
Πανευρωπαϊκό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου επιζητά η Γαλλία, προκειμένου τα μέλη της Ένωσης να βρίσκονται σε καλύτερη θέση να διαπραγματευτούν με τους παραγωγούς, όμως κάποια κράτη μέλη δεν συμφωνούν. Την αποκάλυψη έκανε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.
O Γάλλος υπουργός μιλώντας στη Βουλή αποκάλυψε πως η γαλλική προεδρία της Ε.Ε. έχει καταθέσει πρόταση προς τους εταίρους για μια κοινή γραμμή στην επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου, ώστε οι χώρες να βρίσκονται σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση απέναντι σε εταιρείες προμηθειών όπως η ρωσική Gazprom και η αλγερική Sonatrach. Όμως, παραδέχτηκε πως υπάρχουν ενστάσεις από κάποιες χώρες, χωρίς να τις κατονομάζει.
Πάντως, η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που είναι θετική στην πρόταση, έχοντας προτείνει και η ίδια πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου στην Ε.Ε. Μάλιστα, εν όψει και της επικείμενης συνόδου κορυφής φαίνεται πως δημιουργείται ένα μέτωπο των κρατών του νότου υπέρ του συγκεκριμένου ζητήματος, με τη συμμετοχή επίσης Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης της τετραμερούς.
«Πρόκειται για μια παρέμβαση στην αγορά που προκαλεί νευρικότητα σε κάποιους από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, αλλά είναι μια πρόταση που κάνουμε με τον πρόεδρο (Μακρόν), ώστε να βάλουμε ένα ταβάνι στις τιμές φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο» σχολίασε.
Αντιμέτωπες με την ενεργειακή κρίση που πιέζει επιχειρήσεις και νοικοκυριά, οι περισσότερες χώρες της περιοχής έχουν δρομολογήσει έκτακτα μέτρα στήριξης.
Η ίδια η Γαλλία «πάγωσε» τις εγχώριες τιμές φυσικού αερίου με το κράτος να αναλαμβάνει να καλύψει την διαφορά προς τις γαλλικές εταιρείες φυσικού αερίου. Ένα μέτρο που εκτιμάται πως θα κοστίσει φέτος στα ταμεία 6,4 δισ. ευρώ.
Συνολικό το πακέτο των μέτρων και των επιδοτήσεων για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την ενεργειακή κρίση, συμπεριλαμβανόμενης της επιδότησης μιας έκπτωσης 0,15 λεπτά ανά λίτρο στην τιμή της βενζίνης για όλους τους οδηγούς, θα κοστίσει 22 δισ. ευρώ.


Latest News

Μειωμένος στο 2,2% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάρτιο στην ευρωζώνη - Στο 3,1% στην Ελλάδα
Οι υπηρεσίες αποτελούν η μεγαλύτερη συνιστώσα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 45,7% της τελικής νομισματικής καταναλωτικής δαπάνης

Αντιμέτωπη με νέα αγωγή στη Βρετανία η Google - Πιθανές αποζημιώσεις 5 δισ. λιρών
Η μήνυση ασκείται για λογαριασμό όλων των οργανισμών που εδρεύουν στη Βρετανία και που χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες διαφήμισης αναζήτησης της Google από την 1η Ιανουαρίου 2011
![ΔΝΤ: Ηχηρό καμπανάκι για γήρανση πληθυσμού – Πλήγμα σε ανάπτυξη και συντάξεις [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_demographic22-600x352.png)
Καμπανάκι ΔΝΤ για τη γήρανση του πληθυσμού - «Πλήγμα» σε ανάπτυξη και... συντάξεις
Το ΔΝΤ προβλέπει χαμηλότερη ανάπτυξη και αυξημένες δημοσιονομικές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία

Η ΕΕ απλοποιεί τη διαδικασία για την εφαρμογή του νόμου περί αποψίλωσης των δασών
Τα μέτρα θα πρέπει να οδηγήσουν σε μείωση κατά 30% στο διοικητικό κόστος, ανέφερε η Κομισιόν

Σοκ και δέος: Με δασμούς 245% απειλεί ο Τραμπ την Κίνα και φουντώνει τον εμπορικό πόλεμο
Η Κίνα αντιμετωπίζει τώρα δασμούς έως και 245% στις εισαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες ως αποτέλεσμα των αντίποινων ενεργειών της, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Τι υπόσχονται βιομηχανίες στον Τραμπ για να αποφύγουν το χάος των δασμών
Θα χρειαστούν χρόνια για να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους την ίδια ώρα που η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ παραμένει ασαφής

Το Χονγκ Κονγκ σταματάει την αποστολή δεμάτων στις ΗΠΑ, λόγω των δασμών Τραμπ
Οι ΗΠΑ είναι παράλογες, εκφοβίζουν και επιβάλλουν δασμούς καταχρηστικά, ανακοίνωσαν τα ταχυδρομεία του Χονγκ Κονγκ

Χαμηλότερος από τον αναμενόμενο ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Μάρτιο
Τι θα κάνει η Τράπεζα της Αγγλίας με τα επιτόκια

Η Κίνα αντικαθιστά τον κορυφαίο διεθνή εμπορικό διαπραγματευτή της
Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής για την Κίνα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις - Τι σηματοδοτεί η αλλαγή

Η Nvidia θα «χάσει» 5,5 δισ. καθώς οι ΗΠΑ περιορίζουν τις πωλήσεις chip στην Κίνα
Η Nvidia ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι νέοι περιορισμοί είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση του κινδύνου χρήσης τσιπ H20 σε «έναν υπερυπολογιστή στην Κίνα»