Τα σημάδια της κόπωσης έκαναν την εμφάνισή τους από τα πρώτα λεπτά της χθεσινής συνεδρίασης, και το αισιόδοξο άνοιγμα στο +0,69% του Γενικού Δείκτη μετετράπη σε παγίδα αγοραστών, με το υπόλοιπο της συνεδρίασης να μεταμορφώνεται σε βάλτο.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η αντίσταση των 870 μονάδων που εν πρώτοις φάνηκε εύκολη υπόθεση, οριοθετεί πλέον την από τούδε και στο εξής κίνηση του Δείκτη, με την πρωθύστερη παρατήρηση ότι ούτως ή άλλως αποτελούσε την επιβεβαίωση στην προ ημερών πτωτική διάσπαση του απερχόμενου ανοδικού momentum.
Επομένως με έξοδο πάνω από 879 μονάδες σε κλείσιμο ημέρας, ο Δείκτης πήρε σήμα short με βασικό στόχο σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα τις 730 μονάδες και πάντα σε συσχέτιση με το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια.
Ένα κλίμα, το οποίο έχει αποτυπώσει αφενός τη διστακτικότητα των επενδυτών σχετικά με την εξέλιξη στο μείζον γεωστρατηγικό ζήτημα, αφετέρου μία φυγόκεντρο δυναμική προεξοφλητικού χαρακτήρα ως προς την επίσημη – πλέον – επιθετική μεταστροφή της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Βασικοί πρωταγωνιστές στη χθεσινή πτωτικότητα ήταν ο τραπεζικός κλάδος και ο όμιλος Viohalco. Ο ΔΤΡ έκλεισε με μεγάλες απώλειες -3,41%, απορροφώντας μάλιστα το 50% της συνολικής συναλλακτικής δραστηριότητας των 96 εκατ. ευρώ, ενώ και η ενδογενής στάθμιση των μετοχών των 4 συστημικών τραπεζών επιβάρυνε υπέρμετρα όλη την αγορά.
Οι 3 βασικές μετοχές του ομίλου Viohalco (ΒΙΟ, ΕΛΧΑ, CENER) λύγισαν στις πιέσεις των πολιτών με την 3η μάλιστα να καταγράφει και τις μεγαλύτερες απώλειες από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση (-7,36%).
Για τη συνέχεια και υπό την αίρεση πως δεν θα παρουσιαστεί κάποια νέα σημαντική μεταβλητή στην ήδη πολύπλοκη εξίσωση, οποιαδήποτε πειστική κατοχύρωση των 880 μονάδων, δίνει νέο αγοραστικό σήμα για νέα επαναπροσέγγιση των ιστορικών υψηλών, και έως τότε ο κίνδυνος για επανατοποθετήσεις σε αυτά τα επίπεδα, αξιολογείται υψηλός.