Βήμα για την εκκίνηση ουσιαστικού διαλόγου ανάμεσα στην επιχειρηματική κοινότητα, την πολιτική ηγεσία και τη δημόσια διοίκηση, με σκοπό την προώθηση της οικονομικής και βιομηχανικής ανάπτυξης και της προστασίας του εθνικού μας πολιτιστικού πλούτου, απoτέλεσε η ανοικτή διαδικτυακή εκδήλωση, που συνδιοργάνωσαν ο ΣΒΣΕ και ο ΣΕΒ, με θέμα: «Βιομηχανική Ανάπτυξη και Πολιτιστική Διαχείριση: Σύγχρονες προκλήσεις», χθες (Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022).
Όπως τονίστηκε σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία, με τον τραγικό πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται, ενώ η χώρα μας καλείται να αξιοποιήσει όλη τη δυναμική των επενδύσεων αναδεικνύοντας παράλληλα με τον καλύτερο τρόπο την πολιτιστική της κληρονομιά, η εκδήλωση έδωσε το έναυσμα για μια ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων και ανάδειξη των πεδίων, στα οποία καταγράφονται προκλήσεις και δυνατότητες στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ κύριος Ευθύμιος Ο. Βιδάλης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το προνόμιο της σπουδαίας πολιτιστικής μας κληρονομιάς δημιουργεί σε εμάς, τους θεματοφύλακες αυτής, ιδιαίτερες υποχρεώσεις. Ταυτόχρονα, επιδιώκουμε την ανάπτυξη της παραγωγικής βάσης της χώρας μας, η οποία πρέπει να συμβιώσει με την πολιτιστική κληρονομιά. Έτσι, θα συμβάλλουμε στην επίτευξη του στόχου της βιώσιμης ανάπτυξης, το οποίο προϋποθέτει διάλογο και ευρεία συναντίληψη. Χάρη στο σημαντικό έργο που ήδη έχει συντελεστεί στα δυο υπουργεία, έχουμε σήμερα τις προϋποθέσεις, ώστε αυτός ο διάλογος να είναι εποικοδομητικός».
Την εισαγωγή στο θέμα της εκδήλωσης έκανε η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνικών Εταιρειών – Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ) κα Δέσποινα Καλλιδρομίτου, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε ότι «στόχος της σημερινής εκδήλωσης των ΣΒΣΕ και ΣΕΒ είναι να αναδείξουμε τα κύρια στοιχεία της συσχέτισης και συνύπαρξης, στην εποχή της πράσινης μετάβασης και της ψηφιακής σύγκλισης, δυο σημαντικών τομέων της βιώσιμης ανάπτυξης, της Πολιτιστικής Διαχείρισης και της Bιομηχανίας. Σημαντική θεωρείται η αλληλεπίδραση της βιομηχανικής δραστηριότητας και ανάπτυξης με την αποτελεσματική προστασία και διαχείριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει γίνει σημαντική πρόοδος αφενός με την συνεχή διαμόρφωση ενός σαφέστερου και απλούστερου πλαισίου αδειοδοτικών διαδικασιών για την επιχειρηματικότητα και τη βιομηχανία, και αφετέρου με την εξέλιξη των μεθόδων, που χρησιμοποιεί η επιστήμη της Αρχαιολογίας για τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς σε συνάρτηση με τις επενδύσεις, που απαιτεί η αναπτυξιακή Πολιτική της Χώρας».
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ κ. Πάνος Λώλος, προλογίζοντας τους Υπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αναφέρθηκε στο σημαντικό μεταρρυθμιστικό έργο των δύο υπουργείων στην περίοδο της μέχρι σήμερα θητείας τους συνολικά και ειδικότερα αναφορικά με τα ζητήματα συνύπαρξης επενδύσεων και διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η κυρία Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού στην εισαγωγική της τοποθέτηση υπογράμμισε: «Οι διαρκώς αυξανόμενες προκλήσεις του διεθνούς και εγχώριου περιβάλλοντος επιβάλλουν συνέργεια όλων των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. Επιχειρηματική βιομηχανική δραστηριότητα και πολιτιστική κληρονομιά οφείλουν να συνυπάρχουν και να συνδιαλέγονται συμβάλλοντας από κοινού στην ανάπτυξη. Το ΥΠΠΟΑ αφενός επιταχύνει τον εκσυγχρονισμό των δομών και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών του και αφετέρου συνεργάζεται στενά με τον ΣΕΒ και όλους τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς και εταίρους, ώστε η συνταγματικά επιβεβλημένη προστασία του εθνικού πολιτιστικού κεφαλαίου, όχι μόνον να μην δημιουργεί ανυπέρβλητα προσκόμματα στις επενδύσεις, που έχει τόσο μεγάλη ανάγκη η Ελλάδα, αλλά να τους προσδίδει προστιθέμενη αξία».
