Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η αντιμετώπιση μίας τέτοιας πρόκλησης απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή απάντηση» ενώ σημείωσε ότι «χρειάζονται δράσεις μέχρι τον τερματισμό του πολέμου και της ομαλοποίησης της λειτουργίας των αγορών».
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ζήτημα κορυφαίας σημασίας τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία».
«Οι 4 χώρες συμφωνήσαμε ότι οι λύσεις δεν γίνεται να είναι μόνο εθνικές. Χθες εμείς ανακοινώσαμε μία πρόσθετη δέσμη ρυθμίσεων. Προτείνουμε εναρμονισμένες ευρωπαϊκές πολιτικές παρεμβάσεις απέναντι στις κερδοσκοπικές τάσεις ώστε να επανέλθει η ισορροπία στις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού. Πρέπει να πάρουμε άμεσα αποφάσεις. Δεν γίνεται να μην συγκροτούμε ενιαίο μέτωπο και στο επίπεδο της οικονομίας. Αυτή η ενεργειακή κρίση μπορεί να ξαναξυπνήσει τον εφιάλτη του λαϊκισμού στην ήπειρό μας», είπε ο πρωθυπουργός.
Τέλος, ενημέρωσε ότι η Ελλάδα θα αναλάβει να ανακατασκευάσει το μαιευτήριο της Μαριούπολης που βομβαρδίστηκε. «Να εκφράσω δημόσια τον αποτροπιασμό μου για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, ειδικά στην Μαριούπολη. Η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει όταν τελειώσουν οι εχθροπραξίες να ανακατασκευάσει το μαιευτήριο της Μαριούπολης που βομβαρδίστηκε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Greece is ready to rebuild the maternity hospital in Mariupol, the center of the Greek minority in Ukraine, a city dear to our hearts and symbol of the barbarity of the war.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) March 18, 2022
Οι δηλώσεις των Ντράγκι, Σάντσεθ και Κόστα
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι εξέφρασε την ικανοποίησή του για την σημερινή συνάντηση της Ρώμης, αφιερωμένη στο ενεργειακό, στην οποία συμμετείχαν ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα και, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Είναι ανάγκη να παρέμβουμε αμέσως, όλοι μας ξέρουμε ότι πρέπει να κάνουμε κάτι το ουσιαστικό», δήλωσε ο Ντράγκι. «Ο στόχος είναι να στηρίξουμε την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και, φυσικά, τις επιχειρήσεις», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Ιταλό, τεχνοκράτη πρωθυπουργό, «η Ευρωπαϊκή Ένωση αντέδρασε με μεγάλη αποφασιστικότητα και ενότητα στην επίθεση σε βάρος της Ουκρανίας» και οι χώρες μέλη, τώρα «πρέπει να δείξουν την ίδια πεποίθηση και συνοχή, σε ό,τι αφορά την προστασία των οικονομιών τους από τις συνέπειες του πολέμου και, κυρίως, από την αύξηση της τιμής της ενέργειας».
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, τόνισε ότι στις συζητήσεις που είχαν έγινε αναφορά στην ανάγκη αποθήκευσης της ενέργειας, στην αναγκαία προσπάθεια για να διαχωριστεί η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας από εκείνη του φυσικού αερίου και να επιτευχθεί η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου.
«Σε ευρωπαϊκά προβλήματα απαιτούνται ευρωπαϊκές απαντήσεις», τόνισε από την μεριά του ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, σύμφωνα με τον οποίο, χρειάζεται άμεση δράση. «Οι χώρες μας θα ζητήσουν από την επόμενη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, την εφαρμογή συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για να δοθεί απάντηση σε οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες»
«Η ενεργειακή αυτή κρίση προκλήθηκε από τον Πούτιν. Η Ευρώπη, τώρα, πρέπει να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες της στην ενεργειακή αγορά: να πετύχει την διαφοροποίηση των προμηθειών, να ενισχύσει τις διασυνδέσεις και να κερδίσει το στοίχημα της οικολογικής μετάβασης», υπογράμμισε ο Σάντσεθ.
Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή άμυνα, ο Ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι «ο Πούτιν, με τον αδικαιολόγητο και άδικο πόλεμό του, μας υπενθύμισε ότι η ειρήνη πρέπει να τυχαίνει υπεράσπισης» και για τον λόγο αυτό «οι χώρες μέλη της Ένωσης, την ερχόμενη εβδομάδα πρέπει να εγκρίνουν την Στρατηγική Πυξίδα για την άμυνα».
Ο δε Πορτογάλος πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα, υπογράμμισε ότι «το ενεργειακό αποτελεί κύριο θέμα και για την εφαρμογή των εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας των χωρών της ΕΕ». Για τον λόγο αυτό «η επόμενη Ευρωπαϊκή Σύνοδος πρέπει να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις, ώστε να μην διακοπεί η οικονομική ανάκαμψη και να υπερισχύσει η κοινωνική συνοχή», ολοκλήρωσε ο Κόστα.
Οι πρωθυπουργοί Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας ευχήθηκαν στον Έλληνα ομόλογό τους Κυριάκο Μητσοτάκη γρήγορη ανάρρωση από τον κορωνοϊό.
Οι δηλώσεις των Πρωθυπουργών της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας μετά την τετραμερή σύσκεψή τους:
Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού μετά την τετραμερή σύσκεψη:
«Κάναμε πιστεύω σήμερα ένα σημαντικό βήμα προς τη διαμόρφωση μιας ενιαίας Ευρωπαϊκής απάντησης στη δραματική αύξηση των τιμών ενέργειας.
Χρειάστηκε, δυστυχώς, αγαπητέ Mario, αγαπητέ Pedro, αγαπητέ António να συμμετάσχω μέσω τηλεδιάσκεψης εξαιτίας της ασθένειάς μου από τον Covid. Έτσι στερήθηκα την εξαιρετική φιλοξενία του Mario. Όμως αυτό δεν εμπόδισε καθόλου τη συζήτηση και το συντονισμό με τους φίλους Πρωθυπουργούς σε ένα ζήτημα κορυφαίας σημασίας για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή των χωρών μας, όπως τονίστηκε και από τους τρεις προλαλήσαντες.
Και μιλάω για τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τις συνακόλουθες ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα διεθνώς, κυρίως όμως τις εξωφρενικές ανατιμήσεις στο κόστος της ενέργειας. Για την απειλή, με άλλα λόγια, του πληθωρισμού σήμερα, αλλά και τις προοπτικές της υπέρβασής του και της επιστροφής στην ανάπτυξη αύριο.
Κοινή μας πεποίθηση είναι πως η αντιμετώπιση μιας τέτοιας πρόκλησης, που αφορά κυρίως τα πιο ευάλωτα στρώματα σε όλα τα κράτη-μέλη της Ένωσης αλλά και τις επιχειρήσεις μας, και κυρίως τις πιο μικρές επιχειρήσεις μας, απαιτεί και κοινή ευρωπαϊκή απάντηση. Δράσεις που θα προφυλάσσουν τις κοινωνίες μας, τουλάχιστον μέχρι τον τερματισμό του πολέμου και την ομαλοποίηση της λειτουργίας των αγορών, καθώς καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει πλήρως και αποτελεσματικά μόνη της μία τέτοια κρίση. Γιατί όταν οι τιμές του ηλεκτρισμού, της θέρμανσης, αυξάνονται πέντε-έξι φορές, κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να τις καλύψει.
Συνεπώς, οι τέσσερις χώρες μας συμφωνήσαμε ότι οι λύσεις δεν μπορεί να είναι μόνο εθνικές. Όπως ανέφερε και ο Pedro και ο Mario και ο António, κάθε χώρα έχει δρομολογήσει το δικό της εθνικό πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Χθες, εμείς ανακοινώσαμε μια πρόσθετη δέσμη ρυθμίσεων, ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, ώστε αθροιστικά οι ενισχύσεις που έχουν δοθεί από το φθινόπωρο να πλησιάζουν τα 4 δισεκατομμύρια.
Θα επαναλάβω, όμως, αυτό το οποίο είπαν και οι υπόλοιποι Πρωθυπουργοί: οι εθνικές πρωτοβουλίες δεν αρκούν. Και γι΄αυτό και προτείνουμε, σε πρώτη φάση, να υπάρξουν εναρμονισμένες ευρωπαϊκές πολιτικές παρεμβάσεις απέναντι σε κερδοσκοπικές τάσεις, ώστε να επανέλθει η ισορροπία στις τιμές του φυσικού αερίου αλλά και του ηλεκτρισμού.
