Ανοιχτό «παράθυρο» μείωσης του ΦΠΑ σε κάποια τρόφιμα άφησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.
Όπως είπε «Τα άλευρα και το ηλιέλαιο, πλην της ενέργειας, είναι τα βασικά προϊόντα που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τον πόλεμο στην Ουκρανία» και πρόσθεσε ότι «Έχω ζητήσει να γίνουν πλατφόρμες για τα προϊόντα αυτά, για να ξέρουμε τα αποθέματα που υπάρχουν. Σε ευρωπαϊκές χώρες έχει τεθεί και όριο στην πώληση τους από σούπερ μάρκετ», σημείωσε.
Προσέθεσε δε πως «δεν μπορώ να αποκλείσω μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα όπως αυτά. Η Κυβέρνηση είναι πάνω από το πρόβλημα, ενώ πιέζει την ΕΕ για να δοθεί μια πανευρωπαϊκή λύση. Τι να κάνω; Να πάω να φέρω άλευρα μόνος μου;», ενώ στην συνέχεια της συζήτησης είπε «ευτυχώς στην Ευρώπη έχουν κοινούς χάρακες και μας μετρούν όλους το ίδιο. Ο μέσος όρος πληθωρισμού στην Ευρώπη είναι 6,2% και στην Ελλάδα είναι 6,3%, άρα κάνουμε ότι και οι υπόλοιποι είναι η απάντηση».
Μεγάλη πίεση
Από εκεί και πέρα, ο ίδιος τόνισε: «Ναι, υπάρχει πολλή πίεση και μεγάλη δυσκολία και βοηθάμε όσο μας επιτρέπεται. Και ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε κάθε Έλληνα να δίναμε, η αντιπολίτευση πάλι θα γκρίνιαζε», σημείωσε, μιλώντας στον ΑΝΤ1 για την ενεργειακή κρίση την ακρίβεια και τα μέτρα στήριξης.
Για την επιδότηση στην βενζίνη, υποστήριξε πως «με τις σημερινές τιμές, μετά την επιδότηση οι τιμές είναι εκείνες που ήταν προ κρίσης, προ του πολέμου, όχι το φθινόπωρο που ήταν ακόμη πιο χαμηλά».
«Η κατανάλωση έχει πέσει, αν μειώναμε τον ΕΦΚ στα καύσιμα και τον ΦΠΑ το όφελος θα ήταν το ίδιο. Κάθε 10 λεπτά μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα, είναι πάνω από 70 εκατομμύρια τον μήνα, δεν το αντέχει ο προϋπολογισμός. Η μείωση στην κατανάλωση οφείλεται και σε ψυχολογικούς λόγους. Όταν ο άλλος ακούει ότι γίνεται πόλεμος, μαζεύεται», είπε ο υπουργός , συμπληρώνοντας ότι «δεν ισχύει το αξίωμα ότι μείωση φόρου αυτόματα σημαίνει αύξηση κατανάλωσης, σε αυτήν την περίπτωση δεν ισχύει, τι να κάνουμε…».
Δεν είναι ώρα τώρα για το «Τσοβόλα, δώστα όλα»
Ακόμη, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είπε: «Δεν κρυώνει ο κόσμος σήμερα. Η επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι τριπλάσια από ό,τι την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κόσμος έχει μια κυβέρνηση που είναι στο πλάι του συνεχώς».
Ο ίδιος σημείωσε πως «δεν είναι ώρα τώρα για το «Τσοβόλα, δώστα όλα». Δεν είναι αυτή η στιγμή. Την ημέρα που ανακοινώσαμε τα μέτρα, οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε την Ελλάδα και πλέον είμαστε μισό βήμα πριν από την επενδυτική βαθμίδα. Ξέρουμε σήμερα ότι όταν οι οίκοι αξιολόγησης σε βάλουν «στο μάτι», δεν έχει ούτε νταούλια ούτε ζουρνάδες. Πρέπει να είμαστε σοβαροί», ενώ αργότερα υπογράμμισε πως «δεν θα τινάξουμε την χώρα στον αέρα για κανέναν».
Σχετικά με τις μειώσεις φόρων, σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «ετέθη επιχείρημα στο τραπέζι γιατί μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ. Απευθύνομαι στους πολίτες. Όποιος από εσάς διαφωνεί με την μείωση του ΕΝΦΙΑ, να μην μας ψηφίσει και να ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε να μην μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ. Επί 2,5 χρόνια η Κυβέρνηση Μητσοτάκη μόνο μειώνει φόρους, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επί 5 χρόνια, μόνο αύξανε φόρους, δεν μείωσε ούτε έναν».
Τιμές και αισχροκέρδεια
Σε ό,τι αφορά τις τιμές και τα κρούσματα αισχροκέρδειας, ο υπουργός σημείωσε πως «υπάρχουν έλεγχοι διαρκείς στην αγορά. Έχουν μπει μεγάλα πρόστιμα, τα μεγαλύτερα πρόστιμα για αισχροκέρδεια έχουν μπει επί Αδώνιδος Γεωργιάδη, δεν μπορεί να μου πει τίποτα η αντιπολίτευση».
«Τα άλευρα και το ηλιέλαιο, πλην της ενέργειας, είναι τα βασικά προϊόντα που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Έχω ζητήσει να γίνουν πλατφόρμες για τα προϊόντα αυτά, για να ξέρουμε τα αποθέματα που υπάρχουν. Σε ευρωπαϊκές χώρες έχει τεθεί και όριο στην πώληση τους από σούπερ μάρκετ», σημείωσε.