Στη συνέχεια ο κύριος Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στη δική του εισαγωγική τοποθέτηση ανέφερε: «Η βιομηχανική ανάπτυξη δεν έρχεται σε αντίθεση με την πολιτιστική διαχείριση, αντίθετα βρίσκονται στην ίδια βάρκα και το μεγάλο στοίχημα της γενεάς μας είναι να τα συνδυάσουμε. Χρειάζεται μια συμμαχία βιομηχανικής ανάπτυξης και πολιτιστικής διαχείρισης, από την οποία οι βιομηχανίες μόνο κερδισμένες μπορεί να βγουν. Η σύγχρονη επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να ασκηθεί χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον, που περιλαμβάνει και την πολιτιστική κληρονομιά. Η σύγχρονη επιχειρηματική κοινωνική ευθύνη σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις έχουν την υποχρέωση να δίνουν ένα μέρος του τζίρου τους στις τοπικές κοινωνίες».
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, στη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας αναδείχθηκαν ποικίλα ενδιαφέρονται θέματα, που άπτονται της Βιομηχανικής Ανάπτυξης και της Πολιτιστικής Διαχείρισης. Η κυρία Θέμις Ευτυχίδου, Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων επεσήμανε κατά την εισήγησή της: «Η στάθμιση του δημοσίου συμφέροντος, που απορρέει από την Συνταγματική προστασία πεδίων, όπως η πολιτισμική κληρονομιά, το περιβάλλον και άλλα, συνιστά κρίσιμη παράμετρο για την Κυβέρνηση και τη Δημόσια Διοίκηση ευρύτερα, κατά τη διαμόρφωση και υλοποίηση δημοσίων πολιτικών, που αφορούν εν προκειμένω στη βιομηχανία και την επιχειρηματικότητα. Άλλωστε, όπως η ίδια σημείωσε, η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας έχει αναλάβει εδώ και αρκετά χρόνια τον συντονισμό και την παρακολούθηση της απλούστευσης των διαδικασιών αδειοδότησης και των συστημάτων ελέγχων των οικονομικών δραστηριοτήτων, ανεξαρτήτως αντικειμένου, από μία καφετέρια ως ένα ορυχείο. Στα προαναφερθέντα, βασικός συνομιλητής είναι το Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς διαμορφώνεται από κοινού ένα πλαίσιο, που από τη μία δεν αποτρέπει τις επιχειρήσεις και επενδύσεις στη χώρα και από την άλλη σέβεται την ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά, την προασπίζει και την αναδεικνύει».
Εκ μέρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Επικ. Καθηγητής ΕΜΠ και Πρόεδρος του Κεντρικού Αρχιτεκτονικού Συμβουλίου (ΚΕΣΑ), κύριος Ευθύμιος Μπακογιάννης, δήλωσε: «Η πολιτιστική διαχείριση αποτελεί διαχρονικά μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στους τομείς της οικονομίας, της ανάπτυξης και του περιβάλλοντος, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει η ισχυρή αντίληψη ότι πρόκειται για έννοιες, που συγκρούονται και δεν αλληλοσυμπληρώνονται. Μολαταύτα, το ΥΠΕΝ, τόσο μέσω του θεσμικού του ρόλου, όσο και της οργάνωσης των υπηρεσιών του, αναγνωρίζει την υπεραξία της πολιτιστικής κληρονομιάς στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης. Για τον λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί σε εθνικό επίπεδο ένα νομικό πλαίσιο, απόλυτα συμβατό με τις διεθνείς συμβάσεις, το οποίο εκσυγχρονίζεται συνεχώς, με σκοπό να συγκεραστούν και προωθηθούν μοντέλα ανάπτυξης, στα οποία συνυπάρχουν αρμονικά η οικονομική και βιομηχανική δραστηριότητα και η προστασία του εθνικού μας πολιτιστικού πλούτου».
