Η πολύκροτη αποστολή της Ευρώπης για την αναζήτηση ζωής στον πλανήτη Άρη, που ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, ακυρώνεται προσωρινά λόγω της αναστολής της συνεργασίας με τη Ρωσία, εξαιτίας των κυρώσεων. Την ανακοίνωση έκανε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA).
Το ύψους 1,68 δισ. ευρώ project ExoMars έμεινε από… πύραυλο, καθώς η αποστολή επρόκειτο να εκτοξευθει με τη χρήση ενός ρωσικού πυραύλου Proton και κατόπιν να χρησιμοποιήσει ένα ρωσικό μηχανισμό προσγείωσης προκειμένου το ρομποτικό όχημα Rosalind Franklin να ξεκινήσει την εκστρατεία διερεύνησης της επιφάνειας του Άρη.
Η ESA προσπάθησε να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις, όμως κρίθηκε πως ήταν εξαιρετικά πολύπλοκος ο επανασχεδιασμός όλης της αποστολής και των τεχνικών της σημείων, μετά την εξαίρεση της Ρωσίας από το project. Έτσι η αποστολή αναβάλλεται για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, ήτοι δηλαδή για το 2026, με τον γενικό διευθυντή Τζόζεφ Ασμπάχερ να σχολιάζει πως ακόμη και ο στόχος αυτός μοιάζει τεχνικά και οικονομικά εξαιρετικά δύσκολος. Η επόμενη επικρατέστερη ημερομηνία εκτόξευσης είναι το 2028, όταν η Γη και ο Άρης θα βρίσκονται και πάλι σε πιο σωστή και κοντινή ευθυγράμμιση μεταξύ τους.
Η αναβολή της αποστολής στον Άρη δεν είναι το μοναδικό δυσμενές αποτέλεσμα της διατάραξης της συνεργασίας με τη Ρωσία. Όλες οι εκτοξεύσεις που θα γίνονταν με πυραύλους τύπου Soyuz έχουν μπει στον πάγο μετά και την απόσυρση όλου του προσωπικού της Roscosmos, ήτοι της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας. Αυτό επηρέασε τέσσερις αποστολές της ESA, ήτοι την εκτόξευση δύο δορυφόρων Galileo φέτος, όπως και τις εκτοξεύσεις του διαστημικού τηλεσκόπιου Euclid και του δορυφόρου για την κλιματική αλλαγή EarthCare το 2023.
Ερωτηματικά έχουν διατυπωθεί και για την συνεργασία των Αμερικανών με τους Ρώσους στη λειτουργία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας, οι αστροναύτες του ISS, τέσσερις Αμερικανοί, δύο Ρώσοι και ένας Γερμανός συνεχίζουν να εργάζονται μαζί κανονικά.
Latest News
Γιατί τα υποθαλάσσια καλώδια είναι «πειρασμός» για τους σαμποτέρ
Επιχειρήσεις και κυβερνήσεις βασίζονται στα υποθαλάσσια καλώδια για κρίσιμες δραστηριότητες - Πόσο ασφαλή είναι και πώς προκαλούνται φθορές
Η Baidu έκανε την έκπληξη - Πτώση εσόδων αλλά μικρότερη από το αναμενόμενο
Η Baidu κατέγραψε αύξηση 12% των εσόδων της από μη διαδικτυακό μάρκετινγκ στα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια
Visa: 10 συμβουλές για να κάνετε τις αγορές σας με ασφάλεια
Όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση της Visa «Απειλές απάτης στις γιορτές 2024»’, οι απειλές κλιμακώνονται αυτή την περίοδο
Η Ινδονησία «στρίμωξε» την Apple - Πώς κέρδισε δεκαπλάσια επένδυση
Η Apple «πείστηκε» να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο αξεσουάρ και εξαρτημάτων στο Μπαντούνγκ της Δυτικής Ιάβας
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Πώς ο Τραμπ επιδιώκει να φέρει στα μέτρα του... Μασκ τον νόμο για αυτόνομα αυτοκίνητα
Η ομάδα Τραμπ επιδιώκει να κάνει πιο εύκολους τους κανόνες για την κατασκευή αυτόνομων αυτοκινήτων - Τυχαίο...;
Αυξημένες κατά 25% οι κυβερνοαπειλές στο λιανεμπόριο ενόψει της Black Friday
Οι απατεώνες συχνά παρουσιάζονται ως μεγάλα καταστήματα όπως η Amazon, η Walmart και το Etsy
«Θύμα» της επιτυχίας της η Nvidia - Τεράστια κέρδη αλλά κάτω από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις
Οι μετοχές της Nvidia υποχώρησαν περίπου 5% σε διευρυμένες συναλλαγές μετά την ανακοίνωση όπως αναφέρει το Bloomberg
Τι αξίζει η Google χωρίς τον Chrome;
Στη «δίκη της δεκαετίας» οι Αμερικανοί δικαστές ζητούν από την Google να αποχωριστεί τον Chrome. Πόσο σημαντικός είναι ο browser για τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό;
Πού επεκτείνουν τη δράση τους Κινέζοι χάκερ - Ποιους διπλωμάτες παρακολουθεί το Ιράν
Τι δείχνει η τελευταία Έκθεση Δραστηριότητας APT της ESET για την κυβερνοασφάλεια και τη δράση επιλεγμένων ομάδων προηγμένων επίμονων απειλών (APT)