Η ζωή για τους περίπου 3 εκατομμύρια κατοίκους του Κιέβου έχει αλλάξει δραματικά από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι σταθμοί του μετρό του Κιέβου έχουν γίνει καταφύγια και οι απλοί πολίτες έχουν γίνει εθελοντές στην πρώτη γραμμή του πολέμου. Στις τσέπες τους, η εφαρμογή που κάποτε τους πουλούσε εισιτήρια για τα μέσα μαζικής μεταφοράς τώρα εκπέμπει προειδοποιήσεις αεροπορικών επιδρομών δεκάδες φορές την ημέρα.

Η εφαρμογή, Kyiv Digital, μετατράπηκε «εν μία νυκτί» από τους προγραμματιστές της σε εργαλείο επιβίωσης εν καιρώ πολέμου, δήλωσε στο Euronews Next εκπρόσωπος της ομάδας της εφαρμογής.

«Η εφαρμογή αναφέρει τώρα ειδοποιήσεις αεροπορικής επιδρομής, σας λέει πού να βρείτε το πλησιέστερο καταφύγιο βομβών, ένα φαρμακείο που λειτουργεί, ένα βενζινάδικο ή πώς να βοηθήσετε τον ουκρανικό στρατό», είπε.

Καθώς ο πόλεμος φτάνει στην τρίτη του εβδομάδα, η εφαρμογή Kyiv Digital έχει επίσης φτάσει να εξυπηρετεί έναν ακόμη πιο σκοτεινό σκοπό: οι κάτοικοι της ουκρανικής πρωτεύουσας μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για να ανεβάσουν στοιχεία για ύποπτα εγκλήματα πολέμου από τον ρωσικό στρατό και να βρουν κέντρα αιμοδοσίας για να βοηθήσουν τους τραυματίες στις μάχες.

Η εφαρμογή, την οποία έχουν κατεβάσει περίπου 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι, διαδραματίζει βασικό ρόλο στην πολεμική προσπάθεια, δήλωσε ο αντιδήμαρχος του Κιέβου και επικεφαλής αξιωματικός ψηφιακού μετασχηματισμού Petro Olenych σε μηνύματα Telegram που εστάλησαν στο Euronews Next

«Η δουλειά όλων είναι εξαιρετικά σημαντική στις μέρες μας. Ο ταχυμεταφορέας που παραδίδει τρόφιμα. Εθελοντές που παραδίδουν ιατρικές προμήθειες όλη την ημέρα. Ο στρατός που μας προστατεύει. Όλοι είναι στη θέση τους και κάνουν το καλύτερο» είπε.

«Η κύρια δουλειά μας τώρα είναι να κρατάμε ενήμερους τους κατοίκους του Κιέβου, να προσαρμόσουμε τις υπηρεσίες για την άνεση και την ασφάλεια των πολιτών και να διατηρήσουμε την επικοινωνία και το έργο της αστικής υποδομής. Συμβάλλουμε στη νίκη».

Από τότε που ξεκίνησε η μεταμόρφωσή της, η Kyiv Digital πρόσθεσε χάρτες με καταστήματα τροφίμων που είναι ακόμη ανοιχτά, κτηνιατρικές κλινικές και φαρμακεία που λειτουργούν ως απάντηση σε αιτήματα των κατοίκων της πρωτεύουσας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία