Οποιος παρακολούθησε προσεκτικά το πρόσφατο διάγγελμα τουπρωθυπουργού για το πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας -και ξέφυγε από τον λογαριασμό, ποιοι και πόσα θα βάλουν στην τσέπη-, ασφαλώς και αντιλήφθηκε ότι ο πόλεμος, η αβεβαιότητα και ο καλπάζων πληθωρισμός έφεραν και τη δική μας οικονομία στα όριά της.
Ποια οικονομία άλλωστε θα άντεχε τρεις διαδοχικές κρίσεις σε μία δεκαετία. Την κρίση χρέους, το πανδημικό σοκ και τώρα τον πόλεμο.
Ο κ. Μητσοτάκης ήταν απολύτως ειλικρινής. Είπε αυτό που αντιλαμβάνονται εδώ και εβδομάδες οι ειδικοί, αυτό που αισθάνονται εδώ και μήνες τα νοικοκυριά στην τσέπη τους. Ότι ο πληθωρισμός εξανέμισε τα εισοδήματα και τις ελπίδες για καλύτερες μέρες που είχαν επενδύσει (όσοι είχαν επενδύσει) στην οικονομική πολιτική μείωσης των φόρων που ακολούθησε η σημερινή κυβέρνηση από το καλοκαίρι του 2019. Μόλις μπήκε το 2020 ξέσπασε η πανδημία. Και τώρα, εξαιτίας του πολέμου, η χώρα βρίσκεται σε κρίση διαρκείας.
Αυτό διατύπωσε με λίγες λέξεις ο πρωθυπουργός λέγοντας:
«Ξέρω ότι τα όσα πετύχαμε επί σχεδόν τρία χρόνια, μειώνοντας φόρους και εισφορές και αυξάνοντας το διαθέσιμο εισόδημα, πολιορκούνται τώρα από την ακρίβεια, ενώ το γεγονός πως η οικονομία και η κοινωνία έμειναν όρθιες χάρη στα 43 δισεκατομμύρια κατά της πανδημίας, δεν αρκεί για να αισθανόμαστε σήμερα ασφαλείς».
Υπό το πρίσμα αυτό των μεγάλων δυσκολιών και της ανατροπής κάθε σχεδιασμού για την οικονομία, του προϋπολογισμού, ενδεχομένως και του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών, κατέστη σαφές σε όλους ότι το Μέγαρο Μαξίμου αξιολογεί και επανατοποθετεί τη σειρά των κυβερνητικών προτεραιοτήτων.
Ίσως γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης απάντησε προκαταβολικά σε όλους όσοι κατηγορούν ότι οι παροχές είναι «φτωχές» και τα μέτρα κατά της ακρίβειας «ανεπαρκή», ξεκαθαρίζοντας ότι «οι νέες ρυθμίσεις υπηρετούν δύο αρχές:
Πρώτον, είναι στοχευμένες και όχι οριζόντιες, δίνοντας ειδικότερη έμφαση στη στήριξη των πιο αδύναμων.
Και δεύτερον, είναι ευθυγραμμισμένες με τη συνετή δημοσιονομική πολιτική.
Μία επιλογή που δεν αποκλίνει από τις αντοχές της οικονομίας και που αντιμετωπίζει το παρόν χωρίς να ναρκοθετεί το μέλλον».
Latest News
Προβλήματα καθημερινότητας
Προφανώς χωρίς σχέδιο, με λύσεις βιαστικές και εκ του προχείρου... δουλειά δεν γίνεται
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.