
Δύο ειδικές επιχειρησιακές ομάδες, μια ευρωπαϊκή και μια διεθνής, συστάθηκαν με στόχο τον συντονισμό και την εφαρμογή των κυρώσεων που επιβλήθηκαν σε βάρος Ρώσων και Λευκορώσων ολιγαρχών που βρίσκονται στους καταλόγους.
Η Task Force «Freeze and Seize» αποτελείται από την Επιτροπή, εθνικές ομάδες επαφής από κάθε κράτος μέλος, την Eurojust και την Europol καθώς και άλλους οργανισμούς και φορείς της ΕΕ, ανάλογα με τις ανάγκες. Θα συντονίζει τις ενέργειες των κρατών μελών της ΕΕ, της Eurojust, της Europol και άλλων υπηρεσιών για την κατάσχεση και, όπου το επιτρέπει η εθνική νομοθεσία, τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων Ρώσων και Λευκορώσων ολιγαρχών, αναφέρει ανακοίνωση της Επιτροπής.
Η Επιτροπή παρέχει στρατηγικό συντονισμό, ενώ η Eurojust και η Europol αναλαμβάνουν τον επιχειρησιακό συντονισμό. Η πρώτη συνεδρίαση της Task Force «Freeze and Seize» έγινε την 11η Μαρτίου.
Τα κράτη μέλη εξειδίκευσαν τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, την κατάσταση στις εν εξελίξει δικαστικές διαδικασίες και τις δυνατότητες δήμευσης περιουσιακών στοιχείων βάσει των κατάλληλων νομικών βάσεων.
Ειδικότερα, η Task Force «Freeze and Seize» («Παγώνουμε και Κατάσχουμε») της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που συστάθηκε για να διασφαλίσει τον συντονισμό σε επίπεδο ΕΕ για την εφαρμογή κυρώσεων κατά των Ρώσων και Λευκορώσων ολιγαρχών που βρίσκονται στις μαύρες λίστες, θα εργάζεται παράλληλα με τη νεοσύστατη Task Force «Ρωσικές ελίτ, πληρεξούσιοι και ολιγάρχες» (REPO), στο πλαίσιο της οποίας η ΕΕ ενεργεί σε συντονισμό με τις χώρες της G7 (Καναδά, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες) καθώς και με την Αυστραλία.
Η συνεργασία μεταξύ της ευρωπαϊκής Task Force «Freeze and Seize» και της διεθνούς Task Force «REPO» είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας των κυρώσεων που επιβάλλονται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Η Επιτροπή έχει δεσμευτεί να συνεργαστεί στενά και να συντονιστεί με τους εταίρους της για να εξασφαλίσει αποτελεσματική συνεργασία σε παγκόσμια κλίμακα.
Στο πλαίσιο των κυρώσεων της ΕΕ, όλα τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν ή ελέγχονται από πρόσωπα που περιλαμβάνονται στους καταλόγους πρέπει να δεσμευτούν. Σήμερα 877 φυσικά πρόσωπα και 62 οντότητες υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο των κυρώσεων της ΕΕ στο πλαίσιο της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Latest News

Οι δασμοί Τραμπ αλλάζουν τις ισορροπίες στη μάχη των αιωνίων
Η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη για την Pepsi, η οποία ήδη βρισκόταν σε μειονεκτική θέση

Γιατί κατρακυλά η αποδοχή της οικονομικής πολιτικής του Τραμπ - Το μήνυμα των Αμερικανών
Το 55% των Αμερικανών αποδοκιμάζει την οικονομική πολιτική του, σύμφωνα με δημοσκόπηση CNBC All-America

Στο έλεος Τραμπ η πολεμική οικονομία του Πούτιν - Οι προειδοποιήσεις των αναλυτών
Η πτώση των τιμών του πετρελαίου αναμένεται να πλήξει την ήδη επιβραδυνόμενη ανάπτυξη στη Ρωσία και να πιέσει σοβαρά τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της Μόσχας

Unicredit: «Πράσινο φως» στην εξαγορά της Banco BPM - Οι όροι
Η Ρώμη ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα επιτρέψει την εξαγορά εάν η UniCredit πληροί ένα σύνολο όρων, οι οποίοι δεν έχουν αποκαλυφθεί πλήρως.

Toblerone: Τέλος εποχής για τη μαύρη σοκολάτα στο Ηνωμένο Βασίλειο
Μετά από σχεδόν 60 χρόνια κυκλοφορίας, η μαύρη εκδοχή της Toblerone περνάει στο χρονοντούλαπο της σοκολατοποιίας

Με νέο στούντιο η Nike στη Σαγκάη - Πώς θα πλησιάσει τον Κινέζο καταναλωτή
Το στούντιο της Nike θα δημιουργεί περιεχόμενο προσαρμοσμένο στην κινεζική πραγματικότητα

Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ φτάνει στην Chinatown
Οι κινεζοαμερικανικές μικρές επιχειρήσεις της Chinatown στοκάρουν εμπορεύματα προκειμένου να καθυστερήσουν τις αυξήσεις τιμών

Η DHL αναστέλλει αποστολές δεμάτων άνω των 800 δολαρίων προς τους Αμερικανούς καταναλωτές
Η DHL διευκρίνισε όμως ότι οι αποστολές αξίας κάτω των 800 δολαρίων, είτε είναι προς επιχειρήσεις είτε προς καταναλωτές, δεν επηρεάζονται από τις αλλαγές

Μεγάλη, έως και επικίνδυνη, η έκθεση των ξένων στις αγορές των ΗΠΑ
H προειδοποίηση που απευθύνει η Deutsche Bank σε όσους έχουν επενδύσει στα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία

Το σχέδιο του Κρετίνσκι πίσω από εξαγορά της Daily Mail - Πώς σκοπεύει να την μεταμορφώσει
Η Royal Mail αναμένεται -εκτός απροόπτου- να περάσει στα χέρια του Τσέχου μεγιστάνα, Ντάνιελ Κρετίνσκι, στα τέλη Απριλίου