Όλοι πιστεύουμε στις ελεύθερες αγορές, αλλά πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης. Κι όταν αυτό ξεκάθαρα δεν συμβαίνει, όταν οι αγορές γίνονται έρμαια των κερδοσκόπων, τότε έρχεται η ώρα κάποιας κεντρικής ρύθμισης, κάποιας κεντρικής παρέμβασης. Αυτή είναι και η ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών και μία τέτοια κοινή ευρωπαϊκή παρέμβαση εισηγούμαστε η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα.
Και είμαι σίγουρος ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ερχόμενης εβδομάδας δεν πρέπει απλά να γίνει αντιληπτή η κρισιμότητα των περιστάσεων, αλλά -όπως είπε και ο Pedro- πρέπει να πάρουμε αποφάσεις άμεσα, να δράσουμε υπέρ της Ευρώπης και των Ευρωπαίων, των πολιτών μας. Δεν γίνεται σε επίπεδο διπλωματίας να απαντάμε από κοινού, και σωστά, στη ρωσική επιθετικότητα, αλλά να μην συγκροτούμε ένα ενιαίο μέτωπο και στο επίπεδο της οικονομίας που πλήττεται από αυτήν. Πρόκειται για έναν κίνδυνο που απειλεί την ανάκαμψη μετά την πανδημία.
Πρόκειται όμως και για μία νάρκη στην ευρωπαϊκή ιδέα και στη δημοκρατία. Μπορεί αυτή η ενεργειακή κρίση να ξυπνήσει ξανά τον εφιάλτη του λαϊκισμού στην ήπειρό μας. Και σε αυτό το πεδίο πληρώσαμε, ειδικά εμείς στην Ελλάδα, βαρύ τίμημα τα δέκα προηγούμενα χρόνια. Δεν πρέπει να ξαναδούμε, σε καμία περίπτωση, τα ίδια φαινόμενα.
Γι’ αυτό και πρέπει να μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος, να παρεμβαίνουμε δραστικά και άμεσα, όταν απαιτείται ευρωπαϊκή παρέμβαση και αυτή η ευρωπαϊκή παρέμβαση, η άμεση, δεν θέτει σε αμφισβήτηση -όπως είπαν και οι φίλοι συνάδελφοι Πρωθυπουργοί- τους κεντρικούς μας άξονες για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. Με περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας -και οι τέσσερις χώρες είμαστε εξαιρετικά ανταγωνιστικές στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας- με διαφοροποίηση ως προς τις πηγές προμήθειας φυσικού αερίου, με περισσότερο LNG, με έμφαση στις διασυνδέσεις, να δούμε τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στις διασυνδέσεις της ιβηρικής χερσονήσου με τη Γαλλία, στις διασυνδέσεις της Ελλάδος με την Ιταλία, να επενδύσουμε στις διασυνδέσεις μας με την αφρικανική ήπειρο. Και βέβαια να εξακολουθούμε να επενδύουμε στην εξοικονόμηση, καθώς η πιο φθηνή ενέργεια είναι αυτή την οποία δεν καταναλώνουμε ποτέ.
Τέλος, μία γρήγορη αναφορά στα ζητήματα της Στρατηγικής Πυξίδας. Νομίζω ότι συμφωνήσαμε ότι το κείμενο το οποίο πιστεύουμε ότι θα εγκρίνουμε στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι φιλόδοξο, με τις μικρές προσαρμογές που ακόμα χρειάζεται να γίνουν. Και τα γεγονότα στην Ουκρανία έρχονται να αποδείξουν αφενός την ανάγκη μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στον αναθεωρητισμό και στις επιβουλές των τρίτων μερών, αλλά και την ανάγκη της συνεργασίας μας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το ΝΑΤΟ.
Είναι ζητήματα τα οποία θα μας απασχολήσουν έντονα τους επόμενους μήνες, όπως θα μας απασχολήσει βέβαια και η αύξηση των εθνικών αμυντικών προϋπολογισμών και ο τρόπος με τον οποίο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε αυτές τις σημαντικές επενδυτικές δαπάνες που σίγουρα θα επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς μας. Γίνονται όμως για έναν κοινό, έναν ουσιαστικό, έναν ευρωπαϊκό σκοπό.
Τέλος, αγαπητέ Mario, να εκφράσω δημόσια τον αποτροπιασμό μου για όσα συμβαίνουν, σήμερα που μιλάμε, στην Ουκρανία, ειδικά στη Μαριούπολη. Γνωρίζετε το έντονο ελληνικό ενδιαφέρον για την πόλη αυτή, η οποία έχει μετατραπεί σε σύμβολο αντίστασης του ουκρανικού λαού απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, καθώς εκεί κατοικούν παραπάνω από 100.000 ελληνικής καταγωγής Ουκρανοί.
Και επειδή πρέπει να σκεφτόμαστε και την επόμενη μέρα, η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει -όταν τελειώσουν οι εχθροπραξίες και ξεκινήσει η διαδικασία της αποκατάστασης- να ανακατασκευάσει το Μαιευτήριο της Μαριούπολης το οποίο και βομβαρδίστηκε τις τελευταίες ημέρες, ως μια μικρή έμπρακτη στήριξη στη μεγάλη προσπάθεια ανοικοδόμησης που θα πρέπει να κάνει η Ουκρανία, όταν με το καλό, σύντομα ελπίζουμε, τελειώσουν οι εχθροπραξίες.
Και πάλι ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου έδωσες, αγαπητέ Mario, να συμμετέχω έστω και διαδικτυακά σε αυτή την πολύ σημαντική συνάντηση. Και θα σας δω από κοντά, με το καλό, σε λίγες μέρες στις Βρυξέλλες».
Latest News
Μαθήματα τουρκικών από την Gazprom στους εργαζομένους της - Ο ρόλος της Άγκυρας
Υπάλληλοι της Gazprom μετακομίζουν στην Κωνσταντινούπολη με παχυλούς μισθούς
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
Εκτεταμένες κυρώσεις στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα από τις ΗΠΑ - Ράλι στο Brent
Η κίνηση στο πετρέλαιο έρχεται από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο
«Τριμερής» Κοπελούζου – ΑΔΜΗΕ – EETC για είσοδο στον GREGY – Στα «σκαριά» η επενδυτική συμφωνία
Για το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου η Elica του ομίλου Κοπελούζου, ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος Διαχειριστής (EETC) πυκνώνουν τις επαφές τους
Protergia: Οι πρώτες νικητές του Powergiving
Μέσα από το Powergiving, η Protergia θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2025, 12 μηνιαίες κληρώσεις με 111 νικητές
ΔΕΗ: Ξεκινά η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ για τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία
Η μονάδα θα καλύπτει ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης πάνω από 10%, καθώς και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 75%, σύμφωνα με τη ΔΕΗ
Bloomberg: Το 2030 βλέπει ο Κοπελούζος να ξεκινάει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου
Η Ελλάδα καθίσταται πύλη εισαγωγών στην Ευρώπη με το έργο GREGY, γράφει το Bloomberg
Άλμα 32% στις τιμές φυσικού αερίου το δωδεκάμηνο - Οι κίνδυνοι για τη βιομηχανία [γράφημα]
Καμπανάκι για τον πληθωρισμό από συνολικό κόστος ενέργειας και αυξήσεις στο ρεύμα - Οι προκλήσεις στο φυσικό αέριο
Reuters: Το χάσμα των τιμών της ενέργειας πλήττει δυσανάλογα τον ευρωπαϊκό νότο
Μεγάλο μέρος της αντίθεσης στις τιμές ενέργειας μεταξύ της νοτιοανατολικής και βόρειας Ευρώπης οφείλεται στο ύψος των επενδύσεων
Με ρυθμούς-ρεκόρ 7ετίας αδειάζουν οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Οι ανησυχίες του καλοκαιριού
Σε μια ασυνήθιστη κατάσταση, το φυσικό αέριο για παράδοση το καλοκαίρι διαπραγματεύεται με μεγάλο risk premium