
Σε νέα άνοδο των επιτοκίων προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) επαναφέροντας τα στα προ της πανδημίας επίπεδα του 0,75%, στην προσπάθεια της να περιορίσει τον πολύ υψηλό πληθωρισμό. Θυμίζουμε δε, πως ήταν η πρώτη μεγάλη δυτική κεντρική τράπεζα που άνοιξε το χορό της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, τον περασμένο Δεκέμβριο.
Πρόκειται για την τρίτη στη σειρά αύξηση των επιτοκίων σε ισάριθμες συνεδριάσεις αντανακλώντας την έμφαση που δίνει η BoE στην αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων παρά το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, η αρμόδια Επιτροπή Νομισματικής πολιτικής ανέβασε τα επιτόκια από τα μηδενικά επίπεδα στο 0,25% το Δεκέμβριο και κατόπιν τον Φεβρουάριο στο 0,5%. Τελικά σήμερα το συμβούλιο ψήφισε κατά πλειοψηφία, υπέρ μιας ακόμη μετριοπαθούς αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης, στο 0,75%, καθώς υπήρχαν μέλη της Επιτροπής που ζητούσαν υψηλότερη αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης.
Ο πληθωρισμός στη χώρα είχε εκτοξευτεί σε υψηλό τριάντα ετών ήδη πριν και την έναρξη του πολέμου και έκτοτε η άνοδος των τιμών έχει επιταχυνθεί με φόντο το ράλι στις τιμές των commodities.
Πραγματικά, στις νέες της εκτιμήσεις η Τράπεζα θεωρεί πως η άνοδος του πληθωρισμού θα συνεχιστεί αγγίζοντας το 8% μέσα στο δεύτερο τρίμηνο και ίσως να ανέβει κι ακόμη περισσότερο μέχρι τα τέλη της χρονιάς.
«Οι διεθνείς πληθωριστικές πιέσεις θα ενισχυθούν σημαντικά μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ η ανάπτυξη των οικονομιών, κυρίως αυτών που είναι εισαγωγείς ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, πιθανότατα θα επιβραδυνθεί» σχολίασε στην σημερινή έκθεση της η BoE.


Latest News

Ημιαγωγοί και φάρμακα ο επόμενος στόχος Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ λέει επίσης ότι σκέφτεται «κάτι να βοηθήσει τις εταιρείες αυτοκινήτων»

Στο τραπέζι ακόμη και μία «έκπληξη» από την ΕΚΤ - Τι «βλέπει» η SoGen
Η Societe Generale δεν αποκλείει να μειωθεί το επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, ώστε να είναι πιο ξεκάθαρη η «έξοδος» από την περιοριστική νομισματική πολιτική

Ανακατεύει το ΔΣ η Intel - Μεγάλες αλλαγές αναμένονται τον Μάιο
Η Intel αναδομεί την διοίκηση σε μια προσπάθεια να ανακτήσει το χαμένο έδαφος της τελευταίας τετραετίας

Δασμοί Τραμπ: Ο εμπορικός πόλεμος καταρρίπτει τις ελπίδες για αναβίωση της πολυτελείας το 2025
Οι δασμοί ΗΠΑ-Κίνας φαίνεται ότι θα καταδικάσουν τη βιομηχανία σε άλλη μια δύσκολη χρονιά

Τα 10 πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου
Οι αερομεταφορές έχουν ανακάμψει και επισήμως πλέον

Δασμοί Τραμπ: Προκαλούν συσσώρευση εισαγόμενων αυτοκινήτων σε αμερικανικά λιμάνια
Στέλεχη προειδοποιούν ότι οι δασμοί μπορεί να κάνουν την κατάσταση «αρκετά άσχημη» σε λίγες εβδομάδες

Γιατί η Sony αυξάνει τις τιμές του PlayStation 5 στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο
Η Sony ανέφερε «ένα σκηνικό ενός δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού πληθωρισμού και των κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών»

Σε κρίση το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ιταλίας τρία χρόνια μετά την πώληση από τη Lukoil
Η αναφορά των Financial Times σε γνωστό Έλληνα εφοπλιστή -το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με τη Lukoil- και το ρωσικό πετρέλαιο.

Υποψίες για χειραγώγηση της Wall Street από τον Ντόναλντ Τραμπ
Δημοκρατικοί βουλευτές καταγγέλλουν χοντρό χρηματιστηριακό παιχνίδι με τα «είπα-ξείπα» του πλανητάρχη για τους δασμούς

Βουτιά στις πωλήσεις της LVMH - Προ των πυλών μεγάλη ύφεση στην αγορά πολυτελείας
Η LVMH ελέγχεται από τον γάλλο δισεκατομμυριούχο Μπερνάρ Αρνό, διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο του ομίλου,