Πιο… γερακίσια στάση από το αναμενόμενο υιοθέτησε η Federal Reserve κατά τη συνεδρίαση της αυτή την εβδομάδα, προχωρώντας την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από το 2018, αλλά στέλνοντας σήμα για ταχύ ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες. Παρόλ’ αυτά οι αμερικανικές μετοχές έκλεισαν με άνοδο την ίδια ημέρα, κάτι που φαινομενικά μοιάζει παράδοξο, αλλά δεν είναι για συγκεκριμένους λόγους, σύμφωνα με εκτίμηση της UBS.

Ένας βασικός λόγος έχει να κάνει με το γεγονός πως η Fed, πέρα από την ανανέωση της δέσμευσης της για την πάταξη του πληθωρισμού, διαβεβαίωσε τους επενδυτές πως η οικονομία είναι αρκετά ισχυρή και ανθεκτική, ώστε να αντέξει την άνοδο των επιτοκίων.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ, στις δηλώσεις του, επανέλαβε πολλές φορές πως η κεντρική τράπεζα είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει την επιστροφή στην σταθερότητα των τιμών. Και οι αγορές πείστηκαν γι’ αυτό, όπως φάνηκε από το γεγονός πως οι προσδοκίες για τα μακροπρόθεσμα επίπεδα του πληθωρισμού υποχώρησαν.

Την ίδια ώρα το συμβούλιο στάθηκε στο γεγονός ότι η αμερικανική οικονομία είναι ανθεκτική και πως τα στοιχεία δείχνουν ότι συνεχίζει να ενισχύεται. Αν και ο κύριος Πάουελ επεσήμανε πως η αγορά εργασίας παραμένει εξαιρετικά… «σφικτή».

Τα μηνύματα της αγοράς ομολόγων

Πάντως, η αγορά ομολόγων παραπέμπει σε επιβράδυνση της ανάπτυξης και αυξανόμενο ρίσκο ύφεσης, με την καμπύλη αποδόσεων του 5ετούς και του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου να αντιστρέφονται.

Οι αγορές βλέπουν πλέον αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι και το 2024. Και θυμίζουμε πως μια αντιστροφή της καμπύλης του 2ετούς και του 10ετούς ομολόγου είχε προηγηθεί κάθε ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας τα τελευταία εβδομήντα χρόνια. Αν και η καμπύλη υποχώρησε στις 20 μονάδες βάσης, από περίπου 90 μονάδες βάσης στις αρχές της χρονιάς, παραμένει σε θετικό έδαφος και η UBS από την πλευρά της περιμένει να σημειώσει μετριοπαθή άνοδο.

Περίοδοι ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας ξεκίνησαν, κατά μέσο όρο, 21 μήνες μετά την αντιστροφή της καμπύλης, με ένα χρονικό εύρος 9 έως 34 μηνών. Από το 1965, ο δείκτης S&P 500 είχε μια απόδοση κατά μέσο όρο ύψους 8% τους δώδεκα μήνες μετά την αντιστροφή της καμπύλης των 2ετών και 10ετών ομολόγων.

Η πορεία των μετοχών

Οι μετοχές συχνά επιδίδονται σε ράλι κατά την εκκίνηση του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων. Τυπικά, η επίδοση των μετοχών είναι θετική στα πρώτα στάδια του ανοδικού κύκλου. Από το 1983, ο S&P 500 είχε κατά μέσο όρο μια απόδοση ύψους 5,3% κατά τους έξι μήνες μετά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από την Fed. Εξάλλου, στόχος της Fed είναι να δρομολογεί μια ομαλή προσγείωση της οικονομίας.

Με τον πληθωρισμό κοντά στο 8% σε ετήσια βάση, η έμφαση της κεντρικής τράπεζας εύλογα επικεντρώνεται στην σταθερότητα των τιμών. Όμως, η βασική ανησυχία της θα μπορούσε να επανέλθει στον στόχο της πλήρους απασχόλησης, εάν ο πληθωρισμός καταλαγιάσει και αν η οικονομία παρουσιάσει τάσεις επιβράδυνσης.

Υπό το φως των στοιχείων αυτών, η UBS προτείνει στους επενδυτές να προετοιμαστούν για αυξημένα επιτόκια, αλλά να διατηρήσουν και τη δέσμευση τους στo χρηματιστήριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή