Σε νέα άνοδο των επιτοκίων προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) επαναφέροντας τα στα προ της πανδημίας επίπεδα του 0,75%, στην προσπάθεια της να περιορίσει τον πολύ υψηλό πληθωρισμό. Θυμίζουμε δε, πως ήταν η πρώτη μεγάλη δυτική κεντρική τράπεζα που άνοιξε το χορό της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Πρόκειται για την τρίτη στη σειρά αύξηση των επιτοκίων σε ισάριθμες συνεδριάσεις αντανακλώντας την έμφαση που δίνει η BoE στην αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων παρά το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, η αρμόδια Επιτροπή Νομισματικής πολιτικής ανέβασε τα επιτόκια από τα μηδενικά επίπεδα στο 0,25% το Δεκέμβριο και κατόπιν τον Φεβρουάριο στο 0,5%. Τελικά σήμερα το συμβούλιο ψήφισε κατά πλειοψηφία, υπέρ μιας ακόμη μετριοπαθούς αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης, στο 0,75%, καθώς υπήρχαν μέλη της Επιτροπής που ζητούσαν υψηλότερη αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης.

Ο πληθωρισμός στη χώρα είχε εκτοξευτεί σε υψηλό τριάντα ετών ήδη πριν και την έναρξη του πολέμου και έκτοτε η άνοδος των τιμών έχει επιταχυνθεί με φόντο το ράλι στις τιμές των commodities.

Πραγματικά, στις νέες της εκτιμήσεις η Τράπεζα θεωρεί πως η άνοδος του πληθωρισμού θα συνεχιστεί αγγίζοντας το 8% μέσα στο δεύτερο τρίμηνο και ίσως να ανέβει κι ακόμη περισσότερο μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

«Οι διεθνείς πληθωριστικές πιέσεις θα ενισχυθούν σημαντικά μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ η ανάπτυξη των οικονομιών, κυρίως αυτών που είναι εισαγωγείς ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, πιθανότατα θα επιβραδυνθεί» σχολίασε στην σημερινή έκθεση της η BoE.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή