
Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) με διαδρομή 102 χρόνων στην ελληνική κοινωνία, υπηρετεί με συνέπεια ένα σύνολο διαχρονικών Αξιών όπως η Αριστεία, η Ακαδημαϊκή Ελευθερία και Δεοντολογία, η Καινοτομία, η Εξωστρέφεια και η Κοινωνική Ευθύνη, ενώ αφουγκράζεται διαρκώς τις ανάγκες που αναδύονται και ανιχνεύει τις νέες προοπτικές.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΟΠΑ, επαναπροσδιορίζει την αξία της κοινωνικής προσφοράς και της άμβλυνσης των ανισοτήτων σχεδιάζοντας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με ενέργειες που στηρίζουν τα όνειρα των νέων, ενισχύουν την κοινωνία, προστατεύουν το περιβάλλον, υποστηρίζουν τις ευπαθείς ομάδες, και δημιουργούν αξία για όλους.
Στηριζόμενο κυρίως στην εθελοντική προσφορά των μελών της ακαδημαϊκής του κοινότητας και ιδιαίτερα των φοιτητριών και των φοιτητών του, το ΟΠΑ συμμετέχει στην παροχή βοήθειας στις μεγάλες κοινωνικές ανάγκες. Για παράδειγμα, συστηματικά διενεργείται εθελοντική αιμοδοσία, προσφέρεται βοήθεια σε μαθητές μέσω των κοινωνικών φροντιστηρίων, υλοποιεί προγράμματα αρωγής (φωτιές Β. Εύβοιας), διοργανώνει αγώνες δρόμου με κοινωνικό αντίκτυπο, εκδίδει εφημερίδα με θέματα που άπτονται της σύγχρονης έρευνας και εκπαίδευσης και των κοινωνικών συνεπειών αυτής (ΟΠΑ News).
Σήμερα παρουσιάζει όλες τις δράσεις του μέσα από τον ιστότοπο του https://www.aueb.gr/el/content/koinoniki-eythyni και σχεδιάζει συνεχώς νέες δράσεις με κοινωνική ευαισθησία, όπως την πρόσφατη «υιοθεσία» του Φιλανθρωπικού Σωματείου «Ερμής» για άτομα με Αναπηρίες.
Μέσα από τα 8 Προπτυχιακά, αλλά και τα 29 Προγράμματα Μεταπτυχιακά Σπουδών του, το ΟΠΑ καλλιεργεί την έννοια της ηθικής και της ευθύνης στο οικοσύστημα της οικονομίας και στην κοινωνία.
Ο Αντιπρύτανης Κωνσταντίνος Δράκος, Καθηγητής και Υπεύθυνος Κοινωνικής Ευθύνης και Προσφοράς του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών δήλωσε: «Είναι συναίσθηση όλων μας ότι οι διαρκώς μεταβαλλόμενες κοινωνικές ανάγκες, καθιστούν την Κοινωνική Ευθύνη και Προσφορά βασικό συστατικό των αξιών και της θεσμικής μας ταυτότητας, αποτελώντας, ταυτόχρονα, οδηγό για την υγιή πορεία της κοινότητας του Ιδρύματος. Το ΟΠΑ αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι ταυτίζεται με τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας».


Latest News

Δασμοί και αβεβαιότητα φέρνουν ύφεση – Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα
Όταν οι επιχειρήσεις δεν ξέρουν τι να περιμένουν από το διεθνές περιβάλλον, είναι λιγότερο πιθανό να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις ή να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας

Πώς η λογιστική θα κάνει πιο «πλούσιους» τους φορείς γενικής κυβέρνησης από 1/1/2026;
To 2025 θεωρείται περίοδος προετοιμασίας, ή αλλιώς προπαρασκευαστική περίοδος

ΟΤ Delphi Economic Forum X-Γεράσιμος Σιάσος: Το ΕΚΠΑ καταθέτει αίτηση για παράρτημα στην Κύπρο
Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Γεράσιμος Σιάσος, μιλώντας στο πλαίσιο του ΟΤ Delphi Economic Forum X, δήλωσε ότι «το Χάρβαρντ, το Γέιλ, το Κολούμπια και το Τζονς Χόπκινς είναι ήδη παρόντα στην Ελλάδα μέσω συνεργασιών»

Γ. Σιάσος: Τα δημόσια πανεπιστήμια διακρίνονται στο διεθνές στερέωμα και θα παραμείνουν στην κορυφή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
Πρωταρχικός στόχος της ελληνικής Πολιτείας θα πρέπει να είναι η στήριξη των δημόσιων πανεπιστημίων, που αποτελούν την ατμομηχανή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τονίζει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Γεράσιμος Σιάσος

Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία το 2025 και 2026 - Νέες προβλέψεις από 25 οίκους
Για το πρώτο τρίμηνο του 2025, οι προβλέψεις της Focus Economics κάνουν λόγο για επιβράδυνση του ρυθμού μεγέθυνσης

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψε η Netcompany με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Το μνημόνιο υπέγραψε από τη Netcompany, o κ. Αλέξανδρος Μάνος, Διευθύνων Σύμβουλος Netcompany-Intrasoft, και από το ΟΠΑ, ο Πρύτανης και Καθηγητής στο Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Βασίλης Βασδέκης

ΕΤΕπ: Δάνειο 95 εκατ. ευρώ για φοιτητικές εστίες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) συγχρηματοδοτεί με δάνειο ύψους €95 εκατ. την κατασκευή και λειτουργία φοιτητικών εστιών και νέων ακαδημαϊκών εγκαταστάσεων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

PODCAST Economics & Business TALKS | Η στρατηγική μάρκετινγκ στα χρόνια των Social Media και του AI
Σε αυτό το επεισόδιο υποδεχόμαστε τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου στο Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας κ. Σέργιο Δημητριάδη. Στη συζήτησή μας, συμμετέχει, και ο Γιώργος Γκριτζάλας συνιδρυτής διαφημιστικής εταιρείας και σύμβουλος στρατηγικής μάρκετινγκ.

Ήπιες αυξήσεις στις τιμές κατοικιών στην Ευρωζώνη το 2025-2028 - Πρωτιά για την Ελλάδα
Για την Ευρωζώνη, η εικόνα που σχηματίζεται είναι μια αγορά ακινήτων που δεν καταρρέει αλλά ούτε και προσφέρει ουσιαστική αναπτυξιακή ώθηση

O πρύτανης του ΕΚΠΑ Γεράσιμος Σιάσος στο MEGA για την ιστορία και τις επιτυχίες του Πανεπιστημίου Αθηνών
O Πρύτανης Γεράσιμος Σιάσος στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» στο MEGA και την δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη ανέδειξε την πορεία του πρώτου και μεγαλύτερου Πανεπιστημίου στη χώρα τους σχεδόν δύο αιώνες λειτουργίας του