Η κυβέρνηση είναι απολύτως συνεπής με την προεκλογική της δέσμευση για μείωση του ΕΝΦΙΑ, τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. «Είχαμε δεσμευτεί για (μείωση) 30% και φτάνουμε στο 35%. Δεν μπορεί να γίνει άλλη παρέμβαση στον ΕΝΦΙΑ. Ήδη, είμαστε απολύτως συνεπείς με αυτά που είχαμε πει προεκλογικά και μάλιστα, σε υψηλότερο ποσοστό», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας κατά τη δεύτερη ημέρα επεξεργασίας του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Επί των διατάξεων του νομοσχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει και ρυθμίσεις για τους ευάλωτους οφειλέτες, τον νέο μειωμένο ΕΝΦΙΑ, και τον φόρο κατανάλωσης στους συστηματικούς αποσταγματοποιούς και στους διήμερους παραγωγούς, εξέφρασαν τη γνώμη τους οι εκπρόσωποι των ενδιαφερόμενων φορέων.

«Αναβαθμίζεται η λειτουργία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς»

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κων. Κόλλιας είπε ότι το νομοσχέδιο αναβαθμίζει και εκσυγχρονίζει τη λειτουργία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, “ειδικότερα, εκεί όπου τα προηγούμενα χρόνια παρατηρήθηκαν φαινόμενα κωλυσιεργίας και ατιμωρησίας, που δυσφημούσαν την εικόνα της χώρας σε δυνητικούς επενδυτές”. Για την ενεργοποίηση του προγράμματος προστασίας της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών, είπε ότι η ρύθμιση γίνεται, ιδιαιτέρως, σημαντική σήμερα, που οι ανατιμήσεις έχουν περιορίσει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Επανέλαβε ωστόσο την άποψη του ΟΕΕ “να δίνεται η δυνατότητα στα ευάλωτα νοικοκυριά να επανακτούν την κυριότητα της κατοικίας τους, μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα”. Όσο για τον ΕΝΦΙΑ, πρότεινε την απαλλαγή και των νομικών προσώπων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, λόγω ενεργειακού και προοπτικών της οικονομίας, καθώς και την απαλλαγή ή μείωση του ΕΝΦΙΑ για άνεργους ή χαμηλοεισοδηματίες με ακίνητη περιουσία κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ, που δεν τους επιφέρει εισόδημα.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Ριζεάκου είπε ότι το νομοσχέδιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ζήτησε, όμως, η κατάρτιση και η τροποποίηση του οργανισμού της ΕΚ να γίνεται από την ίδια και όχι με υπουργική απόφαση. Από την πλευρά των εργαζομένων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η πρόεδρος κα Μαρία Μαργαριτσανάκη είπε ότι οι προτεινόμενες διατάξεις δεν επιλύουν “τα τεράστια και χρόνια προβλήματα που επέφεραν τόσο οι μνημονιακές ρυθμίσεις, όσο και η αδιαφορία αντιμετώπισης από τις τελευταίες ηγεσίες του Υπουργείου Οικονομικών”.

«Σημαντικές ελαφρύνσεις για τους φορολογούμενους»

Στα θέματα ΕΝΦΙΑ επικεντρώθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτήτων Ακινήτων, Στρ. Παραδιάς. Όπως είπε, θα προκύψουν σημαντικές ελαφρύνσεις για τους φορολογούμενους με ήδη χαμηλές φορολογικές υποχρεώσεις, ταυτόχρονα, όμως, θα προκύψουν και επιβαρύνσεις άγνωστου ύψους για όσους ιδιοκτήτες διαθέτουν ακίνητα σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες αυξήθηκαν σημαντικά ή που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού ή που κατέχουν έστω και εξ αδιαιρέτου μερίδια ή επιμέρους εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 300 χιλιάδων ευρώ.