Ο κύριος Ανδρέας Λουκάτος Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. του ΣΒΣΕ, στη δική του τοποθέτηση τόνισε ότι: «Η Βιομηχανία είναι τομέας κλειδί για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Για κάθε 1 νέα θέση εργασίας δημιουργούνται άλλες 3,5 θέσεις στο σύνολο της οικονομίας. Η βιομηχανία επιδιώκει σαφές και διαφανές πλαίσιο Χωρικού Σχεδιασμού και αδειοδότησης. Εδώ εντάσσεται και η συσχέτιση της προστασίας της πολύτιμης Πολιτιστικής Κληρονομιάς με τη Βιομηχανική Ανάπτυξη στην πορεία προς την Πράσινη Μετάβαση. Χρειάζεται να πραγματοποιηθεί Καθορισμός Ζωνών και Χρήσεων Γης στους οριοθετημένους Αρχαιολογικούς Χώρους, λαμβάνοντας υπόψη την υφιστάμενη κατάσταση χρήσεων στην ευρύτερη περιοχή, με την εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».
Κλείνοντας την συζήτηση ο κ. Ανδρέας Λουκάτος, αφού ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση για την πολύτιμη συνεισφορά τους, υπογράμμισε πως η καλή συνεργασία της επιχειρηματικότητας, με φορείς του πολιτισμού αποτελεί απόδειξη. ότι με ειλικρινή διάλογο και γόνιμη ανταλλαγή θέσεων και απόψεων μπορεί να υπάρξει αρμονική αλληλεπίδραση της βιομηχανικής ανάπτυξης και της προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, προς όφελος της βιώσιμης κοινωνικής ανάπτυξης.
Latest News
Βαλτική Θάλασσα: Φρεγάτες και περιπολίες του ΝΑΤΟ
To NATO ξεκινά μια νέα αποστολή για την προστασία των υποθαλάσσιων καλωδίων στην περιοχή
Καραμολέγκος: Άγνωστα τα αίτια της πυρκαγιάς
Η πρώτη ανακοίνωση της εταιρείας μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στο Κορωπί
ΠΑΣΟΚ: Κατέθεσε τροπολογία για αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας – Τι προβλέπει
Η τροπολογία, που φέρει πρώτη την υπογραφή του προέδρου του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού
Φωτιά στο εργοστάσιο της Καραμολέγκος: Τι λένε πηγές της εταιρείας στον ΟΤ
Η φωτιά έχει πάρει διαστάσεις και στο σημείο επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις
Χαλάρωση σε ρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση ζητά ο Μητσοτάκης – Επιστολή σε φον ντερ Λάιεν
Για τις τιμές ρεύματος και αερίου που είναι αυξημένες 78% στην Ευρώπη σε σχέση με το 2019 έστειλε επιστολή ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Κομισιόν
Κακοκαιρία: Δεμένα τα πλοία σε πολλά λιμάνια λόγω των θυελλωδών ανέμων
Κλειστή είναι η γραμμή Αρκίτσα-Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνου Θάσου ενώ στη γραμμή Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο από το πλοίο «Άναξ»
Κάτω από το μηδέν η θερμοκρασία – Χιόνια και σε χαμηλό υψόμετρο
Επιμένει η κακοκαιρία με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα και θυελλώδεις άνεμους
«Είμαστε έτοιμη για συνεργασία με τον Τραμπ», διαμηνύει η Γροιλανδία
Ο πρωθυπουργός στη Γροιλανδία έχει υποστηρίξει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία του νησιού από τη Δανία
Έτος διαχείρισης κρίσεων το 2025 για την Ευρώπη - Τι προβλέπει ο Economist
Η ήπειρος βρίσκεται στο πιο ευαίσθητο σημείο της εδώ και δεκαετίες - Υπάρχει ο κίνδυνος διαιρέσεων εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ
Μητσοτάκης από Σ. Αραβία: Ενισχύουμε τη συνεργασία σε ενέργεια, εμπόριο και επενδύσεις
Μητσοτάκης και Μπιν Σαλμάν επιβεβαίωσαν τη μεγάλη αξία που έχει η διμερής συνεργασία Ελλάδας - Σ. Αραβίας στην κρίσιμη αυτή συγκυρία