε τόσο λογική βραχυπρόθεσμη όσο και λογική μακροπρόθεσμη δράση».
Και πρόσθεσε: «Η ΕΕ βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη Ρωσία για τον ενεργειακό της εφοδιασμό. Το 27% των εισαγωγών αργού πετρελαίου της ΕΕ, το 41% των εισαγωγών φυσικού αερίου και το 47% των εισαγωγών στερεών καυσίμων προέρχονται από τη Ρωσία. Θα χρειαστούν μερικά χρόνια για να αντισταθμιστεί πλήρως αυτή η εξάρτηση και να οικοδομηθεί η ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη, αλλά η δράση πρέπει να ξεκινήσει τώρα».
«Σε αυτές τις ακραίες συνθήκες που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, θα ενθαρρύνω σθεναρά μια ανοιχτόμυαλη επανεξέταση των τρεχουσών ρυθμίσεων πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης μιας επαναξιολόγησης της καταλληλότερης δομής και σχεδίασης της αγοράς – για τη διασφάλιση ενεργειακής ασφάλειας και οικονομικής προσιτότητας, παραμένοντας πορεία για την επίτευξη των κλιματικών στόχων», είπε.
Δυνάμεις απο-παγκοσμιοποίησης
Ο επικεφαλής οικονομολόγος και αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Λόρενς Μπουν, δήλωσε: «Ακριβώς καθώς η παγκόσμια οικονομία φαινόταν να αναδύεται μετά από δύο χρόνια COVID-19, ένας βίαιος και καταστροφικός πόλεμος έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη. Δεν γνωρίζουμε ακόμη πώς θα εξελιχθεί πλήρως, αλλά γνωρίζουμε ότι αυτό θα βλάψει την παγκόσμια ανάκαμψη και θα ωθήσει τον πληθωρισμό ακόμη υψηλότερα. Βλέπουμε επίσης ότι αυτός ο πόλεμος έχει δημιουργήσει δυνάμεις απο-παγκοσμιοποίησης που θα μπορούσαν να έχουν βαθιές και απρόβλεπτες επιπτώσεις. Η κυβερνητική πολιτική έχει να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην αποκατάσταση μέρους της βεβαιότητας και της ασφάλειας που έχουμε χάσει».
Ο ΟΟΣΑ λέει ότι οι προηγμένες οικονομίες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού και της Αμερικής έχουν ασθενέστερους εμπορικούς και επενδυτικούς δεσμούς με τη Ρωσία από ό,τι η Ευρώπη, και ορισμένες είναι σημαντικοί παραγωγοί εμπορευμάτων, αλλά η ανάπτυξη θα εξακολουθήσει να επηρεάζεται από την ασθενέστερη παγκόσμια ζήτηση και από τον αντίκτυπο των υψηλότερων τιμών για τα εισοδήματα και τις δαπάνες των νοικοκυριών.
Αναδυόμενες οικονομίες
Στις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς προβλέπονται απότομες μειώσεις για εκείνες που είναι σημαντικοί εισαγωγείς εμπορευμάτων. Οι υψηλότερες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας αναμένεται να ωθήσουν τον πληθωρισμό περισσότερο από ό,τι στις προηγμένες οικονομίες. Η απειλή των ελλείψεων σιτηρών υπογραμμίζει ιδιαίτερα την ανάγκη να διασφαλιστεί η συνεχής ροή του εμπορίου.
Νομισματική πολιτική
Ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει ότι με ένα τέτοιο σοκ προσφοράς, η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει εστιασμένη στη διασφάλιση καλά εδραιωμένων προσδοκιών για τον πληθωρισμό και να παρέμβει εάν χρειαστεί για να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Οι άμεσες προτεραιότητες δαπανών για τις κυβερνήσεις περιλαμβάνουν το κόστος στήριξης των προσφύγων στην Ευρώπη, ενώ χρειάζονται προσωρινά, έγκαιρα και καλά στοχευμένα δημοσιονομικά μέτρα για να μετριαστεί ο άμεσος αντίκτυπος της κρίσης στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.
Latest News
«Παγώνουν» οι εξαγωγές πετρελαίου στην Αρκτική, απο τη Ρωσία, μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ
Προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα για τις ποσότητες πετρελαίου που παράγει η Ρωσία στις εγκαταστάσεις κοντά στον αρκτικό κύκλο
ΕΚΤ προς τράπεζες: Βελτιωθείτε στην διαχείριση γεωπολιτικών κινδύνων
Η ΕΚΤ καλεί τις ευρωπαϊκές τράπεζες να βελτιώσουν την ανθεκτικότητά τους σε γεωπολιτικά σοκ
Χαμηλότερα από το αναμενόμενο ο πληθωρισμός χονδρικής στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο
Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού αυξήθηκε μόλις 0,2% τον Δεκέμβριο
Αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού - Η νέα στρατηγική της Starbucks
Η Starbucks δημιούργησε έναν «Κώδικα Δεοντολογίας Καφετέριας» και με την εφαρμογή του στις ΗΠΑ, αρχίζει η μεγάλη της μεταμόρφωση
Πίεση από παντού - Θα παρατείνει ο Μπάιντεν την προθεσμία απαγόρευσης του TikTok στις 19 Ιανουαρίου;
Ο Μπάιντεν θα μπορούσε να παρατείνει την προθεσμία κατά 90 ημέρες - Το ενδεχόμενο που εξετάζεται μέχρι την ολοκλήρωση της ακρόασης
Όλι Ρεν: Στα μέσα του 2025 θα φτάσουμε στα ουδέτερα επιτόκια
Ο διοικητής της φινλανδικής κεντρικής τράπεζας, Όλι Ρεν, εκτίμησε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει επίσης λάβει υπόψη της τις πολιτικές του Τραμπ
Ο «τζόγος» του Τραμπ με τους δασμούς - Τα νέα σχέδια στο τραπέζι
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ μελετά τη σταδιακή αύξηση στους δασμούς μήνα με τον μήνα
Ο Τραμπ και το Brexit «τσακίζουν» το διεθνές εμπόριο της Βρετανίας
Η Βρετανία βρίσκεται πλέον υπό διπλή μέγγενη, καθώς ο Τραμπ προβλέπεται πως θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στο διεθνές εμπόριο
Υποχώρηση δίχως τέλος - Η Macy’s περιορίζει τις προοπτικές πωλήσεων καθώς οι γιορτές δεν απέδωσαν
Μετά τις λογιστικές απάτες, η Macy’s βρίσκεται αντιμέτωπη με υποτονικά αποτελέσματα μετά την εορταστική αγοραστική περίοδο
Η διαφοροποίηση επενδύσεων είναι το κλειδί σε ένα ασταθές περιβάλλον - Ο χρησμός του Ικμπάλ Καν της UBS
Η γεωπολιτική και παγκόσμια οικονομική κατάσταση είναι ρευστή, άρα μια διαφοροποίηση επενδύσεων είναι λογική, σύμφωνα με τον Ίκμπαλ Καν