
Μια ανακοίνωση με πολλαπλούς αποδέκτες (κυρίως δε, τις ΗΠΑ) εξέδωσε σήμερα η Σαουδική Αραβία, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να θεωρηθεί υπεύθυνη για τυχόν ελλείψεις στην παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά, σε ένα διάστημα που οι επιθέσεις από τους αντάρτες Χούτι της γειτονικής Υεμένης συνεχίζονται. Η απειλή ήρθε να επιταχύνει το ράλι στο οποίο είχαν και πάλι επιδοθεί σήμερα οι διεθνείς τιμές του μαύρου χρυσού.
Η ανακοίνωση ήρθε περίπου ένα 24ωρο αφότου έγινε γνωστό πως οι ισλαμιστές αντάρτες επιτέθηκαν σε τουλάχιστον έξι τοποθεσίες στη Σαουδική Αραβία, μεταξύ των οποίων περιοχές που διευθύνονται από τον κρατικό πετρελαϊκό κολοσσό της Saudi Aramco, βάζοντας στο στόχαστρο αποθήκες καυσίμων και υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Οι ίδιοι οι Χούτι είχαν επιβεβαιώσει με ανάρτηση τους στο Twitter πως ευθύνονται για τις επιθέσεις που έγιναν με τη χρήση drones, καθώς και βαλλιστικών πυραύλων.
Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν εν όψει των συνομιλιών που θα διεξαχθούν στο Ριάντ, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου ανάμεσα σε διαφορετικές φράξιες της Υεμένης, εκτός των Χούτι που έχουν δηλώσει πως θα τις μποϊκοτάρουν.
Σημειωτέον πως οι αντάρτες θεωρείται πως στηρίζονται οικονομικά και στρατιωτικά από το Ιράν.
Ιδανική ευκαιρία…
Ο διευθύνων σύμβουλος της Aramco υποστήριξε χθες πως οι συγκεκριμένες επιθέσεις δεν κατάφεραν να προκαλέσουν κάποιο λειτουργικό πρόβλημα στον πετρελαϊκό κολοσσό. Όμως, το θέμα δεν έκλεισε εκεί, καθώς προφανώς το Ριάντ δεν θέλησε να αφήσει την ευκαιρία που του δόθηκε, σε ένα τόσο κρίσιμο για τον πετρελαϊκό κλάδο διάστημα, να περάσει ανεκμετάλλευτη. Έτσι, το υπουργείο Εξωτερικών πήγε ένα βήμα πιο πέρα και θέλησε, με την σημερινή ανακοίνωση, να ασκήσει πιέσεις στη Δύση, στην Ευρώπη, και κυρίως στην Ουάσιγκτον, ώστε να ασχοληθούν πιο σοβαρά με το πρόβλημα των ανταρτών σε ένα διάστημα που οι δυτικές αγορές έχουν περισσότερη ανάγκη από ποτέ την ομαλή ροή πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία.
«Η Σαουδική Αραβία ανακοινώνει πως δεν θα φέρει ουδεμία εθύνη για τυχόν πετρελαϊκές ελλείψεις στις διεθνείς αγορές, δεδομένων των επιθέσεων στις εγκαταστάσεις της από τους τρομοκράτες αντάρτες των Χούτι» ανέφερε η σημερινή, ανοιχτά απειλητική, ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.
Η Σαουδική Αραβία όπως και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εμφανίζονται εκνευρισμένα διότι θεωρούν πως οι ΗΠΑ και οι διεθνείς σύμμαχοι τους δεν τους έχουν υποστηρίξει αρκετά στο ζήτημα της αντιμετώπισης της απειλής των Χούτι. Μάλιστα έχουν ζητήσει ευθέως από τον Τζο Μπάιντεν να επαναφέρει τους Χούτι στη μαύρη λίστα τρομοκρατίας των ΗΠΑ.
Πραγματικά, στην ανακοίνωση του Ριάντ, που επιρρίπτονται ευθύνες και στην Τεχεράνη για την στρατιωτική συνδρομή προς τους αντάρτες, επισημαίνεται καθαρά πως «η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της για την προστασία των ενεργειακών προμηθειών υιοθετώντας αποφασιστική δράση κατά των τρομοκρατών ανταρτών Χούτι».
Ράλι στις τιμές
Δεδομένου πως στην Ε.Ε. έχει τεθεί επί τάπητος η πιθανή διεύρυνση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας συμπεριλαμβάνοντας πλέον και τον ρωσικό πετρελαϊκό κλάδο, η σαουδαραβική προειδοποίηση (για να μην πούμε απειλή) συνέβαλε προφανώς στην ανοδική τροχιά των πετρελαϊκών τιμών και σήμερα. Πραγματικά, το ράλι στις τιμές έχει αναζωπυρωθεί με το Brent να ανεβαίνει κατά πάνω από 6% στα 114,65 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό WTI να ενισχύεται σχεδόν 5,4% στα 110,31 δολάρια το βαρέλι.


Latest News

Εμπορικό πλεόνασμα 89,3 δισ. κατέγραψε η ΕΕ στα αυτοκίνητα το 2024
ΗΠΑ και Βρετανία ήταν οι κορυφαίοι εξαγωγικοί προορισμοί των αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν εντός της ΕΕ το 2024

Το μοιραίο λάθος που στοίχισε το «κεφάλι» του CEO στην αλυσίδα fast fashion Primark
Η αλυσίδα fast fashion Primark έχει πάνω από 450 καταστήματα σε 17 χώρες σε όλη την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες
![Πληθωρισμός: Στο 3,1% διαμορφώθηκε στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/inflation-600x352.png)
Άνοδος στο 3,1% για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα - Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]
Πληθωρισμός: Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat - Η χώρα μας σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο σε μηνιαίο επίπεδο (+1,8) - Τι λένε πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης για τον πληθωρισμό τροφίμων (20 χαμηλότερο η Ελλάδα)

Αίτηση πτώχευση κατέθεσε η θρυλική αλυσίδα Hooters - Η λύση που αναζητά
Στην αίτησή της Hooters για πτώχευση ανέφερονται περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 έως 100 εκατομμυρίων δολαρίων και υποχρεώσεις στο ίδιο εύρος
![Δασμοί Τραμπ: Οι αμερικανικές μετοχές σημειώνουν το χειρότερο τρίμηνο από το 2022 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_TRUMP_world_stocks_2025-600x352.png)
Πώς οι δασμοί Τραμπ «βυθίζουν» τις αμερικάνικες μετοχές [γράφημα]
Καθώς οι τράπεζες της Wall Street και οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι δασμοί του Τραμπ προς τους εμπορικούς εταίρους θα επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη

Κοιτάει μπροστά αλλά δεν ξεχνά το παρελθόν - Η ανατροπή της Gap και το μυστικό για έσοδα
«Μόνο εάν οι μάρκες είναι επίκαιρες, μπορούν να προχωρήσουν σε πωλήσεις», υπογράμμισεο CEO της Gap - Η παρουσία της στην ελληνική αγορά μέχρι το 2028

Οι Big Tobacco πολιορκούν τον Τραμπ - Τι ζητούν για τους κινέζους ανταγωνιστές τους
Οι μεγάλες εταιρείες καπνού και ατμικών ειδών - Big Tobacco- θέλουν η διαδικασία έγκρισης του FDA να είναι ταχύτερη και σαφέστερη

Πόσο μπορεί να εμπιστεύεται η Γερμανία τις ΗΠΑ; - Τα αποθέματα χρυσού στη Ν. Υόρκη
Η ιδέα ότι μπορεί να μην είναι ασφαλείς θα θεωρούνταν γελοία από το 1945... μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες

Γιατί η «συμφωνία του αιώνα» για την UBS αρχίζει να...τρίζει
Η ενσωμάτωση της Credit Suisse από την τράπεζα UBS δείχνει να πηγαίνει καλά - Όλα τα υπόλοιπα δείχνουν να αποτελούν το πρόβλημα

Οι ΗΠΑ σαμποτάρουν συστηματικά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου
Η Ουάσιγκτον χρωστά τις εισφορές της για το 2024 και το 2025 στο διεθνή οργανισμό