Σε μια ανάρτηση του στο Instagram ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει: «Προχωράμε σε ένα τρίμηνο πρόγραμμα πρόσθετων ενισχύσεων. Τα μέτρα αυτά απευθύνονται στους πιο αδύναμους και στη μεσαία τάξη. Μελετημένες παρεμβάσεις ύψους €1,1 δισ. που θα ανακουφίσουν 3,2 εκατομμύρια ευάλωτους πολίτες, αλλά και τα νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως €30.000».
Την απόφαση του οίκου DBRS να προχωρήσει σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας. Ο οίκος DBRS ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε ΒB (high). Ειδικότερα, όπως υπογραμμίζει στην ανάλυση του, ο οίκος, η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει την εκτίμηση της ότι η Ελλάδα συνεχίζει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και παραμένει πλήρως προσηλωμένη στη δημοσιονομική εξυγίανση. Με άλλα λόγια, τα βήματα για την επενδυτική βαθμίδα συνεχίζονται.
Την ανάρτηση του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη για τη νέα πλατφόρμα προγραμματισμού εξετάσεων για το δίπλωμα οδήγησης. Στην ανάρτηση του αναφέρει τα εξής: «Η νέα πλατφόρμα προγραμματισμού εξετάσεων για το δίπλωμα οδήγησης ξεκινά τη λειτουργία της από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Απλοποιούμε τη διαδικασία, ενισχύουμε τη διαφάνεια». Με δική του ανάρτηση στο Linkedin ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας επισημαίνει: «Παρουσιάσαμε (…)με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης (…) το νέο ψηφιοποιημένο σύστημα προγραμματισμού των εξετάσεων των υποψήφιων οδηγών.
– Με ένα κλικ θα εξυπηρετούνται πλέον κάθε μήνα 900 σχολές οδηγών και περισσότεροι από 15.000 υποψήφιοι οδηγοί από όλη την Κεντρική Μακεδονία.
– Για εμάς είναι πολύ σημαντικό ότι αυτή η νέα υπηρεσία εισάγεται πρώτη φορά στη χώρα από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Αποτελεί ακόμη μια απόδειξη της αποφασιστικότητάς μας να βελτιώνουμε διαρκώς τους τρόπους και τους χρόνους εξυπηρέτησης όλων των πολιτών».
Ένα ταξίδι στον Κόλπο. Πιο συγκεκριμένα, τρόπους για να μειώσει την εξάρτηση της χώρας του από τη Ρωσία «ψάχνει» στο ταξίδι του στο Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο Γερμανός Αντικαγκελάριος και Υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ. Στο, όπως έχει χαρακτηριστεί από γερμανικά μέσα, «ενεργειακό shopping tour» ο Χάμπεκ θα συζητήσει στο Κατάρ την προοπτική η Γερμανία να εισάγει υγροποιημένο αέριο (LNG) από το Εμιράτο, που αποτελεί και έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς LNG. Στα δε ΗΑΕ θα βρεθεί στο επίκεντρο το πράσινο υδρογόνο, το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει τη Γερμανία να επιτύχει τους στόχους της για την πράσινη μετάβαση.
Σε κάθε περίπτωση, το ταξίδι του Γερμανού Υπουργού είναι μεγάλης σημασίας, καθώς, όπως δήλωσε ο ίδιος τα αποθέματα αερίου της Γερμανίας για τον επόμενο χειμώνα δεν είναι εξασφαλισμένα, μιας και, υπενθυμίζεται, ότι η Γερμανία εισάγει από τη Ρωσία το 65,2% του φυσικού της αερίου. Επιπλέον, το ταξίδι αυτό θα μπορούσε να δείξει τον δρόμο και στις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που ψάχνουν τρόπο να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό αέριο.
Την ανάρτηση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη για την ένταξη 70 νέων έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Γράφει ο Θόδωρος Σκυλακάκης στο fb: «Υπέγραψα την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 70 νέων έργων, συνολικού προϋπολογισμού 2,4 δισ. ευρώ.
Οι εντάξεις καλύπτουν και τους τέσσερις πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου. Συγκεκριμένα, 3 έργα αφορούν στην «Πράσινη Μετάβαση» και έχουν προϋπολογισμό 255,81 εκατ. ευρώ, 6 έργα στην «Ψηφιακή μετάβαση», ύψους 349,48 εκατ. ευρώ, 24 έργα προϋπολογισμού 852,79 εκατ. ευρώ σε «Απασχόληση – Δεξιότητες – Κοινωνική Συνοχή» και 37 έργα, ύψους 931,67 εκατ. ευρώ, σε «Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμό της οικονομίας».
Μετά και από τις παραπάνω εντάξεις, ο συνολικός προϋπολογισμός των 173 έργων που έχουν λάβει έγκριση υλοποίησης, στο πλαίσιο του «Ελλάδα 2.0», διαμορφώνεται σε 8,5 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται πως τον Ιούλιο του 2021 ανακοινώθηκαν τα πρώτα 12 έργα (1,42 δισ. ευρώ) που εντάχθηκαν στο Ταμείο, ακολούθησαν 36 έργα (1,34 δισ. ευρώ) τον Οκτώβριο του 2021 και ακόμη 55 (3,35 δισ. ευρώ) τον Ιανουάριο του 2022».
Την επισήμανση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στο από κοινού διοργανωμένο σεμινάριο με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου με θέμα «Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός: Πρόκληση για το μέλλον»: «Ο οικονομικός αλφαβητισμός αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη βαρύτητα καθώς είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική αποτελεσματικότητα, την αποτελεσματική άσκηση της οικονομικής πολιτικής και, επομένως, για την οικονομική ευημερία. Πρώτον, μία έστω και στοιχειώδης κατανόηση της λειτουργίας του οικονομικού περιβάλλοντος βελτιώνει την ικανότητα των πολιτών να αποκτούν τις πληροφορίες που χρειάζονται και να κάνουν τις βέλτιστες επιλογές. Δεύτερον, συμβάλλει στην οικοδόμηση δημόσιας στήριξης για “συνετές Πολιτικές”. Η καλύτερη κατανόηση των οικονομικών ζητημάτων οδηγεί σε μεγαλύτερη συμμετοχή στα κοινά, ευρύτερη δημόσια στήριξη των απαραίτητων μέτρων για την οικονομία, αντιμετωπίζοντας έτσι τη μάστιγα του λαϊκισμού, που αποτελεί σήμερα ένα από τα βασικότερα προβλήματα της δημοκρατίας παγκοσμίως, ενώ επίσης εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και ενισχύει την αποτελεσματικότητα και την ευελιξία των αγορών».
Την ανακοίνωση του ΣΕΒ που έσπευσε πέραν της συμφωνίας της με τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης των πολιτών επισήμανε και τα κρίσιμα ζητήματα της επόμενης ημέρας: «Ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση των άμεσων επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, η διάρκεια της οποίας σήμερα είναι αδύνατο να προβλεφθεί, οφείλουμε -σχεδιάζοντας και ενεργώντας μακρόπνοα- να επιταχύνουμε την προσπάθεια για τη μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας. Καταλύτης σ’ αυτή την προσπάθεια είναι η προώθηση των δομικών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, ώστε το κόστος της ενέργειας για τις ελληνικές επιχειρήσεις να καταστεί μακροπρόθεσμα ανταγωνιστικό. Ο χρόνος, που κερδίζουμε σήμερα με τα μέτρα στήριξης για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις, πρέπει να αξιοποιηθεί με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, ώστε, συμβάλλοντας και δουλεύοντας όλοι μαζί, να προστατεύσουμε και να αναπτύξουμε τον παραγωγικό ιστό της χώρας».
Τα ενδιαφέροντα στοιχεία που η μελέτη του ΟΟΣΑ σχετικά με τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Στη συγκεκριμένη μελέτη αναλύονται το πώς έχουν ήδη επηρεαστεί οι παγκόσμιες αγορές από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ανθρωπιστική κρίση που έχει προκύψει, αλλά και τι μορφή πρέπει να έχουν τα μέτρα που παίρνουν οι κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν την αύξηση των τιμών στα καύσιμα και την ενέργεια.
