Τρόπους να διασφαλίσει πως δεν θα διαταραχθεί η διατροφική ασφάλεια αναζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εξαιτίας της οποίας διακόπηκαν εξαγωγές βασικών αγροτικών προϊόντων και εκτίναξαν τις τιμές στα ύψη.

Η Ουκρανία είναι ο νούμερο 2 προμηθευτής σιτηρών στον κόσμο, καθώς και σημαντικός προμηθευτής κοτόπουλου και αβγών στην ΕΕ.

Μαζί με τη Ρωσία είναι οι δύο μεγάλοι εξαγωγείς σιταριού και η στρατιωτική σύγκρουση απειλεί την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών και τον εφοδιασμό των εξαγωγών με βρώσιμα έλαια και λιπάσματα, εκτοξεύοντας τις τιμές των εμπορευμάτων.

Διαβάστε επίσης: Η εισβολή της Ρωσίας θα έχει «τεράστιες επιπτώσεις» στις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων

Οι εξαγωγές της Ουκρανία έχουν ουσιαστικά διακοπεί αφού η Ρωσία απέκλεισε τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και οι εταιρείες της επικεντρώνονται τώρα στις εγχώριες προμήθειες εν μέσω ανθρωπιστικής κρίσης.

«Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία πρόκειται να αλλάξει ολόκληρη την προσέγγισή μας και την άποψή μας για το μέλλον της γεωργίας», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι στο Ευρωπαϊκός Κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι «πρέπει να επιστρέψουμε στην επισιτιστική ασφάλεια».

Διαβάστε επίσης: Η χρυσή ευκαιρία του πρωτογενούς τομέα ενώπιον του κινδύνου παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΕ επεξεργάζεται μέτρα που θα ενθαρρύνουν τη χρήση εκτάσεων για την καλλιέργεια πρωτεϊνούχων καλλιεργειών για να αποφευχθεί η έλλειψη ζωοτροφών. Εξετάζει επίσης την παροχή στήριξης στη βιομηχανία χοίρειου κρέατος και μελετά μια πρόταση η οποία θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη να χορηγούν στήριξη στους αγρότες χαλαρώνοντας τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το Bloomberg κάνει λόγο για αλλαγή στη ρητορική της ΕΕ, η οποία είχε επικεντρωθεί στη στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο» (Farem to Fork Strategy) που επικεντρωνόταν στο να καταστήσει τη γεωργία πιο βιώσιμη, μεταξύ άλλων με την περικοπή φυτοφαρμάκων και αντιβιοτικών και την ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας.

Πάντως, ο Βοϊτσεχόφσκι από την πλευρά του έσπευσε να ξεκαθαρίσει την πρόθεση της επιτροπής ότι «προφανώς δεν μπορούμε απλώς να εγκαταλείψουμε όλα όσα προσπαθήσαμε να αναπτύξουμε προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας της γεωργίας», συμπληρώνοντας ότι η γεωργία πρέπει να είναι ανθεκτική «όταν βρεθεί μπροστά σε διαφορετικές κρίσεις».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ρωσία: Πώς και γιατί το υπουργείο Ενέργειας θέλει τη συγχώνευση των πετρελαϊκών εταιρειών της χώρας
Διεθνή |

Ποιοι θέλουν τη συγχώνευση των πετρελαϊκών εταιρειών στη Ρωσία - Το σχέδιο και οι αντιδράσεις

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στον τομέα ενέργειας στη Ρωσία έχουν εκφράσει εδώ και καιρό δυσαρέσκεια για τον περιορισμένο έλεγχο του υπουργείου στις εταιρείες πετρελαίου