Mε πτώση έκλεισε η Wall Street τη Δευτέρα, με τις μετοχές να διευρύνουν την πτώση τους αφότου ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ άφησε να εννοηθεί ότι επίκεται μια πιο επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, ενισχύοντας την αβεβαιότητα σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Και οι τρεις κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες ανέκοψαν το σερί των κερδών τεσσάρων συνεδριάσεων μετά τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία ποσοστιαία κέρδη τους από τις αρχές Νοεμβρίου 2020.

Ο Τζερόμ Πάουλ υιοθέτησε πιο επιθετικούς τόνους και υποσχέθηκε ότι η Federal Reserve θα λάβει σκληρά μέτρα για τον πληθωρισμό, ο οποίος θέτει σε κίνδυνο μία κατά τα άλλα ισχυρή οικονομική ανάπτυξη. Και μάλιστα επανέλαβε τη θέση που διατύπωσε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς στη δήλωσή της μετά τη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας: οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν έως ότου ο πληθωρισμός τεθεί υπό έλεγχο. Και πρόσθεσε ότι οι αυξήσεις θα μπορούσαν να είναι ακόμη μεγαλύτερες από 25 μονάδες βάσης, εάν χρειαστεί.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κεφαλαίων της Fed υποδηλώνουν πλέον πιθανότητα 60,7% για αύξηση των βασικών επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της Fed τον Μάιο, από 52% πριν από τη δημοσιοποίηση του κειμένου της ομιλίας του Πάουελ.

Ο S&P 500 έχασε 1,67 μονάδες ή 0,04%, για να κλείσει στις 4.461,45 μονάδες, ενώ ο Nasdaq Composite έχασε 54,55 μονάδες ή 0,38% στις 13.839,29 μονάδες. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 201,87 μονάδες, ή 0,58%, στις 34.556,78.

Οι μετοχές της Boeing Co υποχώρησαν αφού ένα από τα αεροσκάφη της 737-800 που ήταν στον στόλο της China Eastern Airlines συνετρίβη στη νότια Κίνα χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ένδειξη για επιζώντες.

Η άνοδος της γεωπολιτικής έντασης βοήθησε τις μετοχές των αμυντικών βιομηχανιών. Παρά την πτώση της Boeing, ο δείκτης S&P 500 Aerospace and Defense σημείωσε άνοδο, με τις Lockheed Martin, Raytheon, Northrop Grumman και General Dynamics να σημειώνουν σταθερά κέρδη.

Αφότου το δικαστήριο της Μόσχας χαρακτήρισε τη Meta Platforms «εξτρεμιστική οργάνωση», υποστηρίζοντας την απόφαση για την απαγόρευση του Facebook στη Ρωσία, οι μετοχές της Meta έκλεισαν τη συνεδρίαση χαμηλότερα.

Ισχυρή άνοδος για το πετρέλαιο

Νωρίτερα στο Λονδίνο, το πετρέλαιο Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας, παράδοσης Μαΐου, έκλεισε σήμερα με ισχυρή άνοδο, στα 115,62 δολάρια το βαρέλι (+7,12% σε σύγκριση με την Παρασκευή), στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και δέκα ημέρες, λόγω κυρίως της ανησυχίας για ένα πιθανό ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.
Το αμερικανικό αργό (WTI), παράδοσης Απριλίου, κατέγραψε επίσης σημαντική άνοδο 7,08% και έκλεισε στα 112,12 δολάρια το βαρέλι. Είναι η πρώτη φορά που η τιμή του WTI ξεπερνά τα 110 δολάρια εδώ και περίπου δύο εβδομάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street