Την ώρα που η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, ανακοίνωνε ότι διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια στο 20%, ο πρόεδρος Πούτιν έδινε μία ακόμα ψήφο εμπιστοσύνης στην Ρωσίδα Τραπεζίτη, Εβελίνα Ναμπιουλίνα, προτείνοντάς της για τρίτη διαδοχική θητεία.
Όπως υπογράμμισε ο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ζητεί από τη Δούμα να εξετάσει την πρότασή του για επαναδιορισμό της 58χρονης Ναμπιουλίνα, την ερχόμενη Δευτέρα 21 Μαρτίου.
Η θητεία της λήγει τον Ιούνιο, και σύμφωνα με τον Πούτιν η παραμονή της στη θέση αυτή κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να διασφαλίσει τη μακροοικονομική σταθερότητα στη χώρα.
«Κάθε φορά που η κεντρική τράπεζα αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη ευθύνη να διατηρήσει τη μακροοικονομική σταθερότητα, ο πρόεδρος μιλά με τη Ναμπιουλίνα», είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, επιβεβαιώνοντας τις στενές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ Πούτιν και Ναμπιουλίνα, η οποία εξάλλου έχει διατελέσει και οικονομική σύμβουλος του προέδρου.
Η Ναμπιουλίνα δηλώνει αφοσιωμένη μαχήτρια του πληθωρισμού, που αντιστέκεται στις εκκλήσεις ισχυρών βιομηχάνων και του υπουργείου Οικονομίας για μειώσεις επιτοκίων για την αναζωογόνηση της ανάπτυξης.
Γεννήθηκε στην Ούφα του Μπασκορτοστάν στις 29 Οκτωβρίου 1963 σε μια οικογένεια Τατάρων . Ο πατέρας της ήταν οδηγός και η μητέρα της διευθύντρια σε ένα εργοστάσιο. Η Elvira αποφοίτησε από το σχολείο ως εξαιρετική μαθήτρια και φοίτησε στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας. Το 2007 επελέγη για το πρόγραμμα Yale World Fellows .
Καριέρα
Μεταξύ 1991 και 1994 εργάστηκε στην Ένωση Επιστήμης και Βιομηχανίας της ΕΣΣΔ και στη διάδοχή της, Ρωσική Ένωση Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών .
Το 1994, μετακόμισε στο Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης και Εμπορίου, όπου ανήλθε στο επίπεδο της υφυπουργού μέχρι το 1997. Έφυγε από το υπουργείο το 1998.
Πέρασε τα επόμενα δύο χρόνια της Sberbank ως διευθύνοντα σύμβουλό της, πριν επιστρέψει στο Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης και Εμπορίου ως πρώτη αναπληρωτής υπουργός το 2000.
Μεταξύ του 2003 και του διορισμού της ως υπουργός τον Σεπτέμβριο του 2007, προήδρευσε του Κέντρου Στρατηγικής Ανάπτυξης καθώς και μιας συμβουλευτικής επιτροπής που προετοιμαζόταν για τη ρωσική προεδρία του 2006 της ομάδας εθνών της G8 .
Στο πλευρό του Πούτιν
Ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν διόρισε τη Ναμπιουλίνα στη θέση του υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης και Εμπορίου στις 24 Σεπτεμβρίου 2007, αντικαθιστώντας τον Γκρεφ.
Από τον Μάιο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2013, υπηρέτησε ως Βοηθός του Προέδρου Πούτιν για Οικονομικές Υποθέσεις.
Το 2013 διορίστηκε επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας , και έγινε η δεύτερη γυναίκα μετά την Tatiana Paramonova που κατέχει αυτή τη θέση, και επομένως η πρώτη Ρωσίδα στο G8
Τον Μάιο του 2014 ανακηρύχθηκε μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες στον κόσμο από το Forbes , το οποίο σημείωσε ότι «της ανατέθηκε το δύσκολο έργο να διαχειριστεί τη συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου κατά τη διάρκεια της πολιτικής κρίσης της Ουκρανίας και να διευκολύνει την ανάπτυξη μιας οικονομίας που προσπαθεί να αποφύγει ύφεση».
Σε μια προσπάθεια να σταματήσει τη διολίσθηση του ρουβλίου, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας , υπό την ηγεσία της, αύξησε τα επιτόκια, αύξησε ελεύθερα τη συναλλαγματική ισοτιμία και κράτησε ένα ανώτατο όριο στον πληθωρισμό, σταθεροποιώντας έτσι το χρηματοπιστωτικό σύστημα και ενισχύοντας την εμπιστοσύνη ξένων επενδυτών.
Το περιοδικό Euromoney την ονόμασε Διοικητή της Χρονιάς της Κεντρικής Τράπεζας για το 2015.
Το 2017, το βρετανικό περιοδικό The Banker την επέλεξε ως «Central Banker of the Year, Europe».
Η κρίση μετά την εισβολή στην Ουκρανία
Αν και πέρασε χρόνια υπομονετικά χτίζοντας ένα πολεμικό σεντούκι 643 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως μέρος της στρατηγικής «Φρούριο Ρωσία» με στόχο να θωρακίσει τη χώρα σε ενδεχόμενες κυρώσεις, τα πράγματα δεν φαίνεται να της βγαίνουν όπως τα είχε σχεδιάσει.
