Tον Ιούνιο του 1941, όταν ο Χίτλερ εξαπέλυσε την «Επιχείρηση Βαρβαρόσα» εναντίον μιας απροετοίμαστης Σοβιετικής Ενωσης, πίστευε ότι οι στρατιές του θα έχουν μπει στο Λένινγκραντ ή τη Μόσχα πριν από τα Χριστούγεννα.
Επεσε έξω.
Μπήκαμε στην τέταρτη εβδομάδα πολέμου στην Ουκρανία. Και για ένα πράγμα είμαστε βέβαιοι: ούτε στον Πούτιν ήλθαν τα πράγματα όπως τα είχε υπολογίσει
Οι Ρώσοι δεν κάνουν στρατιωτικό περίπατο. Εχουν μεγάλες απώλειες και δεν τους υποδέχεται κανείς ως ελευθερωτές.
Η Ουκρανία καταστρέφεται, αλλά οι Ουκρανοί αντιστέκονται κι ο Ζελένσκι έχει γίνει παγκόσμιος ήρωας.
Η Δύση αντέδρασε πολύ πιο γρήγορα, ενιαία κι αποφασιστικά από όσο υπολόγιζε το Κρεμλίνο.
Η Ρωσία βρίσκεται πλέον στα όρια της χρεοκοπίας και κυρίως στα όρια της καταστροφής όχι μόνο της οικονομίας της αλλά και των φίλων του Πούτιν.
Ε, δεν το λες και μεγάλη επιτυχία.
Υποθέτω ότι ο Πούτιν είχε υποτιμήσει και τις αντιστάσεις και τις αντιδράσεις του δυτικού κόσμου.
Είχε σωστά υπολογίσει ότι το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ δεν θα επιλέξουν την πολεμική εμπλοκή. Κι έκανε λάθος συμπεραίνοντας πως ως εκ τούτου οι αντιδράσεις τους θα περιορίζονταν σε συμβολικές ψευτο-κυρώσεις όπως στον πόλεμο της Οσετίας (2008) και της Κριμαίας (2014).
Η ίδια η εξέλιξη των γεγονότων δείχνει ότι έπεσε έξω. Με ανυπολόγιστο κόστος για την Ουκρανία, αλλά και για τη Ρωσία.
Διότι το βασικό λάθος δεν ήταν στρατιωτικό. Ηταν πολιτικό.
Ο Πούτιν ξεκίνησε έναν πόλεμο φοβούμενος (όπως ισχυρίζονται ο ίδιος και οι φίλοι του…) την απομόνωση της Ρωσίας. Κι ακόμη κι αν τον κερδίσει, θα βγει από τον πόλεμο πιο απομονωμένος από ποτέ.
Χρειάζεται να είσαι «ρωσοτσολιάς» στην Ελλάδα για να μη βλέπεις πως όλα τα αποθέματα επιρροής που έχτισε εδώ και τριάντα χρόνια η Ρωσία στον δυτικό κόσμο τινάχτηκαν στον αέρα. Και πως η Μόσχα γίνεται ξανά αποδιοπομπαίος τράγος, όπως την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Φυσικά τα πράγματα έχουν πάρει τον δρόμο τους. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Ρωσία παραμένει ένα μεγάλο μέγεθος κι αυτό θα αξιολογηθεί κάποια στιγμή στο μέλλον. Αλλά για τον Πούτιν και το καθεστώς του δεν υπάρχει ορατός δρόμος επιστροφής.
Μπορεί να κατεδαφίσουν την Ουκρανία ή να κρεμάσουν ανάποδα τον Ζελένσκι. Δεν έχω δει όμως στην Ιστορία κανέναν πολιτικό ηγέτη να βγαίνει ανέγγιχτος από έναν χαμένο πόλεμο.
Διότι αν δεν κερδίσεις τον πόλεμο που ξεκίνησες, αυτό σημαίνει ότι τον έχασες. Κι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, όλοι έχουμε καταλάβει ποιος είναι ο «μονά – ζυγά» χαμένος.
Latest News
Η οικονομία με τα μάτια των ξένων
Η Ελλάδα, είπε, άλλαξε, αλλά δεν ανθεί
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα