Ψήφο εμπιστοσύνης στην Ευρώπη, σε μια κρίσιμη μάλιστα περίοδο που οι ελλείψεις ημιαγωγών λόγω της πανδημίας προκαλούν προβλήματα στη βιομηχανία, δίνει η Intel. Η αμερικανική εταιρεία, που είναι η μεγαλύτερη στην κατασκευή μικροτσίπ στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει έως 80 δισ. δολάρια στην Ευρωπαϊκή Ενωση μέσα στην επόμενη δεκαετία. Οι επενδύσεις αυτές θα αφορούν τεχνολογίες έρευνας και ανάπτυξης και κατασκευής ημιαγωγών.
Η αρχική φάση αυτής της μεγάλης επένδυσης περιλαμβάνει 17 δισεκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία ενός μεγάλου κέντρου παραγωγής ημιαγωγών στο Μαγδεμβούργο της Γερμανίας. Επίσης περιλαμβάνει τη δημιουργία κέντρου Ερευνας και Ανάπτυξης στη Γαλλία και επενδύσεις σε υπηρεσίες Ερευνας και Ανάπτυξης καθώς και παραγωγής στην Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πολωνία και την Ισπανία.
Στο μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής της Intel που βρίσκεται εκτός των ΗΠΑ, στην Ιρλανδία, θα γίνουν επίσης επενδύσεις επιπλέον 12 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς η εταιρεία σχεδιάζει να διπλασιάσει τις δυνατότητες παραγωγής. Η αμερικανική εταιρεία με έδρα τη Σάντα Κλάρα ενδιαφέρεται επίσης ιδιαίτερα για την Ιταλία, όπου έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για επένδυση 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες αφορούν τη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής υπερυψηλής τεχνολογίας, την «πρώτη στο είδος της στην ΕΕ με νέες και καινοτόμες τεχνολογίες », σύμφωνα με την εταιρεία.
Οπως είπε ο Πατ Γκέσλινγκερ, ο διευθύνων σύμβουλος της Intel, οι προγραμματισμένες επενδύσεις είναι ένα σημαντικό βήμα τόσο για την Intel όσο και για την Ευρώπη. Ο νέος νόμος για την ανάπτυξη μικροτσίπ στην ΕΕ (EU Chips Act) θα επιτρέψει στις ιδιωτικές εταιρείες και τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν για να προωθήσουν δραστικά τη θέση της Ευρώπης στον τομέα των ημιαγωγών. Αυτή η ευρεία πρωτοβουλία θα ενισχύσει την καινοτομία μέσω Ερευνας και Ανάπτυξης στην Ευρώπη και θα φέρει τεχνολογίες αιχμής στην ήπειρο προς όφελος των πελατών και των συνεργατών της Intel σε όλο τον κόσμο. «Δεσμευόμαστε να διαδραματίσουμε ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος της Ευρώπης για τις επόμενες δεκαετίες», ανέφερε επίσης ο ίδιος.
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι με τον νόμο EU Chips Acts επιδίωξη είναι να γίνει η Ευρώπη ηγέτιδα στην παγκόσμια παραγωγή ημιαγωγών. «Θέλουμε επίσης να ενισχύσουμε τη δύναμή μας, με εγχώριες, ασφαλείς τεχνολογίες, οι οποίες είναι ανεκτίμητα περιουσιακά στοιχεία στον ταραγμένο κόσμο που ζούμε. Στόχος μας είναι να έχουμε το 20% της παγκόσμιας παραγωγής μικροτσίπ στην Ευρώπη έως το 2030. Αυτό είναι διπλάσιο ποσοστό από σήμερα, σε μια αγορά που πρόκειται να διπλασιαστεί την επόμενη δεκαετία».
Η Ευρώπη χρειάζεται δίκτυο ερευνητικών ινστιτούτων, ανάπτυξης πρωτοτύπων, πραγματοποίησης δοκιμών, αλλά και δίκτυο προηγμένων εγκαταστάσεων παραγωγής και συσκευασίας.