Πανικόβλητοι Ρώσοι σχημάτισαν μεγάλες ουρές έξω από υποκαταστήματα τραπεζών. Ακόμη και όταν η κεντρική τράπεζα πάγωσε τις συναλλαγές στο χρηματιστήριο της Μόσχας, οι μετοχές των ρωσικών εταιρειών που είναι εισηγμένες στο Λονδίνο υποχώρησαν 98%. Σε απάντηση, η Ναμπιουλίνα υπερδιπλασίασε το βασικό επιτόκιο της Ρωσίας στο 20%, παραδεχόμενη ότι η οικονομία της «αντιμετωπίζει μια εντελώς μη τυπική κατάσταση» υπό «συνθήκες που έχουν αλλάξει ριζικά».
Για να αμβλύνει την πίεση, ο Πούτιν ενέκρινε capital controls που αναγκάζουν ρωσικές εταιρείες και ιδιώτες να πουλήσουν το 80% των εσόδων τους σε ξένο νόμισμα, απαγορεύουν στους Ρώσους να μεταφέρουν ξένο νόμισμα στο εξωτερικό και απαγορεύουν τη λήψη νέων ξένων δανείων.
«Είναι απελπισμένα μέτρα σε μια απελπιστική κατάσταση. Και σχεδόν δεν έχει άλλη επιλογή», λέει στους Financial Times ο Σεργκέι Γκούριεφ, οικονομολόγος στο πανεπιστήμιο Sciences Po στο Παρίσι. «Δεν ξέρω τι μπορείς να κάνεις όταν συμβαίνουν τέτοια πράγματα».
Αλλά τέτοιες δραστικές κινήσεις έχουν συγκλονίσει τους μακροχρόνιους έμπιστους της ρωσίδας οικονομολόγου: «Την σέβομαι τόσο πολύ. Είναι τόσο έξυπνη», λέει ένας υψηλόβαθμος Ρώσος τραπεζίτης στους FT. «Αλλά μου είπε κάποτε ότι αν ίσχυαν τα capital controls, θα παραιτηθεί. Τώρα έχουν εισαχθεί τα capital controls και δεν παραιτήθηκε».
Latest News
Χωρίς... «ταραμασαλάτα» τα σούπερ μάρκετ στη Βρετανία - Τι έχει συμβεί
Η απεργία που έχει ξεκινήσει σε εργοστάσιο παραγωγής σαλτσών και ντιπ στην Αγγλία, έχει αφαιρέσει την νοστιμιά από το αγγλικό τραπέζι!
Η απεργία έληξε, τα δύσκολα παραμένουν για την Boeing
Η Boeing έλυσε τα εύκολα - Τώρα έρχονται τα πιο σκληρά, υπαρξιακά προβλήματα
Στα 50 δισ. η αξία των Rolex Submariner που έχουν κατασκευαστεί μέχρι σήμερα
Δεκάδες μοντέλα της Rolex διαπραγματεύονται πάνω από τις τιμές λιανικής τους στη δευτερογενή αγορά
Θέλει ο Τραμπ εμπορικό πόλεμο; Πώς θα πρέπει να θωρακιστεί η ΕΕ;
Μετά την επανεκλογή Τραμπ πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες ανησυχούν - Ορισμένες φοβούνται ακόμη και έναν εμπορικό πόλεμο - Θα πρέπει η ΕΕ να θωρακιστεί καλύτερα;
Ηχηρή προειδοποίηση ΔΝΤ για την παραγωγικότητα στην Ευρώπη [γράφημα]
Η μεγάλη διαφορά στο κατά κεφαλήν εισόδημα της Ευρώπης με τις Ηνωμένες Πολιτείες αντανακλά πρωτίστως το αυξανόμενο έλλειμμα παραγωγικότητα υποστηρίζει το ΔΝΤ
Η Ευρώπη στο... χακί – Το 1/3 του προϋπολογισμού της ΕΕ για αμυντικές δαπάντες
Η ΕΕ αλλάζει πολιτική μετά την εκλογή Τραμπ - Σχεδόν 400 δισ. ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια θα δαπανηθούν για άμυνα και ασφάλεια
Η Wall Street καλωσορίζει την επιστροφή των παχυλών μπόνους
Μετά από δύο χρόνια ισχνών ή και καθόλου μπόνους, τα golden boys της Wall Street έχουν κάθε λόγο να χαίρονται
Η Volkswagen αυξάνει την επένδυση στη Rivian σε 5,8 δισ. δολάρια - Στα σκαριά η κοινοπραξία
Πόσο αυξάνει την επένδυσή της στη Rivian η Volkswagen - Η συμμετοχή της μητρικής εταιρείας και οι βλέψεις για την κυκλοφορία των ηλεκτρικών μοντέλων
Ποιοι θέλουν τη συγχώνευση των πετρελαϊκών εταιρειών στη Ρωσία - Το σχέδιο και οι αντιδράσεις
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στον τομέα ενέργειας στη Ρωσία έχουν εκφράσει εδώ και καιρό δυσαρέσκεια για τον περιορισμένο έλεγχο του υπουργείου στις εταιρείες πετρελαίου
Ο πλουσιότερος άνδρας της Ευρώπης πηγαίνει στα δικαστήρια τον Μασκ
Ο Μπερνάρ Αρνό ετοιμάζει τη δικαστική διαμάχη των δύο πλουσιότερων ανθρώπων παγκοσμίως - Τι γίνεται με τα ΜΜΕ της LVMH