Ο πόλεμος στην Ουκρανία μοιάζει με ισχυρό σεισμό, που θα έχει τσουνάμι επιπτώσεων σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία, ειδικά στις φτωχές χώρες, σύμφωνα με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η σύγκρουση θα οδηγήσει σε χαμηλότερη ανάπτυξη και ταχύτερο πληθωρισμό παγκοσμίως, δήλωσε την Παρασκευή η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μιλώντας σε πάνελ του Ταμείου, σχετικά με τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να στηριχθούν εύθραυστα και επηρεαζόμενα από τις συγκρούσεις έθνη.
Χώρες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα αντιμετωπίσουν πιο σοβαρά προβλήματα χρέους μετά το άλμα του δανεισμού κατά το πρώτο έτος της πανδημίας, είπε χαρακτηριστικά η κ. Γκεοργκίεβα.
Υπογράμμισε επίσης, ότι η Ουκρανία και η Ρωσία μαζί αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τέταρτο του παγκόσμιου εμπορίου σιταριού και το ένα πέμπτο των πωλήσεων καλαμποκιού: « Όσο περισσότερο μένουν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, τόσο περισσότερο τα τρακτέρ για τη συγκομιδή παραμένουν αδρανή, απειλώντας την επισιτιστική ασφάλεια πολύ πέρα από την περιοχή».
Στην περίπτωση που η δεινή αυτή κατάσταση παραταθεί, «θα έχουμε πολύ σημαντικά προβλήματα, τα οποία θα επιβαρύνουν τα ευάλωτα κράτη», σημείωσε, τονίζοντας ότι τείνουμε να εστιάζουμε στα πρωτοσέλιδα και όχι στις βαθύτερες συνέπειες του πολέμου.
Το ΔΝΤ έχει καθήκον να «κρατήσει αυτή την πλήρη εικόνα, ώστε να μπορούν να ληφθούν μέτρα προληπτικά αντί να ανταποκριθεί με πολύ υψηλότερο κόστος στο πρόβλημα όταν παρουσιαστεί», είπε η Γκεοργκίεβα.
Μέσω twitter, η επικεφαλής του ΔΝΤ απηύθυνε έκκληση για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου όσο το δυνατόν ταχύτερα. «Το ολέθριο ανθρώπινο και οικονομικό κόστος του πολέμου στην Ουκρανία μεγαλώνει μέρα με τη μέρα – για την Ουκρανία, την περιοχή και ολόκληρη την διεθνή οικονομία», σημείωσε χαρακτηριστικά.
The devastating human and economic costs of the war in #Ukraine grow by the day—for Ukraine, for the region & the entire global economy. We must do all we can, as fast as we can. We stand ready to support countries affected by the war. 1/2
— Kristalina Georgieva (@KGeorgieva) March 17, 2022
Σε έκθεσή τους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οικονομολόγοι του ΔΝΤ παρουσίασαν μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους οι κλυδωνισμοί από τον πόλεμο θα μπορούσαν να εξαπλωθούν στην παγκόσμια οικονομία. Τόνισαν τους κινδύνους που περιλαμβάνουν αναταραχές σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή και η Αφρική, που προκαλούνται από το υψηλότερο κόστος των τροφίμων και τις δημοσιονομικές πιέσεις στην Ευρώπη όπου οι δαπάνες για την ενεργειακή ασφάλεια και την άμυνα πρόκειται να αυξηθούν.
Latest News
Οι Τζεφ Μπέζος και OpenAI επενδύουν στην startup Physical Intelligence
Η αποτίμηση της startup Physical Intelligence που δραστηριοποιείται στο χώρο της ρομποτικής και στηρίχθηκε από τον Τζεφ Μπέζος φτάνει στα 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια
Ανάσα στην Boeing - Τέλος στην απεργία μετά από επτά εβδομάδες
Οι εργαζόμενοι στην Boeing συμφώνησαν σε μισθολογικές αυξήσεις που θα φτάσουν το 38% σε ορίζοντα τεσσάρων ετών
Σε αναζήτηση «σωτήρα» η TGI Friday's - Οι συνομιλίες με πιθανούς αγοραστές
Η TGI Friday's είναι η πιο πρόσφατη περίπτωση casual εστιατορίων που αναζητά δικαστική προστασία από τους πιστωτές
Γιατί οι νέοι εγκαταλείπουν Nike και Lululemon
Οι νέοι είναι ευμετάβλητοι καταναλωτές, αλλά η μεταστροφή προτιμήσεων μπορεί να είναι καταστροφική για τους λιανοπωλητές
Η «ντροπή της πολυτέλειας» στην Κίνα και το άδειο megastore της Louis Vuitton στο Πεκίνο
Εταιρείες όπως η Louis Vuitton και η Kering διοχέτευσαν δισ. δολ. στην Κίνα για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση
Το διάστημα είναι το νέο πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας - Οι συμμαχίες
Οι ΗΠΑ νικούν την Κίνα στον αγώνα για να κερδίσουν συμμάχους στην κούρσα για το διάστημα
Η Κίνα βάζει στο στόχαστρο πλούσιους και εταιρείες για να αυξήσει τα έσοδα
Οι αρχές στην Κίνα τους ζητούν να κάνουν «αυτοελέγχους» και να πληρώσουν τυχόν φορολογικές υποχρεώσεις που αμέλησαν
Τα υπερκέρδη της βιομηχανίας όπλων και οι θιασώτες της στήριξής τους
Οι ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες βγάζουν πολλά χρήματα — και αυτό είναι πρόβλημα, γράφει το Politico
Πώς ξόδεψαν οι καταναλωτές στο κινεζικό Black Friday
Το Singles Day είναι το αντίστοιχο Black Friday στην Κίνα και διαρκεί για βδομάδες
Η Gen Z είναι τελικά η γενιά που τα βρήκε πιο δύσκολα από τις προηγούμενες;
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι είναι πιο δύσκολο από ποτέ για τους νέους να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι, σε ένα τοπίο αυξανόμενης οικονομικής ανασφάλειας