Ακολούθως, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αμβυκούχων και Αμπελοκαλλιεργητών Ελλάδος, Β. Παπαγρηγορίου είπε ότι με το νομοσχέδιο προκύπτει έκπτωση φόρου για τους μικρούς αποσταγματοποιούς 85%, δηλαδή 10% “παραπάνω από αυτό που ζητούσαμε”. Απέδωσε ωστόσο ευθύνες στις αρμόδιες υπηρεσίες που δεν κάλεσαν την Ομοσπονδία, όταν κατέθεταν το 2017 τεχνικό φάκελο στην ΕΕ, με αποτέλεσμα “να μπαίνουν κάποιες προϋποθέσεις, (βάσει των οποίων) δεν μπορούμε εμείς να παράγουμε το τσίπουρο και την τσικουδιά. Μας αποκλείει”. Ο Δ. Αποστολάκης, πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Αποσταγματοποιών Αμπελοοινικών Προϊόντων Ελλάδος, είπε – μεταξύ άλλων – ότι “με την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2020/1151 και με το παρόν νομοσχέδιο, αποκαθίσταται η ευρωπαϊκή νομιμότητα, [..] καθώς η απάλειψη γεωγραφικής ένδειξης τσίπουρο και τσικουδιά από το άρθρο 82 του ν.2960/2001 ευθυγραμμίζει την ελληνική νομοθεσία με τις επιταγές του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί γεωγραφικών ενδείξεων. Οι όροι τσίπουρο και τσικουδιά είναι καταχωρισμένοι όροι με αντίστοιχο τεχνικό φάκελο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και η ίδια η Ελληνική Πολιτεία αναγνωρίζουν ότι όρος δεν μπορεί παρά να αφορά στο προϊόν των συστηματικών απσταγματοποιών.

Αυτοί οι όροι είναι κεκτημένοι και στην πραγματικότητα αίρεται μια τυπική ανακρίβεια που είχε εμφιλοχωρήσει στο ν.2960/2001”. Ο Αστέριος Τσικριτσής, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Αμβυκούχων Τυρνάβου και Λαρίσης, είπε ότι “η ονομασία του τσίπουρου και της τσικουδιάς ανήκε και ανήκει στους διήμερους αμπελουργούς και έρχεται τώρα η σημερινή κυβέρνηση να μας αφαιρέσει την ονομασία και να δώσει το δικό της όνομα […] Όλοι οι αμπελουργοί της χώρας έχουν ξεσηκωθεί με τα βαφτίσια που θέλετε να κάνετε στο προϊόν μας, το τσίπουρο και την τσικουδιά! Τι σας ενοχλεί να λεγόμαστε παραδοσιακό τσίπουρο ή τσικουδιά διημέρων και ας λέγονται οι εμφιαλωμένοι, που μας βρήκαν και δεν τους βρήκαμε, όπως θέλουν”. Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών, Κ. Τσιλιλής είπε ότι “δεν θα πρέπει να χαθεί ο παραδοσιακός χαρακτήρας της απόσταξης για οικογενειακή κατανάλωση” αλλά αυτό που “αποτελεί ζητούμενο είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, ο περιορισμός του αθέμιτου ανταγωνισμού και η προστασία της ευρωπαϊκά προστατευόμενης, αλλά και πλέον καταχωρισμένης στο Μητρώο Πράξης της Γενεύης Γεωγραφικής Ένδειξης «Τσίπουρο/Τσικουδιά»”.

Ο νομικός σύμβουλος της Ένωσης Καταναλωτών «Η Ποιότητα της Ζωής» (ΕΚΠΟΙΖΩ), Π. Σγούρας μίλησε για την αναστολή διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος των δανειοληπτών, και είπε ότι τα όρια για να χαρακτηριστεί κάποιους ευάλωτος δανειολήπτης είναι ιδιαίτερα χαμηλά, ενώ “οι προτεινόμενες διατάξεις θα τους οδηγήσουν σίγουρα σε δυσμενέστερη θέση”.

Τέλος, σε παρέμβασή του, ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος είπε ότι εάν χρησιμοποιούσαμε την ονομασία τσίπουρο και τσικουδιά θα έπρεπε οι διήμεροι (αποσταγματοποιοί) να πληρούν τις προϋποθέσεις του τεχνικού φακέλου, που κατέθεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2017, […] ως προς τον εξοπλισμό, τον τρόπο παραγωγής και την τυποποίηση του προϊόντος, και το σημαντικότερο, “να επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης 12,25 ευρώ ανά λίτρο άνυδρου αιθυλικής αλκοόλης, αντί του υπερμειωμένου 3,70 ευρώ, που θεσπίζεται με το σχέδιο νόμου”. Στο ζήτημα της επίσημης ονομασίας βρισκόμαστε μπροστά σε μονόδρομο, για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ο υπερμειωμένος συντελεστής των 3,70 ευρώ, και δεν υπάρχει δυνατότητα επιλογής, είπε ο κ. Βεσυρόπουλος.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα