
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ήδη ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών των τροφίμων και την έλλειψη βασικών πρώτων υλών σε περιοχές της κεντρικής Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Διεθνές Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Αγροτική Ανάπτυξη (IFAD).
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα περιόρισε σοβαρά τις αποστολές από τις δύο χώρες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν από κοινού περίπου το 25% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού και το 16% των παγκόσμιων εξαγωγών καλαμποκιού, οδηγώντας σε άνοδο των τιμών των σιτηρών στις διεθνείς αγορές.
Πλέον οι τιμές των σιτηρών επιβαρύνουν τη λιανική τιμή των τροφίμων σε ορισμένες από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, σύμφωνα με το IFAD.
«Μια τραγωδία για τους φτωχούς»
«Η σύγκρουση στην Ουκρανία, ήδη μια καταστροφή για τους άμεσα εμπλεκόμενους, θα είναι επίσης μια τραγωδία για τους φτωχότερους ανθρώπους του κόσμου που ζουν σε αγροτικές περιοχές. Βλέπουμε ήδη αυξήσεις των τιμών», δήλωσε ο Γκίλμπερτ Φ. Χούνγκμπο, πρόεδρος της IFAD.
Προειδοποίησε ότι οι αυξήσεις πρόκειται να προκαλέσουν κλιμακούμενη πείνα και φτώχεια, με τρομερές συνέπειες για την παγκόσμια σταθερότητα.
Οι τιμές του σιταριού επί του παρόντος δεν απέχουν πολύ από τα επίπεδα που καταγράφηκαν κατά την τελευταία επισιτιστική κρίση του 2007 και του 2008, η οποία πυροδότησε διαμαρτυρίες σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες και θεωρείται ευρέως ότι συνέβαλε στις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης στη Μέση Ανατολή.
Τα λιπάσματα
Η Ρωσία είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές λιπασμάτων στον κόσμο – οι τιμές των οποίων είχαν ήδη εκτοξευθεί πέρυσι, συμβάλλοντας στην αύξηση 30% που καταγράφηκε στις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων και οδηγώντας σε σχετική αύξηση στα παγκόσμια επίπεδα πείνας.
Για να βοηθήσει στην άμβλυνση της κρίσης που αντιμετωπίζουν οι φτωχοί αγροτικοί πληθυσμοί που παράγουν περίπου το ένα τρίτο των τροφίμων στον κόσμο, η IFAD είπε ότι θα επικεντρωθεί σε παρεμβάσεις όπως μεταφορές μετρητών, ενίσχυση εμβασμάτων, δημιουργία ομάδων αποταμίευσης και δανείων και παροχή επιδοτήσεων σε αγροτικές επιχειρήσεις.


Latest News

Τι συμβαίνει όταν σταματά η επιστήμη
Ο Τραμπ κόβει τις επιχορηγήσεις για την έρευνα - Στον αέρα 300.000 επιστήμονες σε 2.500 Πανεπιστήμια, ιατρικές σχολές και ερευνητικά ιδρύματα.

Διπλάσια χρήματα απο τον CEO της Deutsche Bank έβγαλε πέρυσι, στέλεχος της τράπεζας
Οι αμοιβές του υπάλληλου της Deutsche Bank το 2024 , έφτασαν τα 18 εκατ. ευρώ - Συνολικά 647 άτομα απο το προσωπικό είχαν κέρδη πάνω απο ένα εκατ. ευρώ

Σε ρυθμούς τεχνητής νοημοσύνης «τρέχει» η Κίνα - Υπάρχει όμως κίνδυνος «φούσκας»;
Η Κίνα περνά μια περίοδο αντίστοιχη με την ευφορία της Wall Street για την τεχνητή νοημοσύνη - Τα ισχυρά χαρτιά και οι αδυναμίες

Το «αθόρυβο» στοίχημα πίσω από την επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές
Traders και διαχειριστές κεφαλαίων αναζητούν ρωσικά assets στοιχηματίζοντας στην επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές

Εκτός του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου οι λομπίστες της Huawei
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ακολουθεί ένα κύμα αναζητήσεων και συλλήψεων στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά, απο τις βελγικές δικαστικές αρχές

Deutsche Bank: Πρώην κορυφαίο στέλεχος ζητά αποζημίωση 152 εκατ. ευρώ για την υπόθεση της Monte Paschi
Η υπόθεση αφορά την Banca Monte dei Paschi di Siena, μια από τις παλιότερες τράπεζες του κόσμου

Με νέες κυρώσεις απειλεί τη Μόσχα η G7 αν δεν συμφωνήσει στην κατάπαυση του πυρός
Ο Ρούμπιο ενώνει τη φωνή του με άλλους υπουργούς Εξωτερικών στην προσπάθειά τους να αυξήσουν την πίεση στον Πούτιν

Η ιταλική Terna θα επενδύσει 23 δισ. ευρώ για τη αναβάθμιση δικτύων
Η Terna ανέφερε ότι η δυναμικότητα ανταλλαγής ενέργειας μεταξύ των αγορών θα φτάσει τα 39 GW από τα σημερινά 16 GW

Σε υψηλό 32 ετών οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
Τα χειρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία έρχονται λίγες μέρες πριν από την επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve για τα επιτόκια

Εξαίρεση του καφέ απο τους δασμούς ζητά η βιομηχανία απο τον Τραμπ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας και καταναλωτής καφέ στον κόσμο