«Συνολικά, περισσότερα από 43 δισεκατομμύρια ευρώ δημοσίων επενδύσεων, τόσο της ΕΕ όσο και των εθνικών επενδύσεων, θα υποστηρίξουν τον νόμο για τα τσιπ της ΕΕ έως το 2030. Αυτό θα κάνει την Ευρώπη πιο ελκυστικό μέρος για τις εταιρείες τεχνολογίας να επενδύουν στην ανάπτυξη και παραγωγή σε μικροτσίπ αιχμής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θεωρώ την (…) ανακοίνωση της Intel ως ένα πρώτο σημαντικό επίτευγμα βάσει του νόμου για τα μικροτσίπ της ΕΕ. Μια επένδυση 80 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία σε ολόκληρη την αλυσίδα ημιαγωγών. Από την Ερευνα και Τεχνολογία έως την κατασκευή και την προηγμένη συσκευασία. Με πολλούς ισχυρούς τοπικούς εταίρους».
Αλλες μεγάλες εταιρείας κατασκευής μικροτσίπ στον κόσμο είναι η TSMC και η Samsung, οι οποίες και αυτές το συγκεκριμένο διάστημα ενδιαφέρονται να αυξήσουν τις επενδύσεις και την παραγωγική τους ικανότητα.
Latest News
Οι Τζεφ Μπέζος και OpenAI επενδύουν στην startup Physical Intelligence
Η αποτίμηση της startup Physical Intelligence που δραστηριοποιείται στο χώρο της ρομποτικής και στηρίχθηκε από τον Τζεφ Μπέζος φτάνει στα 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια
Από την πυρηνική ενέργεια στην κβαντική μηχανική - Πώς οι Big Tech θα σβήσουν τη δίψα της AI για ενέργεια
Οι Big Tech έχουν εξασφαλίσει συμφωνίες πυρηνικής ενέργειας αξίας δισ. δολαρίων - Στο βάθος πάντα υπάρχει και η προοπτική των κβαντικών υπολογιστών
Κι ύστερα ήρθαν οι μέλισσες - Πώς ένα σπάνιο είδος ματαιώνει data center της Meta
Η Meta βρίσκεται υπό πίεση να αποδείξει στους επενδυτές ότι το στοίχημά της στην τεχνητή νοημοσύνη θα αποφέρει καρπούς
TikTok: Κατηγορούμενο για αυτοκτονίες εφήβων – Αγωγή από επτά οικογένειες
Ο αλγόριθμος του TikTok φέρεται να προτείνει σε εφήβους βίντεο που προωθούν αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.
«Είμαστε στο έλεος της Google» - Πώς μας λέει αυτό που θέλουμε να ακούσουμε
Όσοι απευθύνονται στη Google για να τους λύσει τις απορίες μπορεί να δουν δραματικά διαφορετικές όψεις του κόσμου
Χιντζίδης (Performance Technologies): Η Εναλλακτική μας προετοίμασε για την Κύρια Αγορά του ΧΑ
Ο Διονύσης Χιντζίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Performance Technologies, μίλησε για την πορεία της εταιρείας μέχρι την Κύρια Αγορά
Γιατί ο Ζάκερμπεργκ δεν θα πάψει να ξοδεύει ασύστολα για τεχνητή νοημοσύνη
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ θεωρεί ότι η χρήση τεχνητής νοημοσύνης ωθεί τα κέρδη της Meta Platforms
Πώς οι Big Tech κερδίζουν σήμερα για να επενδύσουν στο μέλλον
Οι τεχνολογικοί γίγαντες διαφημίζουν πραγματικές νίκες σήμερα για να δικαιολογήσουν τεράστιες επενδύσεις αύριο και οι επενδυτές στηρίζουν, ως ένα σημείο
Η Huawei ακόμα παλεύει να ανακάμψει από τις κυρώσεις, λέει ο ιδρυτής
Ο Ρεν Ζενγκφέι λέει ότι παρά την θεαματική ανάκαμψη η Huawei δεν έχει ξεπεράσει τα προβλήματά της
Οι αποτυχημένες προσπάθειες «ανάστασης» της Intel και οι χειρισμοί Γκέλσινγκερ
O CEO της Intel, Πατ Γκέλσινγκερ, έθεσε υψηλές προσδοκίες για τις ικανότητες κατασκευής της εταιρείας αλλά και την ικανότητά της στον τομέα της AI, ωστόσο απέτυχε να ανταποκριθεί