
Σε …«γεφύρι της Άρτας» εξελίσσεται το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων, καθώς παρότι ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 22,4% σε ένα έτος, ο συνολικός αριθμός των εκκρεμών κύριων και επικουρικών συντάξεων παραμένει σε υψηλά επίπεδα, δηλαδή σε 242.061 αιτήσεις.
Πρόκειται για τα επίσημα στοιχεία του e – ΕΦΚΑ για το 2021, που περιλαμβάνονται στην έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής και απεικονίζουν το μέγεθος του προβλήματος.
Την ίδια ώρα ο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης ανακοινώνει την έκδοση των πρώτων συντάξεων από τους 458 ιδιώτες εκκαθαριστές – πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους – οι οποίοι εντάσσονται σταδιακά στη διαδικασία απονομής από τα τέλη του 2021. Ο υπουργός εκφράζει την πεποίθηση ότι σύντομα το μέτρο θα συμβάλει στην γρήγορη αποκλιμάκωση του προβλήματος
Στην αντίπερα όχθη η Ομοσπονδία των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ μιλάει για την έκδοση «πενιχρού αριθμού συνταξιοδοτικών αποφάσεων» (μόλις 50 σε σύνολο 105.000) που εκδόθηκαν από τους ιδιώτες εκκαθαριστές και επισημαίνει ότι «οι περισσότερες εξ αυτών είναι εντελώς λάθος».
Στο μεταξύ τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση τέταρτου τριμήνου του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, είναι αποκαλυπτικά. Συνολικά, 242.061 φάκελοι για κύριες και επικουρικές συντάξεις βρίσκονται σε αναμονή, εκ των οποίων οι 182.874 είναι ληξιπρόθεσμοι, δηλαδή βρίσκονται σε καθυστέρηση για πάνω από τρεις μήνες. Η δαπάνη αποπληρωμής φθάνει τα 522,6 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία τα 459 εκατομμύρια αφορούν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ωστόσο, η εικόνα είναι σημαντικά βελτιωμένη σε σχέση με το παρελθόν.
Κύριες συντάξεις. Συνολικά, μέσα σε ένα χρόνο, οι εκκρεμότητες στις κύριες συντάξεις μειώθηκαν κατά 22,4% καθώς από 152.949 στο τέλος του 2020 έφθασαν τις 118.269 στο τέλος του 2021. Να σημειωθεί ότι οι ληξιπρόθεσμες (εκκρεμείς πάνω από 90 ημέρες) αιτήσεις κύριας συνταξιοδότησης ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου 86.328.
Επικουρικές συντάξεις. Και στον κλάδο της επικουρικής ασφάλισης, ο συνολικός αριθμός εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης εμφανίζεται ελαφρώς μειωμένος. Τον Δεκέμβριο 2021 οι εκκρεμείς αιτήσεις ήταν 123.792, ενώ το Σεπτέμβριο έφθαναν τις 124.461 αιτήσεις. Οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις επικουρικής σύνταξης στο τέλος του 2021 ήταν 96.546.
Τέλος, ο αριθμός των νέων αιτήσεων για συνταξιοδότηση στον e-ΕΦΚΑ αυξήθηκε το 2021 σε 163.872 από 162.906 το 2020.


Latest News

Πόσο αυξάνονται οι μισθοί μετά την κατάργηση των εισφορών για υπερωρίες και νυχτερινά
Από την 6η Μαρτίου σε ισχύ το μέτρο – Εγκύκλιος του e- ΕΦΚΑ μe αναλυτικά παραδείγματα

ΑΑΔΕ: Δεσμεύτηκε παράνομο φρέον 8,2 τόνων από την Τουρκία – Πρόστιμο 2,9 εκατ. ευρώ
Οι ελεγκτές ΑΑΔΕ προχώρησαν στη δέσμευση του παράνομου εμπορεύματος, ενώ σχηματίστηκε και δικογραφία

Ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων από νομικά πρόσωπα - Αναλυτικά οι προθεσμίες
Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ - Ο τρόπος επιβολή και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά

Παρατείνεται η αγωνία για το τεκμαρτό εισόδημα - Στις 28 Μαρτίου η συζήτηση στο ΣτΕ
Αναβλήθηκε η συζήτηση για τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης - Τι ζητούν οι επαγγελματίες

Απλοποιείται η διαδικασία έκδοσης ψηφιακών δελτίων αποστολής - Οι αποφάσεις
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Νωρίτερα οι συντάξεις Απριλίου - Πότε «κληρώνει» και για τα αναδρομικά
Aνακοίνωθηκαν οι ημερομηνίες πληρωμής για τις συντάξεις - Μέχρι το Πάσχα θα γίνει η καταβολή ποσών για αναδρομικά έως και 12.000 ευρώ

ΕΦΚΑ: Μικρή η ανταπόκριση για τη συνταξιοδότηση των μη μισθωτών με οφειλές έως 30.000 ευρώ
Μόλις 2.000 έχουν λάβει τη σύνταξη - Αργοί οι ρυθμοί υλοποίησης των ευεργετικών διατάξεων του μέτρου

Τέλος χρόνου για οφειλές στους Δήμους - Πώς μπορείτε να εξοφλήσετε σε 60 δόσεις
Εκπνέει η προθεσμία για υποβολή των αιτήσεων ένταξης στην ευνοϊκή ρύθμιση - Η προσαύξηση

Η ΔΥΠΑ στον Έβρο - Πάνω από 400 νέες θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις στον Έβ
Το Νοέμβριο η ΔΥΠΑ υλοποίησε 3 νέες δράσεις για την ενίσχυση της αγοράς εργασίας στον Έβρο, συνολικού προϋπολογισμού 18,5 εκ. ευρώ

ΚΕΠΕ: Εκρηκτική άνοδος κατά 185% των κενών θέσεων εργασίας σε τέσσερα έτη
Τα αναλυτικά στοιχεία ανά οικονομική δραστηριότητα