Προσέθεσε πως «δεν μπορώ να αποκλείσω μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα όπως αυτά. Η Κυβέρνηση είναι πάνω από το πρόβλημα, ενώ πιέζει την ΕΕ για να δοθεί μια πανευρωπαϊκή λύση. Τι να κάνω; Να πάω να φέρω άλευρα μόνος μου;», ενώ στην συνέχεια της συζήτησης είπε «ευτυχώς στην Ευρώπη έχουν κοινούς χάρακες και μας μετρούν όλους το ίδιο. Ο μέσος όρος πληθωρισμού στην Ευρώπη είναι 6,2% και στην Ελλάδα είναι 6,3%, άρα κάνουμε ότι και οι υπόλοιποι είναι η απάντηση».
«Ο κυριότερος λόγος που έχουμε υψηλή τιμή στην ενέργεια, είναι επειδή καθυστερήσαμε πολύ να πάμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, γιατί υπήρχαν αντιδράσεις κάθε φορά που ήταν να γίνει ένα έργο για αιολικό πάρκο», είπε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως «δίνουμε την μεγαλύτερη επιδότηση στο ρεύμα από όλη την Ευρώπη. Να μην ανησυχεί ο κόσμος, είμαστε «από πάνω» από το πρόβλημα».
Κλείνοντας την συνέντευξη στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ο Υπουργός Ανάπτυξης είπε «Ο πόλεμος έχει συνέπειες. Να γίνουμε επιτέλους στην Ελλάδα λίγο λογικοί. Ζούμε σε περίοδο πολέμου. Πρέπει να πηγαίνουμε όλοι προσεκτικά. Όλοι πιεζόμαστε, δεν βγαίνει ο μήνας, είμαστε «από πάνω», κάθε μέρα βρίσκουμε μια λύση, θα τα καταφέρουμε».
Για την επίθεση
Για «άνανδρα χτυπήματα που δεν μας πτοούν», έκανε λόγο ο υπουργός για την χθεσινή επίθεση στο γραφείο του από την οποία όπως είπε «προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές, προκλήθηκαν ζημιές και στα γειτονικά διαμερίσματα. Ευτυχώς η φωτιά δεν επεκτάθηκε για να καεί και η πολυκατοικία».
«Θέλω να επισημάνω ότι χθες είχαμε καταδίκη της επίθεσης από όλα τα κόμματα και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από την Ελληνική Λύση και χωρίς περιστροφές. Είναι πολλές οι επιθέσεις σε γραφεία βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας το τελευταίο διάστημα και πιο ήσυχων από μένα. Υπάρχουν άνθρωποι που εχθρεύονται την Δημοκρατία. Εμείς είμαστε όλοι εκλεγμένοι. Εσένα μπορεί να μην σου αρέσει, δεκτό, αλλά το θέμα είναι να πουν και οι άλλοι. Εγώ εκλέγομαι 16 χρόνια», είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Latest News
Κρατικά φέσια 3,3 δισ. πνίγουν την αγορά - Σε ποιους χρωστάει το Δημόσιο
Τι δείχνουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις οφειλές του δημοσίου
Πόσο απέχει ο μέσος μισθός σήμερα από τα 1.500 ευρώ [γραφήματα]
Ποια είναι τα επόμενα βήματα για να αυξηθεί ο μέσος μισθός – Η σύγκριση με την Ευρώπη
ΓΣΕΕ: Άνιση η ευημερία στην Ελλάδα - Ο ρόλος πληθωρισμού, μισθών και στεγαστικής κρίσης
Η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρει πως και το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει δυσανάλογη επίδραση στην ευημερία των πολιτών διαφορετικής εισοδηματικής κατάστασης
Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας: Τα τρία σενάρια στο τραπέζι
Αγωνία δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα που είτε θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά είτε να τους κοπεί μέρος του εισοδήματος. Τα θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας
Τεκμαρτό εισόδημα: Τι αλλάζει φέτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Η αύξηση του κατώτατου μισθού ανέβασε στα 11.620 ευρώ το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα - Πώς θα σβήσουν οι επιβαρύνσεις
Κατώτατος μισθός: Στα 40 ή 50 ευρώ η αύξηση το 2025 - Την 1η Απριλίου οι νέες αμοιβές
Εκκινεί εντός Ιανουαρίου η διαδικασία προσδιορισμού των αυξήσεων – Ο «οδικός χάρτης» της αναπροσαρμογής των μισθών αυξήσεων μέχρι το 2027
Μέσω IRIS οι πληρωμές των εισφορών για μη μισθωτούς
Η υπηρεσία παρέχει στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών μέσω IRIS με e-banking ή mobile banking
Πρόσκληση για τη συγκρότηση των Επιτροπών γνωμοδότησης για τον κατώτατο μισθό
Οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους προκειμένου αυτά να ληφθούν υπόψη για το ύψος της αύξησης που θα πάρει ο κατώτατος μισθός για το έτος 2025
Η Ελλάδα χάνει έως 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις κενές θέσεις εργασίας
Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στην εκπαίδευση (11.642 θέσεις εργασίας), το εμπόριο (8.447), τη δημόσια διοίκηση και την άμυνα (6.903) και στην εστίαση και τα καταλύματα (6.345)
Αυξάνεται στα 1.850 ευρώ το μηνιαίο ποσό για επαγγελματίες αναδόχους γονείς παιδιών με αναπηρία
Τα παιδιά θα λαμβάνουν κανονικά και όλα τα προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα