
Μικρή βελτίωση της τάξης του 3,9% παρουσιάζουν οι ροές των εξαγωγών φρούτων και λαχανικών την τελευταία εβδομάδα (από 11 έως 17/3/2022).
Την προηγούμενη εβδομάδα (4 έως 10/3/2022) είχε καταγραφεί μείωση της τάξης του 18,1%, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία του προηγούμενου 7ημέρου (25/2 έως 3/3/2022) όταν οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 11,4%.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών – Incofruit Hellas οι εξαγωγές φράουλας από τις αρχές του χρόνου έως και τις 11/3/2022 ανήρθαν σε 13.663 έναντι 17.589 τόνων πέρυσι μειωμένες κατά 22,3% και ντοματών σε 7.815 τόνους έναντι 9.693 τ. πέρυσι, (μειωμένες κατά 19,4%).

Την ίδια στιγμή συνεχίσθηκε η εξαγωγή πορτοκαλιών και μανταρινιών.
Η εξαγωγή πορτοκαλιών στις 18/3/2022 καταγράφεται μειωμένη φτάνοντας τους 210.268 τόνους (έναντι των 251.938 τόνων που ήταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Αντίστοιχα, η εξαγωγή των μανταρινιών έφτασε την ίδια περίοδο τους 117.043 τόνους, έναντι των 130.819 τόνων της περσινής χρονιάς.
«Για τα πορτοκάλια και την νέα χρονιά η ροή εξαγωγών είναι πάρα πολύ χαμηλή, η ζήτηση είναι χαμηλότερη, η κατανάλωση επίσης και οι τιμές πιέζονται ακόμη περισσότερο», σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου κ. Γιώργος Πολυχρονάκης.
Με χαμηλούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εξαγωγές μήλων και από 1/9-18/3/22 η εξαγωγή τους ανέρχεται σε 44.545 τόνους, σημειώνοντας μείωση κατά 27,6% έναντι της περσινής χρονιάς.
Από 1/9/2021 έως και 18/3/2022 οι αναγγελίες φορτίων καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ για εξαγωγή-διακίνηση ακτινιδίων, αφορούσαν 162.859 τόνους, αυξημένες κατά 10,7%. Από την ποσότητα αυτή, προς τις τρίτες εκτός ΕΕ χώρες κατευθύνθηκαν 47.711 τόνοι (29,3% του συνόλου) έναντι 40.478 τόνων πέρυσι.
Αλλαγή ισορροπιών μεταξύ των αγορών
«O πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις κατά της Ρωσία άλλαξαν την ισορροπία μεταξύ των αγορών και προκάλεσαν την εκτροπή φρούτων και λαχανικών και ειδικότερα εσπεριδοειδών προς την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο», επισημαίνει ο κ. Γ. Πολυχρονάκης.
Η μείωση της αγοραστικής δύναμης των ευρωπαίων καταναλωτών έγινε ήδη αντιληπτή από τον κλάδο, καθώς όπως εξηγεί, επιχειρείται εξισορρόπηση μεταξύ τιμολογίων ενέργειας και δαπανών για τα τρόφιμα: «Ήδη παρουσιάζεται μια επιβράδυνση της κατανάλωσης φρέσκων προϊόντων σε όλη την Ευρώπη. Σε ορισμένα κράτη μέλη, η κατανάλωση παρουσιάζει μείωση έως και 10%. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό», είπε χαρακτηριστικά.


Latest News
![Φρούτα και λαχανικά: Μείωση των εισαγωγών κατά 2,89% το α’ τρίμηνο του 2025 [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_potatoes_onions-2-600x352.png)
Έριξαν προσωρινά ταχύτητα οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών [πίνακες]
Ποια φρούτα και λαχανικά βρίσκονται ψηλά στη λίστα των εισαγωγών - Τι δείχνουν τα στοιχεία για το α' τρίμηνο του 2025

Χάνει έδαφος ο ελληνικός αμπελώνας - Οι μεταβολές
Υψηλός παραμένει ο αριθμός των εκτάσεων με αμπέλι που εγκαταλείφθηκαν από το 2016 – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σταμενίτης: Η ανθεκτικότητα του πρωτογενούς τομέα, η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε
Σε αυνδιάσκεψη για τις προτεραιότητες της πολωνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2025, συμμετείχε ο Διονύσης Σταμενίτης

Τσιάρας: Σύντομα η καταβολή και του υπολοίπου των αποζημιώσεων για πανώλη και ευλογιά
Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι συνεκτική και στηρίζει σταδιακά κάθε κοινωνική ομάδα, είπε από το Mega News, ο Κώστας Τσιάρας

Άμεση λήψη μέτρων για ομαλή αρδευτική περίοδο στην Ηλεία
Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ηλεία ενόψει της νέας αρδευτικής περιόδου

Σε ανοδική τροχιά οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών – Ζητούνται μέτρα για εισαγωγές από Βουλγαρία
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εξαγωγές έως 28/3/2025 2025 – Εν αναμονή των εκτιμήσεων για τις ζημιές από τον παγετό σε καλοκαιρινά φρούτα

Φαραντούρης: Επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν για δασμούς σε κρασιά και αλκοολούχα ποτά από τις ΗΠΑ
Μέτρα αποτροπής και αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών που θα επιφέρει η ενδεχόμενη επιβολή δασμών στους παραγωγούς ζητά ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς Νικόλας Φαραντούρης

Πότε ξεκινά η υποβολή παραστατικών και ποσοτήτων για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις
Πότε ανοίγει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ το σύστημα υποβολής των αιτήσεων ΕΑΕ 2024 – 2027, για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις ενόψει των επικείμενων πληρωμών

Πλημμυρίζουν οι αγορές με ελαιόλαδο Τυνησίας - «Alert» για απάτη και νοθεία
Οι αυξημένες ποσότητες με ελαιόλαδο που εισάγονται από χώρες εκτός ΕΕ οδηγούν σε πτώση των τιμών – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Τσιάρας: Η ανθεκτικότητα του πρωτογενούς τομέα είναι η πρόκληση της εποχής μας
Τι είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στο Star Forum που διοργανώθηκε στη Λαμία