Αποστολή Ριάντ Σαουδική Αραβία
Επιχειρηματικές συμφωνίες που θα μπορούσαν όταν ολοκληρωθούν να ξεπεράσουν και τα 2 δισ. ευρώ, βρέθηκαν σε προχωρημένο στάδιο στο περιθώριο του Ελληνοσαουδαραβικού Επιχειρηματικού Φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες δύο ημέρες στο Ριάντ.
Από τις πυκνές επαφές 4 υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης με επικεφαλής τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και των 43 εκπροσώπων μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων που τους συνόδευαν, ξεχωρίζει η μεγάλη πετρελαϊκή συμφωνία που βρίσκεται στα σκαριά μεταξύ των Ελληνικών Πετρελαίων και του παγκόσμιου πετρελαϊκού κολοσσού Aramco, αλλά και η είσοδος στην ελληνική αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της ACWA Power με εισηγμένη εταιρεία ως εταίρο.
Σε προχωρημένο στάδιο βρέθηκε και η συμφωνία για την δημιουργία ενός Κοινού Επενδυτικού Ταμείου μεταξύ των δύο χωρών, με αρχικό κεφάλαιο 500 εκατ. ευρώ, με στόχο την χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων στην Ελλάδα, αλλά και η διασύνδεση Ελλάδος – Σαουδικής Αραβίας μέσω καλωδίου broadband. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ, που αναμένεται να φθάσει τα 1 δισ ευρώ.
Παράλληλα κλείστηκαν πολλές άλλες επιχειρηματικές συμφωνίες μικρότερης κλίμακας στους τομείς, των τροφίμων, του τουρισμού, των κατασκευών και της υψηλής τεχνολογίας, μέσα απ’ τη διαδικασία των περίπου 300 B2B συναντήσεων..Συναντήσεις που αναμένεται να ωριμάσουν ως τους επόμενους δύο μήνες, όταν και, όπως ανακοίνωσε αργότερα ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδ. Γεωργιάδης, επικεφαλής της ελληνικής αποστολής, συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί ένα δεύτερο Επιχειρηματικό Φόρουμ, αυτή τη φορά στην Αθήνα τον ερχόμενο Μάιο.
Η συμφωνία των ΕΛΠΕ
Προς συμφωνία για την προμήθεια πετρελαίου από την Σαουδική Αραβία με τον ενεργειακό κολοσσό Aramco, βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες, τα Ελληνικά Πετρέλαια, μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε στην χώρα ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κίνηση των ΕΛΠΕ εντάσσεται στο πλαίσιο της απεξάρτησης της χώρας από την Ρωσική ενέργειας και αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες. Το θέμα εξετάστηκε και στην συνάντηση 1,5 ώρας που είχε με τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ Μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.
Το καλώδιο από την Σιγκαπούρη
Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται και η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών στο έργο που είχε προτείνει η Ελλάδα τον περασμένο φθινόπωρο, για τη διασύνδεση Ελλάδος – Σαουδικής Αραβίας μέσω καλωδίου broadband, όταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισκεφτεί το Ριάντ.
Πρόκειται για ένα πρότζεκτ, που αναμένεται να φθάσει τα 1 δισ. ευρώ και αποτελεί μέρος του έργου διασύνδεσης Σιγκαπούρης – Γένοβας.
Το «τρέχει» η εταιρεία ATCC και σε αυτό συμμετέχουν εταιρείες όπως η ΔΕΗ, η Cyta αλλά και εταιρείες κολοσσοί των τηλεπικοινωνιών από την Ιταλία και άλλες χώρες.
Πλέον στο έργο θα εισέλθουν και οι Σαουδάραβες. Το καλώδιο, που θα ξεκινάει απ’ τη Σιγκαπούρη και θα καταλήγει στη Γένοβα περνώντας μέσα απ’ την Σαουδική Αραβία και έπειτα δια της Μεσογείου θα εισέρχεται στην Ελλάδα και αργότερα στην Ιταλία, θα λειτουργήσει ως μία «εθνική οδός» διακίνησης πληροφοριών.
Μία «εθνική οδός» που θα διασυνδεθεί με τα data centers που κατασκευάζονται οδηγώντας στην εποχή των γρήγορων αποκρίσεων στο διαδίκτυο και εν τέλει την ώθηση της ψηφιακής μετάβασης των οικονομιών. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως εντός του διμήνου θα έχει εκκινήσει τη λειτουργία της η Κοινοπραξία κα το πρότζεκτ.
