
Πιο… γερακίσια στάση από το αναμενόμενο υιοθέτησε η Federal Reserve κατά τη συνεδρίαση της αυτή την εβδομάδα, προχωρώντας την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από το 2018, αλλά στέλνοντας σήμα για ταχύ ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες. Παρόλ’ αυτά οι αμερικανικές μετοχές έκλεισαν με άνοδο την ίδια ημέρα, κάτι που φαινομενικά μοιάζει παράδοξο, αλλά δεν είναι για συγκεκριμένους λόγους, σύμφωνα με εκτίμηση της UBS.
Ένας βασικός λόγος έχει να κάνει με το γεγονός πως η Fed, πέρα από την ανανέωση της δέσμευσης της για την πάταξη του πληθωρισμού, διαβεβαίωσε τους επενδυτές πως η οικονομία είναι αρκετά ισχυρή και ανθεκτική, ώστε να αντέξει την άνοδο των επιτοκίων.
Αναφορικά με τον πληθωρισμό ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ, στις δηλώσεις του, επανέλαβε πολλές φορές πως η κεντρική τράπεζα είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει την επιστροφή στην σταθερότητα των τιμών. Και οι αγορές πείστηκαν γι’ αυτό, όπως φάνηκε από το γεγονός πως οι προσδοκίες για τα μακροπρόθεσμα επίπεδα του πληθωρισμού υποχώρησαν.
Την ίδια ώρα το συμβούλιο στάθηκε στο γεγονός ότι η αμερικανική οικονομία είναι ανθεκτική και πως τα στοιχεία δείχνουν ότι συνεχίζει να ενισχύεται. Αν και ο κύριος Πάουελ επεσήμανε πως η αγορά εργασίας παραμένει εξαιρετικά… «σφικτή».
Τα μηνύματα της αγοράς ομολόγων
Πάντως, η αγορά ομολόγων παραπέμπει σε επιβράδυνση της ανάπτυξης και αυξανόμενο ρίσκο ύφεσης, με την καμπύλη αποδόσεων του 5ετούς και του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου να αντιστρέφονται.
Οι αγορές βλέπουν πλέον αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι και το 2024. Και θυμίζουμε πως μια αντιστροφή της καμπύλης του 2ετούς και του 10ετούς ομολόγου είχε προηγηθεί κάθε ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας τα τελευταία εβδομήντα χρόνια. Αν και η καμπύλη υποχώρησε στις 20 μονάδες βάσης, από περίπου 90 μονάδες βάσης στις αρχές της χρονιάς, παραμένει σε θετικό έδαφος και η UBS από την πλευρά της περιμένει να σημειώσει μετριοπαθή άνοδο.
Περίοδοι ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας ξεκίνησαν, κατά μέσο όρο, 21 μήνες μετά την αντιστροφή της καμπύλης, με ένα χρονικό εύρος 9 έως 34 μηνών. Από το 1965, ο δείκτης S&P 500 είχε μια απόδοση κατά μέσο όρο ύψους 8% τους δώδεκα μήνες μετά την αντιστροφή της καμπύλης των 2ετών και 10ετών ομολόγων.
Η πορεία των μετοχών
Οι μετοχές συχνά επιδίδονται σε ράλι κατά την εκκίνηση του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων. Τυπικά, η επίδοση των μετοχών είναι θετική στα πρώτα στάδια του ανοδικού κύκλου. Από το 1983, ο S&P 500 είχε κατά μέσο όρο μια απόδοση ύψους 5,3% κατά τους έξι μήνες μετά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από την Fed. Εξάλλου, στόχος της Fed είναι να δρομολογεί μια ομαλή προσγείωση της οικονομίας.
Με τον πληθωρισμό κοντά στο 8% σε ετήσια βάση, η έμφαση της κεντρικής τράπεζας εύλογα επικεντρώνεται στην σταθερότητα των τιμών. Όμως, η βασική ανησυχία της θα μπορούσε να επανέλθει στον στόχο της πλήρους απασχόλησης, εάν ο πληθωρισμός καταλαγιάσει και αν η οικονομία παρουσιάσει τάσεις επιβράδυνσης.
Υπό το φως των στοιχείων αυτών, η UBS προτείνει στους επενδυτές να προετοιμαστούν για αυξημένα επιτόκια, αλλά να διατηρήσουν και τη δέσμευση τους στo χρηματιστήριο.


Latest News

Μεγάλη, έως και επικίνδυνη, η έκθεση των ξένων στις αγορές των ΗΠΑ
H προειδοποίηση που απευθύνει η Deutsche Bank σε όσους έχουν επενδύσει στα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία

Το σχέδιο του Κρετίνσκι πίσω από εξαγορά της Daily Mail - Πώς σκοπεύει να την μεταμορφώσει
Η Royal Mail αναμένεται -εκτός απροόπτου- να περάσει στα χέρια του Τσέχου μεγιστάνα, Ντάνιελ Κρετίνσκι, στα τέλη Απριλίου

Με καθυστέρηση οι προπαραγγελίες του Nintendo Switch 2 λόγω δασμών
Η προπαραγγελίες για το Nintendo Switch 2 θα ξεκινήσουν στις 24 Απριλίου - Οι προπαραγγελίες είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τις 9 Απριλίου

Επένδυση 256 εκατ. ευρώ από την τουρκική αυτοκινητοβιομηχανία Tofas
Η Αρχή Ανταγωνισμού στην Τουρκία ενέκρινε την πώληση της επιχείρησης τοπικής διανομής από την Stellantis στην Tofas

Οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός σπάνιων γαιών - Υστερα ήρθε... η Κίνα
Μέχρι τη δεκαετία του 1980 οι ΗΠΑ ήταν στην πραγματικότητα ο μεγαλύτερος παραγωγός για σπάνιες γαίες

Δύσκολο στοίχημα το Made in USA- Πώς θα γυρίσει η παραγωγή στις ΗΠΑ
Η αισιοδοξία των CEO's για την ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας αλλά και οι επιφυλάξεις τους

Η διπλή «απειλή» Τραμπ για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες [γραφήματα]
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες από την Stellantis έως την BMW - Σε συνομιλίες ΕΕ και Κίνα για να αποφευχθούν τα χειρότερα

Η βιομηχανία διατηρεί την ανοδική της τάση στην οικονομία της Κίνας
Η Κίνα είναι σίγουρη και ικανή να σταθεροποιήσει την εκτεταμένη βιομηχανική της οικονομία, δηλώνουν αξιωματούχοι της χώρας

Βιετνάμ: Ο «μοναδικός δεσμός» με τις ΗΠΑ – Οι ασκήσεις ισορροπίας
Το Βιετνάμ είναι από τις πρώτες χώρες που έσπευσαν να διαπραγματευτούν με τις ΗΠΑ τους δασμούς - Η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ

Ιαπωνία: Εξετάζει παραχωρήσεις σε σόγια και ρύζι στις συνομιλίες για τους δασμούς των ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ ανέβαλαν για 90 μέρες τους «αμοιβαίους δασμούς» 24% στα Ιαπωνικά προϊόντα, ενώ σε ισχύ είναι ο καθολικός δασμός 10% και 25% για τα αυτοκίνητα