
Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι ενέκρινε νέα δέσμη μέτρων ύψους 4,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη των πολιτών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα λόγω της αύξησης της τιμής της ενέργειας. Οι φόροι επί των καυσίμων θα μειωθούν κατά 25 λεπτά του ευρώ το λίτρο για ένα μήνα. Στην συνέχεια θα επανεξεταστεί η πορεία των τιμών και θα ληφθούν ανάλογες αποφάσεις. «Δεν μπορούμε να λάβουμε αποφάσεις για μεγάλο διάστημα θα μπορούσε να αποτελέσει ακόμη και μπούμερανγκ», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός οικολογικής μετάβασης Ρομπέρτο Τσινγκολάνι.
Η στήριξη των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα επεκτείνεται: από 4 εκατομμύρια πολίτες, εγκρίνεται κρατική παρέμβαση για την συγκράτηση των τιμών στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, η οποία θα αφορά 5.200.000 κατοίκους της χώρας. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να πληρώνουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού και αερίου σε δόσεις σε διάστημα μέχρι και 24 μήνες.
Ζητούμενο η ενιαία αντιμετώπιση της κρίσης από την ΕΕ
Παράλληλα ο Ιταλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι μεγάλο μέρος των μέτρων αυτών θα στηριχθεί στην φορολόγηση των υπερκερδών των εταιριών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας. Ο στόχος είναι να επιβληθεί φόρος του 10% επί του τζίρου των επιχειρήσεων του συγκεκριμένου τομέα. Οι εισαγωγείς καυσίμων δεν πρέπει να βγουν χαμένοι, αλλά ούτε και να υπάρξουν αυξήσεις που δεν δικαιολογούνται, λέει ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός.
Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση της Ρώμης θα προσπαθήσει να εξακριβώσει πόσα συμβόλαια είχαν υπογραφεί εδώ και καιρό με σταθερές τιμές και πόσα επηρεάστηκαν-πρόσφατα- από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αρκετοί σχολιαστές, βέβαια, υπογραμμίζουν ότι η φορολόγηση των υπερκερδών δεν είναι μέτρο εύκολης εφαρμογής και ότι κινδυνεύει να αποτελέσει, σε ένα βαθμό, μόνον μια μεμονωμένη προσπάθεια, χωρίς ουσιαστική συνέχεια.
Ο Μάριο Ντράγκι μετά από τις κινήσεις αυτές περιμένει την απάντηση και την κινητοποίηση της Ευρώπης. Διότι και στην χθεσινή, τετραμερή σύνοδο Ιταλίας, Ελλάδας, Πορτογαλίας και Ισπανίας που οργανώθηκε στην Ρώμη, αυτό που προέκυψε με σαφήνεια είναι ότι η ΕΕ, πρέπει να αντιμετωπίσει, ενωμένη, τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της ουκρανικής κρίσης.Αρχίζοντας, όπως τόνισε ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός από την επίτευξη μιας «ενιαίας, ευρωπαϊκής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας».
Deutsche Welle
Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη


Latest News

Ταϊβάν: Φρένο στις ανοικτές πωλήσεις μετοχών εν μέσω δασμολογικής αβεβαιότητας
Η Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας της Ταϊβάν σημείωσε ότι οι περιορισμοί θα συνεχιστούν, χωρίς να αναφέρει πότε μπορεί να αρθούν.

Τα πρώτη κινεζικά αεροπλάνα COMAC πετούν στο Βιετνάμ
Η COMAC ήδη από το 2024 αύξησε τα σχέδια πωλήσεων και παραγωγής και εμπορεύεται το C919 εκτός Κίνας.

Γιατί οι ντομάτες γίνονται θύματα του εμπορικού πολέμου
Νέοι φόροι θα πλήξουν τις αμερικανικές εισαγωγές φρέσκων ντοματών από το Μεξικό από τον Ιούλιο, εκτός εάν επιτευχθεί μια νέα συμφωνία

Τι περιμένει ο Μασκ από την επίσκεψη στην Ινδία - Η συνάντηση με Μόντι
Ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X για την επικείμενο ταξίδι

«Ευκαιρίες στο χάος» των ΗΠΑ αναζητούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες
Με ράλι προσφορών προσπαθούν να ξεστοκάρουν εν όψει επικείμενων ανατιμήσεων λόγω των δασμών Τραμπ

Η σοκολάτα Ντουμπάι προκαλεί έλλειψη φιστικιών ενώ οι TikTokers τρελαίνονται
Οι παγκόσμιες τιμές φιστικιού αυξάνονται κατά το ένα τρίτο καθώς η ζήτηση για μπάρες γεμάτες με κρέμα συνεχώς αυξάνεται

Unicredit: «Πράσινο φως» υπό όρους για την απόκτηση της Banco BPM
Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει το πράσινο φως στην UniCredit να προχωρήσει την προσφορά εξαγοράς της Banco BPM

Ιταλία και ΗΠΑ αντιτάσσονται στους «μεροληπτικούς» φόρους των Big Tech
Η Ιταλία συμφωνεί με τις ΗΠΑ να αντιταχθούν στους «μεροληπτικούς» φόρους τεχνολογίας που επιβάλλονται στις Big Tech

Lazard: Προσλαμβάνει πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Αμερικανικής Βουλής
Το νέο απόκτημα της Lazard, Πάτρικ ΜακΧένρι, ήταν γνωστός ως σύμμαχος της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων στο Κογκρέσο

«Παζάρια» της Uber για την απόκτηση της τουρκικής πλατφόρμας delivery Trendyol Go
Η Uber Eats δραστηριοποιείται επί του παρόντος σε περίπου 45 χώρες και σε περισσότερες από 6.000 πόλεις, δημιουργώντας έσοδα 13,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024.