Ετοιμάζει κάθοδο στην Ελλάδα η ACWA Power
Από τις επιχειρηματικές συναντήσεις προέκυψε και μια σημαντική κάθοδος στην ελληνικής αγορά ενέργειας.
Μιας από τις πιο σημαντικές εταιρείες στο χώρο της ανάπτυξης υποδομών παραγωγής καθαρής ενέργειας, η ACWA POWER, θα εισέλθει στην ελληνική αγορά.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία, που διεξήγαγε συνομιλίες με τους εκπροσώπους των μεγάλων κατασκευαστικών της χώρας που έχουν και σημαντική δραστηριότητα στις ΑΠΕ, σκοπεύει να εισέλθει σταδιακά αρχικά με την ανάπτυξη ενός μικρότερου πάρκου ΑΠΕ ισχύος 300 MW και αργότερα να αναπτύξει μεγαλύτερα επενδυτικά σχέδια.
Επίσης η εταιρεία θέλει να συνεργαστεί και στο κομμάτι της ανάπτυξης του υδρογόνου, όπου η ίδια έχει επενδύσει ήδη πολλά κεφάλαια.
Κοινό επενδυτικό Ταμείο
Με την συμμετοχή της Αναπτυξιακής Τράπεζας από ελληνικής πλευράς και του Κρατικού Επενδυτικού Ταμείου από την πλευράς της Σαουδικής Αραβίας αποφασίστηκε η δημιουργία ενός Κοινού Επενδυτικού Ταμείου, με αρχικό κεφάλαιο 500 εκ. ευρώ, που θα εκχωρηθεί εξ’ ημισείας και με στόχο τη χρηματοδότηση επενδυτικών έργων με έντονο σαουδαραβικό ενδιαφέρον στη χώρα μας.
Νέες αεροπορικές συνδέσεις
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην περαιτέρω αύξηση των αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ Αθήνας και Ριάντ, αλλά και πολλών νεών πτήσεων που θα συνδέουν την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας καθημερινά με την Μύκονο και την Σαντορίνη.
Μάλιστα, όπως επισήμανε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, η οποία νωρίτερα με τον Άδωνι Γεωργιάδη συμμετείχαν σε σύσκεψη με τον υπ. Τουρισμού της Σαουδικής Αραβίας, το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να συσταθεί νέα αεροπορική εταιρεία στη Σαουδική Αραβία, η οποία θα συμπεριλάβει την απευθείας γραμμή μεταξύ των πρωτευουσών των δύο χωρών.
Σημειωτέον πως σήμερα υπάρχουν σε σταθερή βάση δύο πτήσεις την εβδομάδα απ’ την Saudia.
Αδ. Γεωργιάδης: «Νέα εποχή στις διμερείς σχέσεις»
Για μια νέα εποχή στις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.
«Το ταξίδι πήγε τουλάχιστον τρεις φορές καλύτερα από το αναμενόμενο όσον αφορά το αποτέλεσμα των ιδιωτικών επενδύσεων και όσον αφορά τις κυβερνητικές επαφές δεν θα μπορούσαν να είναι καλύτερες», είπε χαρακτηριστικά.
«Όταν σχεδιάζαμε το ταξίδι είχαμε θέσει ως στόχο για να είναι επιτυχημένο να γίνουν 100 περίπου διμερείς επιχειρηματικές συναντήσεις (Β2Β) μεταξύ επιχειρήσεων από την Ελλάδα και από τη Σαουδική Αραβία, και όταν χθες στο τέλος της ημέρας δόθηκε ο τελικός κατάλογος των Β2Β συναντήσεων είχαν ξεπεράσει σε αριθμό τις 300!».
Εν συνέχεια, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων διαμήνυσε πως η βούληση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι τέτοιου είδους ταξίδια να γίνονται σε πολλά μέρη και υπογράμμισε πως η εξωστρέφεια αποτελεί σημαντικό κομμάτι για την οικονομία όπως την οραματίζεται η παρούσα κυβέρνηση.
Καταληκτικά, εκμυστηρεύτηκε πως έχει συμμετάσχει ως βουλευτής σε επιχειρηματικά ταξίδια και τόσο καλό αποτέλεσμα δεν θυμάται σε κανένα από όσα είχε συμμετάσχει στο παρελθόν.
Σε αυτό, επισήμανε, βοήθησε η ίδια η διάθεση της πλευράς της Σαουδικής Αραβίας. Γνωστοποίησε πως η κυβερνητική αποστολή καθυστέρησε για την αναχώρηση γιατί ο υπουργός Ανάπτυξης της Σαουδικής Αραβίας ζήτησε και ξαναείδε την αποστολή φεύγοντας με όλη την ομάδα του για να συνοψίζουν όλες τις συμφωνίες που είχαν ξεκινήσει τις προηγούμενες τρεις ημέρες και έδωσε εντολή να φτιαχτούν κοινές ομάδες εργασίας μεταξύ των υπουργείων της Σαουδικής Αραβίας και της Ελλάδας για να παρακολουθήσουν το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης όλων των συμφωνιών.
Κ. Φραγκογιάννης: «Το μεγάλο μυστικό είναι το follow-up»
Απ’ την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης έστειλε το μήνυμα πως η σχέση της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία είναι σήμερα καλύτερη από οποτεδήποτε άλλοτε.
Ο υφυπουργός προέταξε τη βούληση της Ελλάδας να κεφαλαιοποιήσει την καλή, στρατηγική, ιστορική και πολιτική σχέση μέσα από επενδύσεις στη Σαουδική Αραβία και στην Ελλάδα.
Επισήμανε πως η επιχειρηματική αποστολή δεν τελειώνει εδώ, εδώ ξεκινάει και υπογράμμισε πως «το μεγάλο μυστικό είναι το follow-up σε καθετί το οποίο κάνουμε».
Ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε πως εγκαινιάζεται μια καινούργια εποχή στις επιχειρηματικές αποστολές, «οι οποίες θέλουμε να είναι εστιασμένες και όχι γενικές», όπως πρόσθεσε.
Latest News
«Παγώνουν» οι εξαγωγές πετρελαίου στην Αρκτική, απο τη Ρωσία, μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ
Προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα για τις ποσότητες πετρελαίου που παράγει η Ρωσία στις εγκαταστάσεις κοντά στον αρκτικό κύκλο
Χαλάρωση σε ρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση ζητά ο Μητσοτάκης – Επιστολή σε φον ντερ Λάιεν
Για τις τιμές ρεύματος και αερίου που είναι αυξημένες 78% στην Ευρώπη σε σχέση με το 2019 έστειλε επιστολή ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Κομισιόν
Σημαντική αύξηση 30,03% στην κατανάλωση φυσικού αερίου το 2024 στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τον ΔΕΣΦΑ τo 71,64% της ποσότητας LNG που εκφορτώθηκε στον Τερματικό Σταθμό LNG Ρεβυθούσας προήλθε από τις ΗΠΑ
Για δυνατούς παίκτες οι παγκόσμιες προμήθειες LNG - Ο μείζων ρόλος της Ευρώπης
Ο κόσμος προετοιμάζεται για έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες προμήθειες σε φυσικό αέριο για φέτος
Ο ενεργειακός γόρδιος δεσμός της Ευρώπης - Υψηλές τιμές σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο
Νέες προκλήσεις στην ενέργεια για την Ευρωπαϊκή Ένωση - Τι δείχνουν τα futures για τη μελλοντική πορεία των τιμών
Gazprom: Σχέδια για απολύσεις λόγω οικονομικών προβλημάτων
Σημαντικό το κόστος των κυρώσεων και της διακοπής της ροής φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Τι πρότεινε η αντιπρόεδρος της ρωσικής εταιρείας αναφορικά με τη μείωση του προσωπικού
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Πότε κληρώνει… για τη γεώτρηση στην Κρήτη – Τι σταθμίζει η ExxonMobil
Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη από την ExxonMobil μπαίνουν σε κομβικό σημείο – Οι αποφάσεις για τις δύο παραχωρήσεις
«Ταύροι» οι traders πετρελαίου για το 2025
Οι παίκτες της αγοράς συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης «χτίζουν θέσεις» σε πετρέλαιο και καύσιμα - Ποιους παράγοντες συνυπολογίζουν
Η Λιβύη θέλει να αλλάξει πίστα στην παραγωγή πετρελαίου - Το deal με 22 θαλάσσια οικόπεδα
Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου στη Λιβύη (NOC) σχεδιάζει διαγωνισμό για 22 χερσαία και υπεράκτια τετράγωνα εξερεύνησης πετρελαίου