Ειδικότερα, σε μία από τις ενότητες της μελέτης του ΟΟΣΑ γίνεται αναφορά στους τρόπους που οι κυβερνήσεις θα επιλέξουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του πολέμου στην οικονομία και ειδικά τις μεγάλες αυξήσεις στα καύσιμα και την ενέργεια. Ο Οργανισμός προτείνει τα μέτρα να παραμείνουν εστιασμένα στη διασφάλιση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, ενώ επιπλέον υπογραμμίζει την αναγκαιότητα να είναι προσωρινά και στοχευμένα. Για αυτό δεν υποστηρίζει μέτρα, όπως η μείωση του ΦΠΑ και ο ορισμός ανώτατης τιμής, καθώς είναι μεν εύκολα στην υλοποίηση, αλλά ευνοούν και άτομα που δεν χρειάζονται τόσο πολύ την υποστήριξη του κρατικού προϋπολογισμού. Αντίθετα προτείνεται η υιοθέτηση μέτρων όπως η παροχή οικονομικής βοήθειας στους έχοντες ανάγκη, όπως οι χαμηλόμισθοι. Τέλος, γίνεται λόγος για άμεση ανάγκη απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο, αλλά και γενικότερα από τα ορυκτά καύσιμα και ταυτόχρονα θα πρέπει να δοθεί ώθηση στις επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια.
Latest News
Δύσκολο Σάββατο θα έχει ο Μητσοτάκης, τα αυτογκόλ της κυβέρνησης, μεγαλώνει η οργή στην αγορά, το σήμα της Βιομηχανίας, επιδόσεις από τα… Lidl, η «μονοκαλλιέργεια» της Ελλάκτωρ…
Ας γνωριστούμε καλύτερα…
Τα πυρηνικά της Ελλάδας, το story των ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, αλλαγή σχεδίων για Prodea, η «ασημένια επένδυση» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι στηρίξεις του χρηματιστηρίου
Στα ψιλά...
Το timing του Bloomberg στην Αθήνα, το βαρύ πρόγραμμα του πρωθυπουργού, το μήνυμα των τραπεζιτών, το «χτίσιμο» στη ΔΕΗ, τα νέα σχέδια Στάσση και το pressing Χατζημηνά
Πολιτικό ρίσκο
Τα 3 τεστ της κυβέρνησης και ο ρόλος Goldman Sachs, ανοίγει “πανιά” η ABBank, «ξύνουν τα μολύβια» για τον Μπάρμπα Στάθη, το success της Σδούκου στο Μπακού και ένα κουίζ
Κι άλλο μέτωπο
«Πυλώνας» για την κυβέρνηση η βιομηχανία, έπαθε… Τραμπ ο Μητσοτάκης, τα λεφτά του Αγροτικής Ανάπτυξης, η αδιαφορία στο Χρηματιστήριο, τα stories σε ΔΕΗ και Helleniq Energy, σε αναβρασμό οι αρτοποιοί
Υπάρχει Υφυπουργός Βιομηχανίας
Ένα success story για το λογότυπο, το «200άρι» της ΔΕΗ, το σπριντ της Cenergy, τα κουκιά του Νεμπή, τα «διαμάντια» της Dimand, ο συναγερμός για την κερδοφορία
Σταγόνα
Μέτωπο Βιομηχάνων, το «δράμα» Χατζηδάκη, το «σκονάκι» της Αικατερινάρη, η θλίψη στη ΜΕΒΓΑΛ, «χημική» σύναξη στην Αθήνα, οι παραλαβές της Επίλεκτος
Καμπανάκια
Φεύγουν οι «μεγάλοι», στη «σίγαση» η αντιπολίτευση της ΝΔ, οι τιτλοποιήσεις της Attica Bank, στο βωμό των απαλλοτριώσεων ο… ΟΤΕ, ξεκαθάρισμα στο ΧΑ, ο κακός χαμός… στη χονδρική ρεύματος
Βαρδής Βαρδινογιάννης
Οι «κόκκινοι» υπουργοί, ξεσκονίζει τις φοροαπαλλαγές το Μαξίμου, ωστικό κύμα στα σούπερ μάρκετ, θα σώσει την Επίλεκτο η Louis Vuitton (;), η «εκδίκηση» της Alpha Bank, θα έχουμε και εργοστάσιο ΑΙ
Υποβιβασμός…
Η «κόκκινη γραμμή» του ΝΟΚ, στον αέρα ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, το σταυροδρόμι του χρηματιστηρίου, ο Κοκκόλης για τα χρηματιστήρια ενέργειας, η αξία της MORE Energy και το υπερ-σόου του μετρό Θεσσαλονίκης
Η «κόκκινη γραμμή»